News

Cu câți bani își renovează parlamentarii baza sportivă din curtea Casei Poporului. Se va juca tenis pe un teren aflat lângă Catedrala Mântuirii Neamului

Camera Deputaților a direcționat fonduri pentru refacerea unui complex sportiv aflat în interiorul terenului pe care se află și Palatul Parlamentului.
22.02.2023 | 11:33
Cu cati bani isi renoveaza parlamentarii baza sportiva din curtea Casei Poporului Se va juca tenis pe un teren aflat langa Catedrala Mantuirii Neamului
Terenurile de tenis aflate lângă Palatul Parlamentului și Catedrala Mânturii Neamului vor fi renovate Colaj: FANATIK, Sursa foto: cpir.ro, Facebook Catedrala Mântuirii Neamului
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a preluat, în iulie 2022, o clădire care deservea ca sală de conferințe și patru terenuri de tenis, toate aflate pe un teren de aproximativ 5.000 metri pătrați din incinta suprafaței ocupate de Palatul Parlamentului. Toate acestea aparținuseră Clubului Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”, o asociație care administra baza sportivă din 2012, dar care nu a mai avut fondurile necesare pentru întreținerea complexului.

Lucrările de renovare ale bazei sportive vor costa peste 550.000 euro

După preluarea bazei de către Camera Deputaților lucrurile s-au mișcat repede, astfel că, pe 17 februarie 2023, instituția  a postat un anunț de participare simplificat, pe portalul achizițiilor publice-elicitatie.ro, conform FANATIK, pentru „Lucrări de reparații la baza sportivă”. „Contract de lucrări de reparații la baza sportiva, inclusiv servicii de proiectare (întocmire Proiect tehnic de execuție și documentație AS BUILT) și asistență tehnică acordată de proiectant constructorului”, se arată în descrierea succintă a achiziției.

ADVERTISEMENT

Valoarea contractului este de 2.773.109  lei (aproximativ 560.000 euro). „Prezentul Caiet de Sarcini se referă la baza sportivă aflată în perimetrul Palatului Parlamentului, în care se vor desfășura activități cu caracter cultural, artistic și sportive. Pentru aducerea în stare de funcționare și exploatare în condiții de siguranță a bazei sportive, se impune realizarea lucrărilor de reparații, atât la clădirea existentă, cât și refacerea terenului de tenis.”, se arată în caietul de sarcini.

În prezent, baza sportivă nu este racordată la utilități (apă curentă, energie electrică și gaze naturale). Ofertantul este avertizat că există mai multe probleme, printre ele fiind și aceea că „termenul de execuție al lucrărilor din prezenta documentație tehnică este 30 zile lucrătoare (6 săptămâni) în condițiile respectării cerințelor din prezenta documentație tehnică“.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se mai menționează că “baza sportivă ce face obiectul intervenției este amplasată în curtea Palatului Parlamentului, în imediata apropiere a garajului subteran și la limita de proprietate cu edificiul Catedrala Mântuirii Neamului. Drumul de acces spre baza sportivă este în curtea Palatului Parlamentului, ca urmare pentru accesul personalului, materialelor (inclusiv pentru evacuarea molozului), utilajelor, trebuie adoptate soluții adecvate”.

Două conducte trec de-a lungul gardului ce delimitează Camera Deputaților de Catedrala Mântuirii Neamului

În document se arată ce lucrări de construcții se vor efectua: refacere hidroizolație clădire; montarea gurii de scurgere pentru evacuarea apelor de pe terase și acoperișuri; refacere finisaje interioare (reparații tencuieli, glet, înlocuire gresie/faianță, pereți și tavane din gips carton, vopsitorii); revizuirea tâmplăriei exterioare și interioare (ferestre și uși).

ADVERTISEMENT

Alte lucrări vor fi refacerea finisajelor exterioare (reparație tencuială exterioară, placare cu polistiren-termoizolație, tencuială decorativă-fațadă), refacerea scării de acces; copertină intrare principală; refacere rampă acces cladire și terenuri de tenis; recondiționare gard existent, amenajări exterioare terenuri tenis (recondiționare teren tenis, alei).

În caietul de sarcini consultat de FANATIK se mai semnalează două probleme: “o conductă de alimentare cu apă, amplasată suprateran, având traseul de-a lungul gardului ce delimitează terenul Camerei Deputaților de terenul Catedralei Mântuirii Neamului, dar nu a fost identificat punctul de racord; o conductă de gaze nefuncțională, amplasată suprateran, având traseul de-a lungul gardului ce delimitează terenul Camerei Deputaților de terenul Catedralei Mântuirii Neamului, la care nu a fost identificat punctul de racord, conductă la care ar trebui racordate clădirea (respectiv centrala termică) și terenul de tenis”.

ADVERTISEMENT

Baza va fi administrată de Centrul Internațional de Conferințe

Anul trecut, când Camera Deputaților a preluat baza sportivă de la Clubul Parlamentarilor Români, s-a publicat un proiect de hotârâre prin care aceasta să fie administrată de Centrul Internațional de Conferințe din cadrul Camerei Deputaților, care desfășoară activități de tipul vizitelor turistice la Palatul Parlamentului, organizarea de conferințe naționale și internaționale, de seminarii, workshopuri, mese rotunde, expoziții, activități de alimentație și catering. Astfel, acesta își va extinde obiectul de activitate și cu evenimente culturale și sportive.

„Prin aceste măsuri, se urmărește o utilizare eficientă din punct de vedere socio-economic a terenului transferat către Camera Deputaților. Activitățile culturale și sportive care se vor desfășura pe terenul și amenajările existente vor fi destinate publicului larg, persoane fizice și juridice, pe baza unor tarife care vor fi stabilite prin decizie a Biroului Permanent al Camerei Deputaților”, se arată în proiectul de hotărâre.

În perioada în care terenurile de tenis erau folosite de Clubul Parlamentarilor, trei dintre acestea erau acoperite, pe timpul iernii, cu un balon presostatic. Conform clubului, activitatea sportivă era dedicată actualilor și foștilor parlamentari, cât și tuturor celor care doreau să practice sportul alb. Baza era dotată cu toate facilitățile – vestiare pentru femei și bărbați, zonă de agrement cu mese și scaune și o sală de conferință.

ADVERTISEMENT