Rosturile gresiei din bucătărie și baie se murdăresc rapid, necesitând o curățare temeinică destul de des. Nu mereu reușim însă să le redăm aspectul perfect, iar acest lucru ne calcă pe nervi. Există, totuși, o soluție eficientă contra murdăriei dificile.
Umiditatea și murdărie fac ca rosturile de la gresie să arate inestetic și să necesite curățare regulată. De asemenea, în timp, acestea se vor deteriora, iar refacerea lor costă timp și bani.
Pentru a îndepărta aceste griji există o soluție eficientă cu ajutorul căreia putem să curățăm rosturile rapid și ușor.
Cele mai comune cauze care duc la deteriorarea rosturilor sunt activitățile casnice zilnice, umiditatea sau murdăria rămasă în urma gătitului sau a necurățării corecte. Și produsele nepotrivite de curățenie pot contribui la degradarea materialului dintre plăcile de gresie, lucru ce duce la acumularea de și mai multe resturi alimentare, praf și apă.
Cea mai bună soluție este alegerea produselor specifice rosturilor. Ele au în compoziție substanțe speciale care dizolvă orice depunere, fie că este vorba de mâncare, grăsime sau praf.
Dacă doar vrei să albești rosturile și să le faci să pară ca noi, tot ce trebuie să faci este să le cureți cu clor. El nu este bun doar la reîmprospătarea albului hainelor, ci este foarte eficient și în cazul rosturilor. Poți folosi o periuță de dinți veche sau o perie de unghii pentru a curăța materialul. Clătește cu apă și usucă rosturile cu o cârpă, apoi bucură-te de rezultat.
Atenție, însă, atunci când folosești clorul. Este o substanță ce eliberează vapori toxici, astfel că recomandarea este să curățați rosturile cu geamul deschis.
Dacă nu vreți să folosiți substanțe din comerț, puteți să vă faceți propria soluție de curățare chiar la voi acasă. Aveți nevoie doar de patru linguri de bicarbonat, o lingură de oțet, o lingură de zeamă de lămâie și apă caldă. Bicarbonatul nu este bun doar la diverse preparate, ci și în procesul de curățenie. Oțetul este, de asemenea, o substanță valoroasă, având proprietăți antibacteriene. Acidul de la zeama de lămâie contribuie la îndepărtarea petelor încăpățânate și asigură un miros plăcut. În combinație, toate aceste substanțe nu vor face decât să readucă la viață albul rosturilor.
Pasta rezultată în urma amestecului trebuie aplicată de o perie cu care se vor freca rosturile. Nu aplicați presiune, ci doar asigurați-vă că soluția a ajuns în toate locurile țintă. Lăsați amestecul să acționeze timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă caldă.
Pentru ca rosturile să rămână curate timp îndelungat este necesar ca acestea să fie curățate periodic. Atunci când vedeți că se adună murdărie pe gresie, luați o cârpă și ștergeți cu grijă. Nu ignorați spațiile dintre plăci, căci acolo se adună cele mai multe resturi.
Puteți apela chiar și la un sigilant special pentru rosturi. Acesta nu va da voie resturilor și murdăriei să afecteze rosturile. Aerisiți, de asemenea, încăperile, în special în baie, unde nivelul de umezeală este ridicat. Repetă procesul de curățare cel puțin o dată pe lună pentru rezultate durabile.