News

Cu cât vor crește prețurile la carnea de miel înainte de Paște. Pesta micilor rumegătoare a dat peste cap producția. Președinte Sindalimenta: „E posibil să mâncăm din import”

Pesta micilor rumegătoare a dat peste cap tot sectorul animalier. Este posibil ca prețurile la carnea de miel să se majoreze înainte de Paște
19.03.2025 | 10:33
Cu cat vor creste preturile la carnea de miel inainte de Paste Pesta micilor rumegatoare a dat peste cap productia Presedinte Sindalimenta E posibil sa mancam din import
Prețurile la carnea de miel ar putea crește înainte de paște din cauza pestei micilor rumegătoare / sursa: colaj Fanatik, Freepik, Pixabay
ADVERTISEMENT

Cunoscută și sub numele de „ciuma oilor”, pesta micilor rumegătoare ar putea crește prețurile la carnea de miel înainte de Paște. Apariția unui focar în România a dat peste cap tot sectorul, iar importurile și exporturile au fost grav afectate.

Cât de reală este criza pestei micilor rumegătoare în România

După depistarea primului focar de pestă în România din 2025, într-o fermă de ovine din Bihor, s-au impus măsuri de urgență. Atât țara noastră cât și Uniunea Europeană au decis să acționeze pentru limitarea răspândirii bolii. Din păcate, există și efecte negative grave ale acestora. Urmările nefericite pornesc și în urma unei decizii luate de ANSVSA privind oprirea exporturilor de oi și capre către toate statele Uniunii Europene și către țările arabe. În urma hotărârii, care invocă „incertitudinea și lipsa de informații cu privire la situația epidemiologică actuală”, specialiștii din domeniu își arată îngrijorarea în ceea ce privește viitorul sectorului de creștere al animalelor.

ADVERTISEMENT

„Toată această mascaradă se bazează pe un lucru incert. Crescătorii de animale sunt foarte afectați. În România nu sunt abatoare suficiente care să sacrifice ovinele și caprinele. Majoritatea fermierilor vindeau în viu aceste produse. Pe lângă că le vindeau în viu, s-a creat și această ipoteză și dorința importatorilor, mai ales din țările arabe, de a lua în viu pentru că și prețurile erau mai mici. Efectele sunt în totalitate negative. Înainte de luarea acestei măsuri, importatorii din țările arabe căutau să profite și să ofere un preț foarte mic. Măsura luată reprezintă o afectare a fermierului”, afirmă Dragoș Frumosu, președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, pentru FANATIK.

Prețul la carnea de miel ar putea crește înainte de Paște

În condițiile date, este foarte posibil să identificăm modificări de preț la carnea de miel în apropierea sărbătorilor pascale. Momentan nu se prefigurează un cost suplimentar, dar faptul că exporturile sunt oprite iar cercetările privind boala continuă face ca teama să existe. Mai mult, este de așteptat ca mai degrabă țara noastră să importe ovine și caprine în perioada următoare, lucru care vine, de altfel, cu un preț modificat.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să vedem dacă nu cumva măsura afectează și tăierea acestor animale și în România. Din decizia pe care a dat-o ANSVSA nu rezultă foarte clar, decât că se bazează pe niște ipoteze. Este posibil să nu mâncăm carne de miel din România, ci numai din import. Dacă discutăm despre vânzări în hipermarket-uri, evident că ar trebui să ne așteptăm la creșteri de prețuri”, mai spune șeful Sindalimenta.

Măsuri dure pentru prevenirea răspândirii „ciumei oilor”

Descoperirea focarului de „ciuma oilor” a dus și la reacții internaționale. Comisia Europeană a impus restricții în ceea ce privește transportul din România către alte țări a animalelor suspecte că ar fi bolnave. Până în iunie, exporturile sunt interzise. Au fost impuse și alte măsuri prin Decizia (UE) 2025/525:

ADVERTISEMENT
  • Zonă de protecție: Gepiu, Cefa, Husasău de Tinca, Mădăras, Nojorid și Sânnicolau Român – până pe 31 martie 2025;
  • Zonă de supraveghere: localități din Bihor, Oradea, Salonta, Sântandrei, Batăr și Tinca – până pe 9 aprilie 2025;
  • Zonă suplimentară de restricții: județul Bihor și Arad – până pe 9 mai 2025.
ADVERTISEMENT

În zonele menționate este interzis transportul oilor și caprelor, nu sunt permise nici vânzarea sau mutarea animalelor în alte județe și sunt impuse controale pentru prevenirea răspândirii bolii. Nu toți sunt de acord, însă, cu noile reguli, reamintind de perioada în care România a rămas fără porci din cauza pestei porcine africane. De asemenea, se prefigurează îngrijorări și cu privire la sectorul bovin, date fiind indicațiile europene cu privire la mediu.

„Această măsură trebuia discutată, să fie făcută o analiză profundă. Să se vadă dacă chiar există această pestă sau ea se bazează pe niște bănuieli și pe cerința europeană care interzice exportul de animale. O cerință în fața căreia noi stăm cu capul plecat, fără a avea probe concludente, lucru ce distruge fermierii. Așa am distrus și crescătorii de porci și acum urmează sectorul ovin și caprin. Dacă ne gândim la măsurile din anii următori privind și creșterea vacilor și că ele afectează din punct de vedere al carbonului atunci lucrurile sunt foarte grave. Riscăm ca România să nu mai crească animale, deși potențialul este foarte mare, și să facem doar import”, explică Dragoș Frumosu pentru FANATIK.

De unde a pornit, de fapt, primul focar de pestă

Există și o controversă cu privire la răspândirea pestei micilor rumegătoare. Potrivit unui document, un transport de peste 300 de oi a fost trimis din centrul de colectare SC Mariland Dom SRL din Arad către Ungaria. Aici a apărut, pentru prima oară în țară, pesta micilor rumegătoare. În 2024 a fost emisă doar o avertizare cu privire la existența bolii în apropierea graniței. În acea perioadă, în România au fost afectate zeci de efective și sacrificate mii de animale.

Acum atât Ungaria, cât și România, lucrează la stăpânirea bolii care afectează oile și caprele. Până la acest moment, pesta nu este 100% confirmată în țara noastră. Vecinii, însă, au ucis deja câteva mii de animale bolnave. „Ciuma oilor” prezintă simptome acute, febrile și inflamații ale membranei mucoasei bucale și a tractului digestiv.

„Fiecare stat își apără fermierul. Este simplu să dai vina, că tu ai pestă în țara ta de la un transport din altă țară. Dacă tu, în țara ta, ai acest fenomen, ar trebui să îl stopezi. Iei niște măsuri în condițiile în care ai pestă ovină. Dacă dai vina pe un singur transport, evident că izolezi zona în care acel transport s-a făcut. Între timp celelalte ferme unde nu este pestă pot să funcționeze. Probabil ungurii fac acest lucru pe care noi nu l-am făcut când am avut peste porcină africană, când s-au luat măsuri diabolice, s-au ucis sute de mii de capete și închise foarte multe ferme”, a conchis șeful de sindicat.