News

Cu ce se ocupă fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, Eduard Kovesi

03.04.2019 | 17:57
Cu ce se ocupa Eduard Kovesi, fostul sot al Laurei Codruta Kovesi

Iată cu ce se ocupa Eduard Kovesi, fostul soț al Laurei Codruța Kovesi! Eduard Kovesi, zis și Bebe, este acum un adevărat om de afaceri din Sibiu, dar lucrurile nu au stat mereu așa. Înainte să se căsătorească cu Laura Codruța Koveși, titulatura de om de afaceri era mai mult decât forțată, deoarece firma sa înregistra un profit de doar 9000 de lei, dar avea și pierderi de 6500 de lei.

Cu ce se ocupa Eduard Kovesi, fostul soț al Laurei Codruța Kovesi

A făcut primii bani cu firma sa de suflet, Led Communications, care se ocupă cu internetul și televiziunea prin cablu încă din 1991, de pe vremea când se numea Lungu Electronic SRL.

Coincidență sau nu, cifra sa de afaceri a cresut odată cu căsătoria cu celebra Laura Codruța Kovesi, actualul candidat la funcția de procuror șef al Parchetului European. Bebe a ajuns să facă afaceri chiar cu Serviciul Român de Informații.

Eduard Kovesi si Laura Codruta Kovesi au fost casatoriti timp de cinci ani

Bebe Kovesi a făcut afaceri cu SRI

În afara de Led Communications, Eduard Kovesi și-a mai încercat norocul în afaceri și prin alte firme. A fost, de-a lungul timpului, asociat în firme din Sibiu precum Art Design Company, E.M. Invest sau Next Step Entertainment, alături de personaje controversate, precum și în societăți pe acțiuni precum Omnidata SA. sau Transilvania Digital Network.

Multe dintre firme au dat faliment, iar din altele s-a retras de bună voie. S-a căsătorit cu Laura Codruța Kovesi în anul 2002, dar cei doi au divorțat cinci ani mai târziu. În anul 2010, Eduard Kovesi era acționar la Omnidata SA, firmă cu domeniu de activitate cercetarea-dezvoltarea în alte științe naturale. Firma respectivă a făcut afaceri cu Institutul pentru Tehnologii Avansate, unitate militară a Serviciului Român de Informații.

Întâmplător sau nu, relația comercială a Omnidata SA cu SRI avea loc în perioada 2010-2011, când SRI încheia și derula celebrele protocoale de colaborare cu parchetele, iar la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se afla însăși Laura Codruța Kovesi, potrivit Jurnalul Național.

Astfel, potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), SC Omnidata SA, firmă din acționariarul căreia făcea parte Eduard Kovesi, câștiga, la data de 12 iulie 2010, o licitaţie organizată de Institutul pentru Tehnologii Avansate. SRI intenționa, atunci, să cumpere camere video, model Speed Dome, iar două loturi din acest contract, în valoare de 161.199,9 lei fără TVA, au fost adjudecate de SC Omnidata SA.

Acesta este doar unul dintre contractele pe care firma în cauză le-a derulat cu SRI. În 7 octombrie 2010, Omnidata SA a mai primit un contract, vizând furnizarea de obiective foto, în valoare de 114.000 lei fără TVA. În data de 7 iulie 2010, compania în cauză a încheiat cu SRI alte două contracte. Unul în valoare de 114.000 de lei cu TVA, fiind singurul ofertant pentru furnizarea unei platforme mobile pentru servicii de dezvoltare experimentală, iar al doilea, în valoare de 75.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem de emisie-recepție TV.

Trebuie menționat faptul că ambele contracte au fost atribuite prin negociere directă, conform Jurnalului Național. Tot prin negociere directă a mai fost încheiat, în data de 5 decembrie 2011, un contract, în valoare de 200.000 de lei cu TVA, pentru furnizarea unei platforme de limitare a efectelor explozive, iar la 11 septembrie 2011, de asemenea prin negociere directă, firma lui Kovesi a mai primit de la SRI un contract în valoare de 96.000 de lei cu TVA, pentru furnizarea unei instalații radiocomandate pentru neutralizare, scrie aceeași sursă.

Eduard Kovesi a fost implicat și în construirea autostrăzii Sibiu-Orăștie, surpate la doar 10 luni de când a fost dată în folosință. Evenimentul Zilei a scris că Eduard Kovesi a livrat materiale pentru construirea autostrăzii, însă fostul soț al Laurei Codruța Kovesi a precizat că el doar a făcut cercetare asupra pământului escavat. Nu se știe cât de precise au fost cerctările sale, însă autostrada s-a surpat și există și un dosar penal în derulare pentru acest lucru.