News

Cu cât va crește salariul minim net în 2023. Guvernul a renunțat să impoziteze o parte din majorarea brutului

Guvernul și partenerii social au convenit ca o parte din creșterea salariului minim brut în 2023 să nu mai fie supusă impozitării.
25.11.2022 | 13:31
Cu cat va creste salariul minim net in 2023 Guvernul a renuntat sa impoziteze o parte din majorarea brutului
Premierul Ciucă s-a înțeles cu sindicatele și patronatele pentru reducerea impozitării salariului minim/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă unei întâlniri a primului-ministru Nicolae Ciucă cu reprezentanții organizațiilor sindicale și patronale s-a decis ca majorarea preconizată a salariului minim brut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei să aibă și o parte neimpozabilă astfel că cei plătiți la nivelul salariului minim să rămână cu mai mulți bani în mână după ce plătesc impozitele.

Angajații rămân cu mai mulți bani în mână

Astfel, din majorarea cu 450 de lei a salariului minim brut, pentru o sumă de 200 de lei nu se vor plăti contribuții de asigurări și impozit pe venit.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, din salariul minim brut, angajatul primește ca salariu net doar 1.524 de lei. Dacă minimul brut ar fi fost majorat la 3.000 de lei, fără ca statul să renunțe la niciun leu din impozitele prevăzute acum în Codul fiscal, salariul minim net ar fi ajuns la 1.774 de lei. Statul ar fi încasat 211 pe lună în plus de la fiecare angajat.

În urma deciziei de joi seara, impozitarea salariului minim brut în 2023 nu se va face la nivelul de 3.000 de lei, ci la cel de 2.800 de lei. În aceste circumstanțe, din cei 2.800 de lei, statul va reține 700 de lei ca asigurări sociale (CAS), 280 de lei ca asigurări sociale de sănătate (CASS) și impozitul pe venit care va reprezenta 157 de lei. Luând în calcul și deducerea personală de care beneficiază persoanele cu salariu minim brut de până la 3.600 de lei, rezultă un salariu net de 1.663 de lei.

ADVERTISEMENT

Numai că la salariul de 1.663 de lei se adaugă cei 200 de lei care nu vor fi supuși impozitării. În consecință, în loc ca majorarea să fie de numai 1.774, cei plătiți la nivelul salariul minim brut vor avea venituri nete de 1.883.

Majorarea este cu 359 de lei față de nivelul actual salariului net pentru cei plătiți acum la nivelul salariului minim brut pe economie și cu 159 de lei față de varianta inițială a majorării, în care Guvernul nu renunța la impozitele care i se datorau de către angajați.

ADVERTISEMENT

Salariile vor crește pentru mai bine de 2 milioane de angajați

Cuantumul majorării este însă mai mic pentru cei care, actualmente, au salariul mai mare de 2.550 de lei, adică peste salariul minim brut, dar sub 3.000 de lei. Însă și cazul acestora, se va aplica aceeași modalitate de calcul începând cu 1 ianuarie 2023.

În momentul de față, în România sunt 5.270.000 de salariați, dintre care 1.200.000, adică aproape un sfert, sunt plătiți la nivelul salariului minim de 2.550 de lei. Însă numărul beneficiarilor creșterii salariului minim este mai mare. Potrivit estimării Guvernului, dacă se adaugă și cei care au salarii peste 2.550 de lei, dar până în 3.000, numărul persoanelor care vor avea venituri mai mari de la anul este de 2.181.000.

ADVERTISEMENT

Asta dacă nu luăm în calcul anagajații care lucrează în domeniul construcțiilor. Guvernul, sindicatele și patronatele au convenit ca pentru aceștia nivelul salariului minim brut să fie stabilit la 4.000 de lei. Rămâne neclar dacă și acestora li se va aplica neimpozitarea sumei de 200 de lei. În cazul în care această facilitate fiscală nu li se va aplica și lor, din cei 4.000 de lei salariu brut, vor primi un net de 2.340 de lei.

Majorarea salariului minim brut în construcții va aduce încasări mai mari la bugetul de stat care ar putea compensa astfel pierderile pe care statul le suferă în urma neimpozitării celor 200 de lei pentru cei plătiți cu 3.000 de lei. „Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, afirma, miercuri, ministrul de Finanțe Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun...
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”