News

Cu cât plătim personalul medical care fuge de frica epidemiei. În unele spitale unde doctorii și-au abandonat pacienții, 80% din buget se duce pe salarii, iar 2% pe medicamente | Analiză Matei Udrea

03.04.2020 | 17:18
Cu cat platim personalul medical care fuge de frica epidemiei In unele spitale unde doctorii siau abandonat pacientii 80 din buget se duce pe salarii iar 2 pe medicamente  Analiza Matei Udrea
ADVERTISEMENT

Cifrele nu mint. Iar materialul de mai jos nu are ca scop contabilizarea veniturilor sau culpabilizarea unor cadre medicale. Textul alăturat este despre felul în care arată în profunzime sistemul medical din România. Unul în care pacienții sunt puși la coada, și nu în inima priorităților. Ei sunt pretextul, și nu esența sistemului medical românesc. În numele lor se iau salarii, se fac cheltuieli pe mobilier și cu firme de pază, se fac renovări și investiții, dar în final vedem că bolnavii mor cu zile, că trebuie să venim cu medicamentele de-acasă, că proverbul “am intrat cu o boală și am ieșit cu zece” are o adâncime abisală. Sistemul actual este unul în care birocrația, nepăsarea, lipsa de reacție au pus atâta rugină pe mecanism, încât niciun eveniment, oricât ar fi el de grav, nu poate genera un răspuns cât de cât adecvat.

Cifrele nu mint și, citindu-le, înțelegem de ce epidemia de COVID-19 a prins spitalele din România complet nepregătite, fără medicamente, fără echipamente de protecție, fără dezinfectanți și materiale sanitare. În ajunul crizei majore – și absolut previzibile –, toată administrația, de la prefecți, primari și manageri până la șefi de secții, se comporta ca și cum nu s-ar întâmpla nimic.

ADVERTISEMENT

Avem azi, în România, spitale mari și mici unde este dezastru. Focare de infecție cu toți germenii lumii, în care vedeta, noul star, este înspăimântătorul virus COVID-19. În unele din aceste spitale, medicii, asistentele și infirmierele au dat bir cu fugiții.

La Spitalul din Orăștie a demisionat inițial tot personalul de la Terapie Intensivă, la Spitalul din Arad au intrat în concediu medical 83 de inși, la Suceava, spitalul baronului Flutur s-a transformat într-un lagăr al morții. La Deva, doctorii au fugit din carantină, iar la Mioveni au vrut să-și dea demisia când au auzit că vor primi pacienți bolnavi de coronavirus.

ADVERTISEMENT

În unele spitale unde personalul și-a abandonat pacienții, 80% din buget se duce pe salarii, iar 2% pe medicamente

FANATIK a obținut de la Ministerul Finanțelor datele contabile ale spitalelor cu cele mai mari probleme – acele instituții unde cadrele medicale și-au abandonat pacienții, meseria și onoarea în cele mai grele momente. Citiți mai jos despre spitale unde 70-80% din bugete se duc pe salarii, sporuri și vouchere de vacanță, iar pentru medicamentele destinate pacienților se alocă 2, 5, 7 sau, în cazurile fericite, 8% din buget. În preajma epidemiei, în unele locuri investițiile în echipamente de protecție au fost 0 (zero), iar pentru dezinfectanți se aloca 0,2% din buget.

Textul de mai jos nu trebuie interpretat ca o pledoarie împotriva retribuirii generoase a cadrelor medicale. Dimpotrivă, ele trebuie plătite la justa lor importanță pentru societate. Însă nu e suficient doar atât. Când tot bugetul merge la salariile personalului, iar pentru tratamentul bolnavilor nu mai rămân decât resturi infime, înseamnă că sistemul are un viciu structural, de concepție.

ADVERTISEMENT

Contractul între medicii noștri și statul care ne reprezintă pe toți cuprinde, în același timp, drepturi și obligații de ambele părți.

Noi, societatea, cei care avem sau vom avea la un moment dat nevoie de ajutorul doctorilor, al asistentelor și al infirmierelor din spitale, plătim salariile – și, așa cum puteți citi mai jos, e vorba de sute de milioane de lei anual pe spital, uneori.

ADVERTISEMENT

Iar medicii, la rândul lor, trebuie să își facă datoria. Și când e bine și frumos, și când sunt momente de cumpănă. După cum veți vedea, sporurile pentru condiții grele de muncă reprezintă deja o parte foarte importantă din veniturile personalului medical din România. Acești bani includ și situații precum cea de acum, când ne confruntăm cu o epidemie. Face parte din riscurile meseriei.

Spitalul Județean Suceava: în ajunul epidemiei de coronavirus, pe medicamente se dădea sub 13% din buget

Cheltuieli din bugetul Spitalului Județean Suceava pe 2019. Sursa datelor: Ministerul Finanțelor

La Spitalul Județean Suceava, epicentrul epidemiei de coronavirus din Moldova în această primăvară, statul român a cheltuit

în 2019 un buget de 330,5 milioane de lei – aproape 70 de milioane de euro.

Din aceștia,

155,7 milioane de lei (47,11% din bugetul total) au mers la drepturile bănești ale angajaților.

Pe medicamentele bolnavilor s-au dat puțin peste 35,1 milioane de lei (10,63% din buget).

Situația nu s-a schimbat în primele luni ale lui 2020. Despre ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni la Suceava este, probabil, inutil să mai pomenim aici pe larg. Cei mai mulți morți din România, un iad pentru pacienți, personal medical îmbolnăvit în masă, oameni abandonați în saloane, doi directori demiși sau demisionari în nici 10 zile.


39,9 milioane lei
a fost bugetul pe ianuarie-februarie 2020 al Spitalului Județean Suceava,
conform Ministerului Finanțelor


27,3 milioane lei
au mers la salarii în ianuarie-februarie 2020 la Spitalul Județean Suceava,
conform Ministerului Finanțelor


5,15 milioane lei
au mers la medicamentele pentru pacienți,
conform Ministerului Finanțelor


Înainte să renunțe la funcție, medicul Florin Filip, manager interimar al Spitalului Județean la acel moment, declara în 29 martie că, de aproape 24 de ore, din farmacia Spitalului Județean lipsea medicamentul Plaquenil (Hidroxiclorochina), folosit în schema de tratament al pacienților infectați cu coronavirus și bolnavi de pneumonie.

În primele două luni din 2020, din cele 39,9 milioane de lei cheltuite de Spitalul Județean Suceava,

27,3 milioane (68,4%) s-au dus pe salariile și sporurile angajaților, iar

5,15 milioane (12,9%) pe medicamente.


S-a terminat. Stocul a fost mic, pacienți mulți. Facem demersuri. Am sunat la București, Cluj, Bistrița. Sper să găsim cât mai curând
Florin Filip, manager interimar la Spitalul Județean Suceva, despre situația medicamentelor împotriva virusului COVID-19 la data de 29 martie 2020


Spitalul Municipal Orăștie: buget dedicat salariilor pentru angajații speriaţi de coronavirus

Cheltuieli din bugetul Spitalului Municipal Orăștie pe 2019. Sursa datelor: Ministerul Finanțelor

Spitalul Municipal Orăștie este un alt caz celebru în ultimele zile. În frunte cu doctorița Lorena Ehim, aproape tot personalul medical (mai puțin o singură persoană) din secția de Terapie Intensivă a demisionat de frica virusului COVID-19.

“S-au ridicat și au plecat, și-au abandonat pacienții. Au spus că le este frică”, a relatat Vasilică Potecă, prefectul Județului Hunedoara, la postul TV Digi24.

După valul de indignare publică și presiunile autorităților, asistentele și infirmierele au revenit asupra deciziei. Medicul Lorena Ehim – nu. La acel moment, în spital nu exista niciun pacient bolnav de coronavirus.

Cazul particular al acestei unități spitalicești merită atenție specială.

În 2019, bugetul total a fost de 38,64 milioane de lei.

Din acești bani, 25,16 milioane (65,12%) s-au dus pe veniturile angajaților.

Statul român s-a îngrijit ca lucrătorii medicali să fie mulțumiți: s-au dat, pe lângă salariile de bază (16,4 milioane lei), și sporuri pentru condiții de muncă (3,96 milioane de lei), și indemnizații pentru pentru persoane din afara unității (1,5 milioane), și indemnizații de hrană (0,9 milioane), și alte sporuri (1,5 milioane). Ba, chiar și vouchere de vacanță de 361.000 de lei au primit angajații spitalului din Orăștie, ca să se relaxeze după stresul de la muncă.

După ce s-au scăzut cheltuielile cu salariile și sporurile angajaților, mare lucru din buget n-a mai rămas la Orăștie.

Pe medicamente, spitalul a dat, în tot anul 2019, puțin peste 3 milioane de lei (8,23% din buget). Materialele sanitare au “înghițit” sub 1% din buget, iar dezinfectanții – 0,29%.


6,3 milioane lei
a fost bugetul Spitalului Municipal Orăștie în ianuarie-februarie 2020,
conform Ministerului Finanțelor


4,4 milioane lei 
au mers la salarii în ianuarie-februarie 2020 la Spitalul Municipal Orăștie,
conform Ministerului Finanțelor.
Suma reprezintă 69,84% din totalul bugetului


338.055,96 lei
s-au dat pe medicamente, în ianuarie-februarie 2020, la Spitalul Municipal Orăștie, conform Ministerului Finanțelor.
Suma reprezintă 7,7% din buget


Nimeni și nimic, nicio criză, nicio boală și nicio epidemie din lume nu poate perturba acest mers al lucrurilor într-o instituție de stat, fie ea și sanitară. Despre epidemia în creștere izbucnită în China se știa de la începutul acestui an. Dar la Spitalul Municipal Orăștie lucrurile au decurs după rutină.

Din cele 6,3 milioane de lei cheltuite în primele două luni din 2020,

4,4 milioane (69,84%) au mers la salariile și sporurile angajaților.

Din ce-a rămas,

pe medicamente s-au cheltuit 338.055,96 lei (7,7%), iar pe materiale sanitare – 140.000 de lei.

Spitalul Județean Arad: înainte să-și bage concedii medicale, salariații au luat 213,3 milioane de lei în 2019 și peste 77% din bugetul unității pe ianuarie-februarie 2020

Cheltuieli din bugetul Spitalului Județean Arad pe 2019. Sursa datelor: Ministerul Finanțelor

Pe 31 martie, publicația locală Arad Online (aradon.ro) anunța că Spitalul Județean Arad a rămas fără personal medical. 8 oameni și-au dat demisia ca să intre la pensie, iar ale 83 (!!!) au intrat, începând cu 23 martie, în concediu medical. Acesta a fost răspunsul medicilor, al asistenților și al infirmierilor de la spitalul din Arad, în momentul în care societatea a avut nevoie de ei.

Până să se ajungă aici, aceeași societate își achitase conștiincioasă obligațiile financiare față de ei.

În 2019, bugetul total al spitalului a fost de aproape 335 milioane de lei (70 de milioane de euro).

Din aceștia, aproape 70% (213,3 milioane lei) au reprezentat salariile și sporurile personalului acum intrat brusc în concediu medical sau trecut la pensie.

La fel ca unitatea de la Orăștie, dar și altele (veți vedea mai jos), spitalul din Arad pare a avea, ca scop în sine, salarizarea unor oameni, și nu însănătoșirea pacienților.

Pentru medicamente, în 2019 s-au alocat doar 7,37% din fondurile unității (24,7 milioane de lei). La materialele sanitare au mers 2,91% din bani (9,7 milioane de lei), la dezinfectanți nici măcar 800.000 de lei, iar pe uniforme și echipament – 41.132,95 lei.


50,1 milioane lei
a fost bugetul Spitalului Județean Arad în ianuarie-februarie 2020,
conform Ministerului Finanțelor


39 de milioane lei 
au mers la salarii în ianuarie-februarie 2020 la Spitalul Județean Arad, conform Ministerului Finanțelor. Suma reprezintă 77,65% din totalul bugetului în primele două luni


2,7 milioane lei
s-au dat pe medicamente, în ianuarie-februarie 2020, la Spitalul Județean Arad, conform Ministerului Finanțelor.
Suma reprezintă 5,38% din buget


În primele două luni din 2020, atunci când amenințarea epidemiei de coronavirus se contura deja tot mai mare, Spitalul Județean Arad și-a văzut netulburat de drumul său. Din cei 50,1 milioane de lei cheltuiți în ianuarie și februarie, aproape 39 de milioane (77,65%) au luat drumul salariilor și al sporurilor bănești de diverse feluri pentru angajați.

Din ce-a rămas, la medicamentele pentru bolnavi s-au dus 2,7 milioane de lei (5,38%), pentru materialele sanitare s-au alocat 993.439,36 lei, iar pentru uniforme și echipament – 6.188 de lei.
Acum, cei de la Spitalul din Arad se plâng că nu au echipamente corespunzătoare de protecție.

Spitalul Județean Deva: 80% din buget la salarii, 0,4% la dezinfectanți, 4,7% pentru medicamentele bolnavilor

Cheltuieli din bugetul Spitalului Județean Deva pe 2019. Sursa datelor: Ministerul Finanțelor

„Haos. La Deva, personalul medical a fugit din carantină. Spitalul din Deva a rămas, în mare parte, în spatele asistentelor medicale. Medicii din spital au fugit acasă din carantină. Asta după ce personalul care a terminat tura de noapte a plecat acasă din zona ‘roșie’ ca și cum nu ar fi existat decizia de rămânere în unitate pentru următoarele 14 zile. Pe secții, asistentele medicale trebuie să aibă grijă de pacienți. Echipele de pază nu au văzut oameni trecând pe lângă ele. Între timp, managerul Daniela Roșca a fost suspendat, iar Silviu Didilescu a fost numit interimar. Doar că suspendatul e închis în spital. Nou-numitul conduce din exterior. Tele-munca va funcționa experimental și la această unitate medicală”, descria pe 30 martie jurnalista Ramona Roșulețu, de la Gazeta de Dimineață, situația din Spitalul Județean Deva, capitala Județului Hunedoara.

Anul trecut, plata drepturilor bănești ale personalului medical din acest spital – inclusiv medicii care au fugit pe lângă paznicii “care nu au văzut nimic” – a consumat 125,28 milioane de lei din bugetul total de 180,4 milioane. Adică 69,44% din suma totală s-a dus la salarii.

În aceste condiții, procentul alocat medicamentelor pentru pacienți a fost literalmente ridicol: 5,95% din buget (20 milioane de lei).

Pe materialele sanitare s-au dat 7,46 milioane de lei (4,13%), iar pe dezinfectanți – 1 milion (0,6%).


26,5 milioane lei
a fost bugetul Spitalului Județean Deva în ianuarie-februarie 2020,
conform Ministerului Finanțelor


21,3 milioane lei 
au mers la salarii în ianuarie-februarie 2020 la Spitalul Județean Deva,
conform Ministerului Finanțelor. Suma reprezintă 80,4% din totalul bugetului pe primele două luni


1,25 milioane de lei
s-au dat pe medicamente, în ianuarie-februarie 2020, la Spitalul Județean Deva, conform Ministerului Finanțelor. Suma reprezintă 7,7% din buget


În așteptarea inevitabilei epidemii de COVID-19 (despre care toți medicii epidemiologi aveau cunoștință), primele două luni din 2020 au fost dedicate, la spitalul din Deva, tot salariilor.

Din 26,5 milioane de lei cheltuiți în ianuarie și februarie, 21,3 milioane (80,4%) au mers la veniturile angajaților.

Din puținul rămas, 1,25 milioane de lei (4,72%) s-au dus pe medicamente, 926.012,32 de lei pe materiale sanitare, iar pe dezinfectanți – 110.208 lei (0,4%). Rubrica “uniforme și echipament” nu există.

Spitalul Orășenesc Mioveni: în primele două luni din 2020 s-au dat 40.000 de lei pe medicamente și 2,75 milioane de lei pentru salarii și sporuri

Cheltuieli din bugetul Spitalului Orășenesc Mioveni pe 2019. Sursa datelor: Ministerul Finanțelor

Cazul Mioveni a fost mai puțin mediatizat – și, poate, pe nedrept. La sfârșitul lunii martie, după ce s-a decis ca spitalul din localitate (branduit drept cel mai nou și mai modern din România) să devină unitate de suport în lupta împotriva epidemiei de COVID-19, mai mulți medici și-au dat demisia. Managerul spitalului n-a primit aceste demisii, dar s-a plâns că e greu “să ieși la luptă cu mâinile goale”.

Dar de ce sunt medicii de la Spitalul Orășenesc Mioveni “cu mâinile goale”?

În 2019, bugetul unității a fost de 20,4 milioane de lei. Din aceștia, 15 milioane (73,7%) au mers la salarii și sporuri pentru angajați.

Suma alocată medicamentelor a fost atât de mică, încât ori pacienții au fost tratați doar cu paracetamol și aspirină, ori au venit cu doctoriile de acasă: 569.306,99 lei (2,79% din bugetul total).

Pe materialele sanitare, în 2019 s-au dat 134.112,58 lei (0,66%), iar pe dezinfectanți – 71.705, 83 lei (0,35%).


3,65 milioane lei
a fost bugetul Spitalului Orășenesc Mioveni în ianuarie-februarie 2020, conform Ministerului Finanțelor


2,75 milioane lei 
au mers la salarii în ianuarie-februarie 2020 la Spitalul Orășenesc Mioveni. Suma reprezintă 75,34% din totalul bugetului pe primele două luni,
conform Ministerului Finanțelor


40.109,09 lei
s-au dat pe medicamente, în ianuarie-februarie 2020, la Spitalul Orășenesc Mioveni. Suma reprezintă 1,1% din buget,
conform Ministerului Finanțelor


În ianuarie și februarie 2020, Spitalul din Mioveni a avut buget de 3,65 milioane lei.

Din aceștia, 2,75 milioane au fost pentru achitarea salariilor și a sporurilor pentru angajați.
De necrezut, dar pentru medicamente au fost plătiți doar 40.109,09 lei (1,1%)! La materialele sanitare s-au dus 8.477,67 lei.
Ce se întâmplă la acest spital, departe de ochii lumii? E greu de spus, dar cifrele ne pot da o idee. În primele două luni din 2020 s-au plătit despăgubiri civile de 39.976,13 lei. Pe materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional – 242.695,92 lei. Iar pe alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare – 254.017,34 lei.
Privind cifrele de mai sus, chiar te poți întreba dacă acest spital are ca obiect de activitate îngrijirea și vindecarea pacienților.

ADVERTISEMENT