News

Cu cât vând fermierii litrul de lapte. Diferență majoră de preț față de supermarketuri: “Lăcomia e la un nivel mult mai mare decât ne putem închipui”

Paradoxal, în prezent, fermierii din România vând litrul de lapte cu un preț mai redus decât în 2022. Față de supermarketuri, diferența este una uriașă.
10.03.2023 | 07:36
Cu cat vand fermierii litrul de lapte Diferenta majora de pret fata de supermarketuri Lacomia e la un nivel mult mai mare decat ne putem inchipui
Fermierii vând litrul de lapte cu sub 2,5 lei. Diferență uriașă de preț față de produsele din supermarketuri. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Situație revoltătoare pe piața laptelui din țara noastră. Diferența de preț între produsul de la poarta fermei și cel prezent pe rafturile marilor supermarketuri din țară este una astronomică.

Fermierii vând litrul de lapte cu sub 2,5 lei. Diferență uriașă de preț față de produsele din supermarketuri

Ionuț Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, se plânge de faptul că fermierii vând litrul de lapte cu valori cuprinse între 2,1-2,5 lei. În schimb, în marile lanțuri de magazine, preţul litrului de lapte variază între 6,9 şi 9,5 lei.

ADVERTISEMENT

Agricultorul avertizează că, în curând, la poarta fermei, preţul laptelui se va duce în jos, spre 1,7-1,9 lei. Acest lucru va crea mari probleme pentru fermierii din țară, care se tem pentru existența lor pe piață.

”Fermierii vin după anul 2022 când seceta şi războiul din Ucraina au generat costuri foarte mari la nivel de producţie. Dacă anul trecut vorbeam de 3,2-3,4 lei pe litrul de lapte, ăsta era preţul de vânzare, la doar şase săptămâni, adică acum suntem nevoiţi să vindem litrul de lapte la 2,1- 2,4, 2,5 lei în cele mai bune cazuri, cu ameninţarea că preţul se va duce în 1,7-1,9 lei la poarta fermei.

ADVERTISEMENT

De aici încep o serie de discuţii cum reuşim noi, în condiţiile în care producem litrul de lapte între 2,5-2,9 lei, să supravieţuim pentru o perioadă, nu se ştie cum. După Postul Paştelui nu ştim dacă cu siguranţă consumul va reveni”, a afirmat Ionuţ Lupu, la Prima News.

Laptele din România, mai scump decât în alte țări din Europa

Același fermier a comparat situația din țara noastră cu ceea ce se întâmplă în momentul de față în Europa Centrală și de Est. ”Acolo, la raft, un litru de lapte este aproximativ 1,20-1,25 euro, ceea ce înseamnă 6-6,2 lei pe litrul de lapte și vedem că la noi în supermarketuri preţul laptelui variază între 6,9-7 lei, dar cel mai mare volum de lapte se află în jur de 8,7-9,5 lei”.

ADVERTISEMENT

În acest context, Ionuț Lupu dă vina pe ”lăcomia” supermarketurilor din țară care e ”la un nivel mai mare decât ne putem închipui”. Bărbatul acuză comercianții că arată o lipsă totală de respect față de consumatori

Lăcomia supermarketurilor, în momentul de faţă, este la un nivel cu mult mai mare decât ne putem închipui. Atât timp cât nu există disponibilitate nici măcar de a transparentiza o serie de costuri şi de marje pe care supermarketurile le au în momentul de faţă, noi, fermierii, am pus de fiecare dată pe tavă cu toată deschiderea tot ceea ce se întâmplă în fermele noastre, de la costuri, de la probleme.

ADVERTISEMENT

E o lipsă totală de transparenţă şi o lipsă totală de respect faţă de consumator atât timp cât în România este un lapte cu 30% mai scump la raft decât un lapte plătit de un consumator spaniol, atunci lucrurile sunt foarte clare, în condiţiile în care noi producem un lapte sub costurile de producţie şi un lapte care este în momentul de faţă sub media europeană”, mai precizează directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci ”HolsteinRo”.

ADVERTISEMENT