Preparatele de bază de pe masa de Crăciun merg numai bine cu cartofii prăjiți și piure. Dar există și garnituri delicioase cu care poți îmbunătăți meniul. În plus, acestea sunt prietenoase și cu silueta.
Dacă vrei să te bucuri de preparatele delicioase de pe masa de Crăciun, dar fără să te îngrași, poți opta pentru alte garnituri decât clasicul piure de cartofi sau cartofii prăjiți. Chiar dacă acestea merg de minune că friptura sau cârnații de porc, pot fi destul de bogate în calorii.
O porție de 100 de grame de cartofi prăjiți are aproximativ 320 de calorii. Astfel, poți opta pentru alte legume, la fel de gustoase. De exemplu, poți opta pentru morcovi făcuți la cuptor. Răzuiește coaja și pune-i într-o tavă cu puțin ulei și condimentele preferate sau cu jumătate de cană de supă de legume. Lasă-i să se coacă la foc mediu, iar rezultatul va fi o garnitură delicioasă.
Dovleceii copți sunt, de asemenea, apreciați de mulți. Curăță bine legumele și porționează-i în fâșii potrivite, de aproximativ doi centimetri. Așază dovleceii pe o foaie de copt într-o tavă, presară puțină sare, boia dulce și rozmarin, apoi lasă-i să se rumenească în cuptor.
Poți, de asemenea, să îi pregătești și pe grill, împreună cu câteva ciuperci umplute cu brânză- care te vor face să uiți de cartofii prăjiți. Lasă-i să se coacă până când marginile devin aurii, apoi îi poți servi după bunul plac.
În loc de cartofi prăjiți, poți să faci țelină la cuptor. Decojește țelina și taie-o în batoane de aproximativ 7-8 milimetri. Așază batoanele pe o foaie de copt într-o tavă, adaugă sare, piper, cimbru, boia dulce și, eventual, puțin ulei sau supă de legume.
Lasă țelina să se coacă până când capătă margini aurii. După aceea, o poți servi cu un sos de iaurt sau de roșii, ca acompaniament perfect pentru o friptură de porc.
Totodată, dacă vrei să renunți la clasicul piure de cartofi, cel de conopidă este o variantă. Nu se pregătește deloc greu. Tot ce trebuie să faci este să speli conopida și să rupi buchețele potrivite pe care să le așezi într-o tavă termorezistentă.
Presară sare, boia și cimbru, câte puțin din fiecare, apoi adaugă câteva linguri de supă de carne sau legume. Lasă conopida să se coacă bine, apoi pasează-o și adaugă doar lapte pentru a obține un piure sănătos, cu un conținut scăzut de calorii, conform libertateapentrufemei.ro.