News

Cu cât s-ar putea ieftini facturile la energie electrică, dacă se aplică reglementarea. Diferența e semnificativă

Pentru a sprijini populația, guvernul schițează o nouă OUG care va include tarife reglementate atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru industrie şi instituţii.
20.10.2022 | 20:54
Cu cat sar putea ieftini facturile la energie electrica daca se aplica reglementarea Diferenta e semnificativa
Cu cât s-ar putea ieftini facturile la energie electrică odată cu reglementarea pregătită la Palatul Victoria. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Astfel, odată cu această reglementare, românii au o imagine de ansamblu cu privire la cât de mult s-ar putea ieftini facturile la energie electrică. Jurnaliștii de la Antena 3 CNN au făcut calculele și au dezvăluit care e diferenţa la factură între plafonare şi reglementare.

Ce se va întâmpla cu facturile la energie electrică

Astfel, sursele guvernamentale citate de Antena 3 CNN anunță că partenerii din coaliție ar fi ajuns la un acord. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2023, românii ar putea avea un preț fix pentru energie electrică.

ADVERTISEMENT

Mai mult, aceleași surse au adăugat că prețul fix ar putea fi cuprins între 68 sau 80 de bani pe kilowatt. Atenție! Acest tarif va fi valabil numai pentru consumatorii casnici. De asemenea, trebuie spus că aceste tarife vor fi influenţate de limita de consum. Ce înseamnă asta?

Spre exemplu, persoanele care consumă până în 100 de kWh pe lună vor plăti 68 de bani. De cealaltă parte, cei care nu depăşesc un consum de 255 kWh pe lună vor achita 80 de bani. Vestea neplăcută este pentru consumatorii care depășesc plafonul: ei vor plăti 1 leu/KWh.

ADVERTISEMENT

Pentru industrie, preţul ar putea ajunge la 1,30 lei pe kilowatt, dar chiar și așa există un mare semn de întrebare avansat de specialiştii în energie. Ei avertizează că există câteva riscuri în OUG pregătită de guvern.

În contextul în care distribuitorii și furnizorii au cerut reglementarea prețului la energie, în acest moment încă nu se știe ce impact bugetar vor avea noile măsuri. Și asta se întâmplă având în vedere că actul normativ ar trebui să fie gata până la 1 noiembrie.

ADVERTISEMENT

OUG valabilă chiar și patru ani

Conducerea PSD își dorește ca piața de energie să fie reglementată cu preț fix de la 1 ianuarie 2023. Astfel s-ar putea ajunge la o valoare fixă care să însemne 1 un leu/kWh. Prețul va fi valabil pentru cei care depășesc pragurile de consum cunoscute.

Conform dorinței social-democraților, pentru consumatorii care consumă sub 100 kWh pe lună va rămâne un preț fix de 0,68 lei/kWh, în timp pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh, rămâne 0,80 lei/kWh.

ADVERTISEMENT

Practic, sunt aceleași reguli ca în prezent. Actul normativ va avea o perioadă de valabilitate de doi ani, care poate fi prelungită încă doi ani. Întrebarea care apare firesc: cât scade factura la energie electrică pentru un apartament cu două camere, care are un consum lunar de 280 kWh?

În prezent pentru primii 255 kWh (n.r. – la 0,80 lei/ kWh) se ajunge la o factură de 204 lei. ”Preț de piață de cca 2,5 lei/kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 62,5 lei. Total factură: 266,5 lei.

Avantaj pentru cei care consumă mai mult

De la 1 ianuarie 2023: preţ: 0,80 lei/ kWh pentru primii 255 kWh: 204 lei. Preț fix de 1 leu/ kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 25 lei. Total factură: 229 lei Diferenţă: mai puţin cu 37,5 lei”, se arată pe antena3.ro. Cât de mult scade factura pentru un apartament cu trei camere?

Apartament cu trei camere, consum lunar 330 kWh. Acum: preţ: 0,80 lei/ kWh  pentru primii 255 kWh: 204 lei. Preț de piață de cca 2,5 lei/kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 187,5 lei.

Total factură: 301,5 lei. De la 1 ianuarie 2023: preţ: 0,80 lei/ kWh pentru primii 255 kWh: 204 lei. Preț fix de 1 leu/ kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 75 lei. Total factură: 279 lei. Diferenţă: mai puţin cu 22,5 de lei.” Concluzia este că persoanele care consumă mai mult vor beneficia mai mult de OUG aflată pe masa guvernului.

 

ADVERTISEMENT