Cu ce să speli ușa de la intrare ca să rămână mereu ca nouă. Aceasta va fi mereu curată, indiferent de praful existent pe scara blocului. Trucul funcționează și pentru ușile din interior, dacă respecți o singură regulă.
Ușa de la intrare este unul dintre obiectele din locuință care se murdărește cel mai des. Fiind mereu expusă prafului, aceasta are nevoie de o îngrijire aparte. Ușa de la intrare nu poate fi curățată pur și simplu, ci trebuie să ții cont de materialul din care este făcută.
În cazul în care ușa de la intrare este metalică, ai face bine să eviți soluțiile abrazive. În schimb, poți prepara chiar tu o soluție blândă cu materialul, formată din apă călduță și detergent de vase.
Cu această soluție și cu o cârpă moale poți curăța ușa fără niciun fel de probleme. De asemenea, poți curăța inclusiv pragul și tocul ușii, acestea fiind două dintre locurile unde se acumulează cel mai mult praf.
Dacă ușa de la intrare este metalică, este important să eviți soluțiile cu alcool și lubrifianții pe bază de vaselină. Cele din urmă nu vor face decât să adune și mai mult praf.
Nu doar ușile de la intrare trebuie curățate periodic, ci și cele interioare. De obicei, acesta sunt din lemn sau lăcuite, ceea ce înseamnă că au nevoie de o altă îngrijire față de cele din metal.
În primul rând, trebuie să știi că ușile din lemn sau lăcuite nu se curăță cu detergenți duri, precum soluțiile care conțin alcool sau oțet. În al doilea rând, este esențial să folosești lavete din microfibră pentru a nu zgâria ușile.
Laveta folosită pentru a curăța ușile din interior nu trebuie să fie îmbibată prea mult în apă. Dacă are exces de apă, lemnul riscă să umfle. Chiar dacă murdăria dispare, în timp, ușa nu se va mai închide, iar aspectul nu va fi deloc unul plăcut.
În astfel de situații, cel mai bine este să cureți ușile din lemn sau pe cele lăcuite cu soluții special concepute pentru ele. În cazul în care nu ai o astfel de soluție, poți folosi apă călduță cu săpun lichid. Înainte de a folosi această soluție, este important să cureți praful existent cu o cârpă uscată.
În cazul în care ușile din interior sunt din sticlă, va trebuie să acorzi mai multă atenție spălării lor. În timp, praful care se depune poate duce inclusiv la mătuirea sticlei, ceea ce sigur nu îți dorești.
Ușile din sticlă se pot curăța cu soluții speciale din comerț sau cu soluție făcută din apă călduță și săpun lichid. Dacă optezi pentru cele din comerț, este important să citești eticheta lor.
Ușile din termopan necesită și ele o îngrijire aparte. Înainte de a le curăța cu diverse soluții, este important să elimini orice urmă de praf de pe ele. Poți face asta cu ajutorul unei lavete uscate.
Pentru început, trebuie să deschizi ușa la maxim. În acest fel, ai acces la locurile unde se adună cel mai mult praf. Te poți folosi de aspirator pentru a elimina excesul de praf.
Atât sticla, cât și suprafețele lucioase ale ușii pot fi curățate cu apă și săpun. Într-o astfel de soluție poți înmuia o laveta moale, iar apoi, tot ce trebuie să faci este să treci cu ea pe suprafața termopanului.