Life

Cu cât putem plăti mai puțin la factură dacă scădem temperatura din casă cu un singur grad. Ce economie am face

Cu cât putem plăti mai puțin la factură dacă scădem temperatura din casă cu un grad. Despre ce economie vorbim, de fapt.
16.01.2023 | 23:00
Cu cat putem plati mai putin la factura daca scadem temperatura din casa cu un singur grad Ce economie am face
Cu cât putem plăti mai puțin la factură dacă scădem temperatura din casă cu un grad. Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Cu cât plătim mai puțin dacă dăm căldura în casă mai mică cu un singur grad. Poate fi vorba de o scădere chiar și de la până 10% a facturii.

Cu cât putem plăti mai puțin la gaz dacă scădem temperatura din casă cu un grad

Dacă am putea să dăm căldura mai încet și să o scădem cu un grad față de cât o avem deja, am putea să economisim foarte mult din prețul facturii, susțin specialiștii.

ADVERTISEMENT

Mai precis, este vorba despre o scădere cuprinsă între 3 și 10% a facturii doar pentru un singur grad la care renunțăm.

Este vorba de o economie destul de mare având în vedere prețurile de la gaz din acest an și facturile care vin tot mai mari. Mai ales dacă stăm într-o casă mare sau un apartament spațios cu mai multe camere, atunci economia chiar ar fi vizibilă.

ADVERTISEMENT

Ce temperatură recomandă OMS

Chiar și așa, mulți români nu vor să renunțe la confortul propriu doar pentru a avea o factură mică cu câteva zeci de leci.

De altfel, și unele figuri publice din politică susțineau că nu se poate sta la o temperatură prea joasă în propria casă:

ADVERTISEMENT

”Am trăit aceste restricţii, nu prea ne sunt pe plac. Şi nici mie nu-mi sunt pe plac. Ce să vă zic, 25 de grade iarnă mi se pare mult. Adică e chiar cald la 25 de grade. Iar 19 grade iarna mi se pare frig”, a spus ministrul energiei, Virgil Popescu.

Dar Organizația Mondială a Sănătății spune că temperatura optimă pentru oamenii din case este de 18 grade Celsius, în scădere față de nivelul precedent stabilit, de 21 de grade.

ADVERTISEMENT

Între timp, sunt mulți români cu venituri mici care nu își permit să dea căldura mai tare pentru că nu ar mai putea să aibă bani să trăiască dacă i-ar da pe toți pe facturi.

Cei defavorizați au la dispoziție și programul de încălzirea locuinței de la stat, prin care Guvernul dă bani oamenilor pentru a se putea încălzi pe timp de iarnă.

ADVERTISEMENT
Tags: