News

Cu ce vaccin vrea să se imunizeze medicul Alexandru Rafila. Motivul alegerii sale

12.02.2021 | 21:29
Cu ce vaccin vrea să se imunizeze medicul Alexandru Rafila. Motivul alegerii sale
Cu ce vaccin vrea să se imunizeze medicul Alexandru Rafila. Motivul alegerii sale foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a comentat vineri la Digi24 despre ce vaccin ar vrea să folosească pentru imunizare și care sunt motivele pentru alegerea sa.

Rafila a explicat acum câteva zile ce presupune poziția sa de reprezentant în cadrul OMS și cum a ajuns să aplice pentru un post în Consiliul Permanent.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai mult de o lună, medicul a comentat care este durata răspunsului imun pe care îl creează vaccinul, spunând că persoanele ar trebui să fie protejate cel puțin un an.

Ce vaccin vrea să facă Alexandru Rafila și care sunt motivele alegerii sale

“Aș alege AstraZeneca, chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puțin arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală, eu fiind deja infectat cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la șase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens.

Există pe masa guvernului francez o astfel de propunere și vedem dacă va fi acceptată de către OMS și comunitatea științifică și trebuie să ținem cont de toate aceste alegeri disponibile.

E clar că toate vaccinurile au trecut prin niște teste foarte riguroase, eficacitatea la Moderna și Pfizer care arată că 95% dintre persoanele vaccinate nu au făcut boala și vaccinul de la Astra Zeneca unde au fost ceva mai modeste, în jur de 85%, dar nu la toate categoriile de vârstă, nu au fost incluse persoane cu vârstă foarte înaintată.

ADVERTISEMENT

Ce ne interesează este durabilitatea răspunsului imun, dacă se va observa că există diferențe notabile între răspunsurile imune, vor deveni vaccinuri de primă opțiune. Depinde de individ, dar nu asta contează, ci cifrele pe un lot extins de indivizi.

Cetățenii pot alege ce vaccin fac, în momentul de față un centru de vaccinare va avea un singur tip de vaccin, dacă tu optezi pentru un anumit centru, vei avea un anumit tip de vaccin (n. red. vaccin cu ARN mesager sau vaccinul de la Astra Zeneca).

Pfizer și Moderna abia de la jumătatea lunii martie vor fi disponibile noi sloturi de programare, eu sper să rămână la fel de ridicat Pe măsură ce a trecut timpul, interesul pentru vaccinare în alte țări a scăzut.

ADVERTISEMENT

Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale din două motive: un motiv îl poate constitui mutațiile antigenice, apariția unor tulpini noi și persistența răspunsului imun după vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri