Știai că poți scăpa de dăunători cu o soluție naturală cu care trebuie să stropești ceapa din grădină? Marii grădinari cunosc acest truc. Nu ai nevoie de substanțe din magazinele de specialiatate.
Ceapa, usturoiul și arpagicul sunt deseori infectate de viermi, ceea ce duce la înmuierea bulbului și îngălbenirea frunzelor. Stricăciunile acestor dăunători includ o rată scăzută de germinare și supraviețuire la plantele tinere.
La cele bătrâne, frunzele încep să se îngălbenească, iar bulbii pot începe să putrezească încă din pământ. Dacă nu, acest lucru se va întâmpla ulterior, dar un lucru este cert, recolta este compromisă.
Una dintre cele mai bune metode de a scăpa de acești paraziți este prin rotația culturilor. Căci dacă nu vor găsi sursa de hrană, aceștia vor muri. De aceea, este important să îndepărtezi orice resturi la finalul sezonului.
De obicei, se folosește insecticid, dar viermii se obișnuiesc cu el atunci când este utilizat prea des. Astfel că, poți folosi și o soluție naturală pentru a scăpa de dăunători, economisind și bani în acest mod.
De exemplu, poți stropi cultura de ceapa cu zeama de varză acră. Această metodă, însă, funcționează mai degrabă pentru alungarea coloniilor de păduchi de pe frunzele legumelor și mai puțin pentru îndepărtarea viermilor.
Mai poți folosi și piper cayenne măcinat, ghimbir, mărar sau pudră de chili. Puse la rădăcina legumelor, aceste condimente vor îndepărta femelele și le va împiedica să depună ouă, salvând cultura.
O altă soluție naturala cu care ceapa va scăpa de dăunători este un amestec de nisip, cenușă de lemn și pulbere de diatomee la baza plantelor. Utilă este și o soluție salină din 10 litri de apă și 300 g sare de masă cu care să uzi zona afectată.
Atunci când suprafața infestată cu dăunători nu este prea mare, îndepărtează solul. Dar dacă au apucat să se extindă, udă cu un amestec din ardei iuți, usturoi și ceapă, măcinate cu un blender, apă și săpun organic. Lasă lichidul la macerat pentru o zi și strecoară-l înainte de a-l folosi, scrie divahair.ro.