News

Cu ce provocări se va confrunta Viktor Orban după ce a câştigat alegerile din Ungaria. Cel de-al patrulea mandat va fi cel mai dificil

Naționalistul Viktor Orban a obținut o a patra victorie categorică consecutivă la alegerile de duminică. Ar putea fi cel mai dur mandat de până acum din cauza izolării Ungariei și a problemelor economice.
04.04.2022 | 14:14
Cu ce provocari se va confrunta Viktor Orban dupa ce a castigat alegerile din Ungaria Cel deal patrulea mandat va fi cel mai dificil
ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Viktor Orban se confruntă cu provocări fără precedent, în momentul în care se pregătește pentru al patrulea mandat consecutiv, pe durata căruia naționalistul maghiar va trebui să treacă autoproclamatul „stat iliberal” printr-o încetinire economică și o izolare crescândă din cauza poziției față de Ucraina.

Viktor Orban a câștigat alegerile din Ungaria

A patra victorie zdrobitoare a lui Orban împotriva unei opoziții unite, care și-a pus laolaltă forțele împotriva lui pentru prima dată, a consolidat sprijinul față de liderul în vârstă de 58 de ani într-un moment în care pierde aliați în străinătate.

ADVERTISEMENT

Invadarea de către Rusia a vecinului de est al Ungariei, ordonată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a dat peste cap eforturile lui Orban de-a lungul unui deceniu de a aprofunda relațiile de afaceri și politice cu Moscova și de a-și pune campania pe un nou curs.

De atunci, atitudinea ambivalentă a lui Orban cu privire la sancțiunile Uniunii Europene și refuzul de a-l condamna pe Putin l-au îndepărtat de aliații polonezi și cehi, dar mesajele sale de pace par să fi rezonat cu mulți maghiari.

ADVERTISEMENT

Orban a organizat o campanie de succes pentru a convinge electoratul de bază al partidului său Fidesz că alianța de opoziție formată din șase partide a lui Peter Marki-Zay, care promite că va reface legăturile cu Uniunea Europeană, ar putea duce țara la război, o acuzație pe care opoziția a negat-o.

Victoria de duminică împotriva unei opoziții unite, care a câștigat 57 de locuri în parlament față de 135 pentru Fidesz, pe baza rezultatelor preliminare, i-a oferit lui Orban încă o majoritate radicală care i-a permis să rescrie constituția și legile majore. Un partid de extremă dreaptă numit Patria noastră ar ajunge și el în parlament, câștigând 7 locuri.

ADVERTISEMENT

„Am obținut o victorie atât de mare, încât poate fi văzută chiar și de pe Lună, dar cu siguranță de la Bruxelles”, le-a declarat Orban, care și-a construit o carieră portretizându-se ca un lider combativ care se luptă cu birocrații UE, susținătorilor care jubilau după victoria electorală de duminică, relatează Reuters.

Opoziția și-a recunoscut înfrângerea, dar se îndoiește că alegerile au fost libere

Victoria sa confortabilă l-ar putea încuraja pe Orban, 58 de ani, în agenda sa politică, despre care criticii spun că echivalează cu o subversiune a normelor democratice, a libertății presei și a drepturilor minorităților, în special ale persoanelor din comunitatea LGBTQ+.

ADVERTISEMENT

Recunoscând înfrângerea, Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a spus că victoria lui Fidesz s-a datorat a ceea ce el a numit vasta sa mașinărie de propagandă, inclusiv dominația mass-media.

“Nu vreau să-mi ascund dezamăgirea, tristețea… Știam că acesta va fi un teren de joc inegal”, a spus el. „Recunoaștem că Fidesz a obținut o majoritate uriașă a voturilor. Dar încă mai contestăm faptul că aceste alegeri au fost democratice și libere.”

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a trimis o misiune de monitorizare a alegerilor la scară largă pentru vot, doar al doilea astfel de efort într-un stat membru al Uniunii Europene.

Ungaria depinde de Moscova pentru petrol, gaze și energie nucleară

Viktor Orban a susținut că poziția sa față de războiul din Ucraina a avut ca scop menținerea securității militare și economice a Ungariei, dar acest lucru este pus din ce în ce mai mult sub semnul întrebării de către aliații de lungă durată de la Varșovia, care au jucat un rol esențial în sprijinirea bătăliilor lui Orban cu Bruxelles-ul.

Provocarea lui Orban este complicată de faptul că țara central-europeană se bazează pe Moscova pentru cea mai mare parte a petrolului, gazelor și energiei nucleare, chiar și după unele îmbunătățiri ale legăturilor energetice transfrontaliere cu țările vecine în ultimul deceniu.

„Decizia de a baza viitorul energetic al țării (atât fosil, cât și nuclear) pe legăturile strânse cu Rusia are efect de bumerang”, au spus economiștii de la UniCredit într-o notă. „Ungaria s-ar putea găsi și mai izolată în interiorul UE.”

Liderul partidului de guvernământ al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a declarat săptămâna trecută că nu este mulțumit de atitudinea prudentă a lui Orban față de Rusia, în timp ce o întâlnire a miniștrilor apărării ai Alianței celor Patru de la Vișegrad la Budapesta a fost anulată săptămâna aceasta, după retragerea miniștrilor cehi și polonez.

Creștere economică frânată și inflație record

Noul mandat al lui Orban pune, de asemenea, provocări grele pe plan intern, banca centrală proiectând creșterea economică la cel mai lent ritm din orice an electoral de când Orban a venit la putere în 2010.

Cu inflația pe cale să atingă cel mai mare nivel din cel puțin 15 ani, economia încetinind pe fondul războiului și fondurile UE suspendate din cauza unei dispute asupra standardelor democratice, Orban nu va avea nicio perioadă de lună de miere după victoria sa electorală.

De la preluarea puterii în 2010, Orban a stabilizat economia cu o serie de măsuri neortodoxe, iar șomajul a scăzut la un nivel record din cauza investițiilor străine în valoare de miliarde de euro atrase de rata scăzută a impozitului pe profit din Ungaria.

Dar împrumuturile guvernamentale ridicate pentru a scoate economia din pandemie a erodat o mare parte din îmbunătățirea celei mai mari datorii din Europa Centrală, iar indicatorii de bază arată că creșterea nivelului de trai a rămas în urma celei din Polonia sau România.

UE a suspendat plățile către Polonia și Ungaria din fondurile sale pentru redresarea post pandemie din cauza deficiențelor democratice, despre care economiștii spun că ar putea începe să exercite presiuni asupra Budapestei și Varșoviei din a doua jumătate a anului, cu excepția unui compromis.

O cheltuială pre-electorală de 1,8 trilioane de forinți (5,45 miliarde de dolari), o creștere a costurilor cu energia și expirarea inițială a limitelor de preț pentru a menține inflația sub control vor complica, de asemenea, eforturile lui Orban de a menține economia stabilă după vot.

ADVERTISEMENT