News

Cu cât vor fi majorate alocaţiile copiilor din 2022. Guvernul a amânat cu șase luni creșterea acestora

Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență prin care creșterea alocațiilor copiilor, programată pentru 1 iulie 2022, a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022.
24.06.2021 | 14:38
Cu cat vor fi majorate alocatiile copiilor din 2022 Guvernul a amanat cu sase luni cresterea acestora
ADVERTISEMENT

Proiectul ordonanței de urgență a fost discutat de Guvern săptămâna trecută, într-o primă lectură, iar joi a fost adoptat și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Majorarea alocațiilor a fost amânată cu șase luni față de graficul care fusese anunțat de către guvernul Orban. Astfel, o nouă majorare cu 20% a alocațiilor ar fi trebuit să aibă loc la 1 iulie, însă guvernul Cîțu a amânat-o pentru 1 ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT

Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2022

Guvernul a stabilit joi majorarea alocației de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea acesteia cu inflația, din ianuarie 2023. Astfel, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de: 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 242 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani; 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap”, a declarat primul-ministru Florin Cîțu.

Potrivit ordonanței de urgență, alocațiile cresc de la 214 la 242 lei pentru copiii între 2 și 18 ani și de la 427 la 486 lei pentru copii până în 2 ani sau pentru minorii cu handicap.

ADVERTISEMENT

Alocații indexate cu inflația începând din 2023

Proiectul mai prevede ca, de la 1 ianuarie 2023, alocațiile să fie indexată cu rata medie anuală a inflației.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, prin legile bugetare, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede actul normativ adoptat joi de Guvern.

ADVERTISEMENT

În cadrul conferinței de presă, premierul a spus că mai sunt posibile modificări legate de alocații, dacă se va conveni la acest lucru în cadrul coaliției de guvernământ. „Colegii noștri de la UDMR vreau să facă o legătură directă între scutirea impozitului pe venit și alocație, așteptăm propunerea lor”, a spus Florin Cîțu.