Sport

Cu ce a fost otrăvit Roman Abramovich! Ce se ascunde în spatele tentativei de asasinare

Experții au făcut lumină în cazul tentativei de asasinare a lui Roman Abramovich. Oligarhul ar fi fost otrăvit cu Noviciok sau cu un agent chimic din Primul Război Mondial.
30.03.2022 | 21:24
Cu ce a fost otravit Roman Abramovich Ce se ascunde in spatele tentativei de asasinare
ADVERTISEMENT

Roman Abramovich, patronul lui Chelsea, a fost otrăvit în timpul unei întâlniri de negociere a păcii între Rusia și Ucraina, la începutul lunii martie.

Cu ce substanțe a fost otrăvit Roman Abramovich

Experții consideră că proprietarul lui Chelsea a fost otrăvit fie cu o armă chimică folosită în Primul Război Mondial, fie cu o doză mică de Noviciok, un agent neurotoxic folosit pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi în august 2020, liderul opoziției de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei din Marea Britanie, lui Roman Abramovich i s-ar fi decojit pielea de pe mâini și de pe față și ar fi orbit timp de câteva ore, în urma întâlinirii de la Kiev.

Daily Star susține că jurnalistul de investigație Christo Grozev, care a condus cercetările privind cazul lui Abramovich, a mărturisit într-un interviu că un agent chimic de război, folosit în Primul Război Mondial, numit cloropicrină, a fost o cauză probabilă a simptomelor resimțite de rus.

ADVERTISEMENT

„Toți experții și-au studiat fotografiile și au efectuat examinări personale. (n.r. Ei) au spus cu toții că nu a fost o coincidență, nu a fost o intoxicație alimentară, nu a fost o alergie”, a declarat Grozev.

„Ei au sugerat că a fost vorba de cloropicrină și alți agenți de război … alte sugestii au inclus chiar o doză mică de Noviciok, care ar fi putut duce la aceste simptome, potrivit unui expert cu adevărat avizat”, a mai spus jurnalistul de investigație.

ADVERTISEMENT

Ce se ascunde în spatele otrăvirii lui Abramovich

Otrăvirea lui Roman Abramovich de la începutul lunii martie nu a avut scopul de a-l ucide, susțin unele voci din Marea Britanie, ci de a-l avertiza să nu îl trădeze pe Vladimir Putin.

Potrivit The Wall Street Journal, nu doar rusul a avut simptome de otrăvire, ci și alți doi membri din delegația Ucrainei. Cei trei au fost cazați într-un apartament din Kiev pe 3 martie, unde au acuzat atât dureri, cât și inflamații la nivelul ochilor și pielii a doua zi.

ADVERTISEMENT

Abramovich, fiind cel cel mai tare afectat, a avut nevoie de tratamente medicale la Istanbul, unde au avut loc alte negocieri pentru oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina, la care a participat și patronul lui Chelsea.

ADVERTISEMENT