Fotbal international

Cu cine joacă CFR Cluj în play-off Europa League. Totul despre adversar

06.08.2018 | 14:45
Cu cine joaca CFR Cluj in playoff Europa League Totul despre adversar

Luni, 6 august, de la ora 14:30 a avut loc la Nyon tragerea la sorţi a partidelor din cadrul play-off-ului Europa League. Evident, este vorba de adversarele pe care le vor primi “cadou” în urma tragerii la sorţi echipele deja angrenate în al treilea tur preliminar al Europa League. În această fază CFR Cluj, eliminată din calificările Champions League, întâlneşte în dublă manşă un adversar abordabil la prima vedere, Alashkert Martuni din Armenia. Primul meci are loc joi, 9 august, de la ora 19:00, pe terenul grupării armene.

CFR e mare favorită la accederea în play-off. În urma tragerii la sorţi clujenii şi-au aflat adversarul care, dacă vor trece, cum ar fi normal, de armeni, le va sta în cale pentru calificarea în grupele Europa League. Acesta se va alege dintre învingătoarea meciului Legia Varşovia – Dudelange, din Luxemburg, polonezii fiind clar favoriţi.

Cu cine joacă CFR Cluj în play-off Europa League. Legia Varşovia e mare favorită în  faţa lui Dudelange

Legia Varşovia este cea mai bună echipă din Polonia. Are 13 titluri de campioană, 19 Cupe ale Poloniei, record la acest nivel, 2 Supercupe şi în Europa a atins maxim în 1970 în Cupa Campionilor – semifinală şi la fel în 1991 în Cupa Cupelor. În cupele europene Legia Varşovia a strâns 216 meciuri, cu 92 de victorii, 50 egaluri şi 72 eşecuri, golaveraj 322-251.

Legia a participat în Champions League, la fel ca şi Duldelange, dar a fost eliminată de Spartak Trnava, după un neaşteptat 0-2 la Varşovia, succesul cu 1-0 la retur, în Slovacia nemaiputând salva situaţia.

FANATIK SUPERLIGA

A jucat de multe ori cu echipe româneşti

În actuala echipă există un jucător prezent cu Polonia la turneul final al CM din Rusia, fundaşul Pazdan. În rest, numele mai importante sunt sârbul Miroslav Radovic, căpitanul echipei, care joacă mijlocaş ofensiv, fundaşul muntenegrean Vesovic, atacantul din Guineea, Jose Kante, vârful croat de origine braziliană Eduardo, ani de zile atacantul lui Dinamo Zagreb. Legia are momentan un antrenor interimar, pe Aleksandar Vukovic.

Cu echipele româneşti Legia a avut multe confruntări. Prima a fost în 1969-70 în Cupa Campionilor, 8-0 şi 2-1 cu UTA Arad, care tocmai eliminase deţinătoarea trofeului, Feyenoord. Cu Rapid Bucureşti s-a întâlnit de două ori. În 1971 a fost 2-0 la Varşovia, dar în Giuleşti Rapid s-a impus cu 4-0 şi s-a calificat în Cupa UEFA. În 2011 în grupele Cupei UEFA dublă victorie pentru Legia, 3-1 şi 1-0. În 2013 calificare dramatică Steaua în grupele Champions League: 1-1 la Bucureşti şi 2-2 la Varşovia. Un an mai târziu calificare lejeră în al doilea tur preliminar al Europa League pentru polonezi, 1-0 şi 3-0 cu FC Botoşani.

Mihai Răduţ, jucătorul lui Lech Poznan,  condideră că Legia are un start mai greu şi transferurile făcute în vară se integrează mai încet. Suporterii sunt însă sunt absolut incredibili. În mod normal atacul e punctul forte, dar deocamdată nu şi-a intrat în ritm şi acest lucru s-a văzut în dubla cu Spartak Trnava.

Dudelange F91 e o echipă relativ tânără, naăscută în 1991, dar are 14 titluri şi 7 Cupe ale Luxemburg. În Europa are 56 meciuri, 10 victorii, 8 egaluri, 38 eşecuri, golaveraj 55-119. Cea mai mare performanţă a fost în sezonul 2012-2013, când a scos pe Salzburg cu scorul general 4-4, 1-0 acasă şi 3-4 în Austria. Anul acesta a fost scoasă greu de Vidi din Ungaria în turul 1, 1-1 şi 1-2 şi în Europa League au învins greu pe Drita din Kosovo, scor general 3-2. Are nu mai puţin de 14 jucători străini, dintre care 5 sunt germani, însă evident niciunul nu e jucător de top.

CFR Cluj a început aventura în actuala ediţie a cupelor europene din postura de campioană a României. A intrat în focul calificărilor în turul doi preliminar al Champions League, în faţă apărând campioana Suediei, Malmo FF. Se anunţao dispută echilibrată, cu şanse 50-50 la sută, însă mare parte din speranţele campioanei României s-au năruit de la primul meci, jucat la Cluj.

Edi Iordănescu, demis după eşecul de acasă cu Malmo

CFR a făcut un meci foarte slab şi a tras la poartă doar de trei ori, fără a nimeri nici măcar odată spaţiul porţii suedeze. În schimb, Carlos Sandberg a reuşit să păcălească o dată defensiva gazdelor, fază la care o contribuţie majoră a avut şi portarul Arlauskis, care a primit un gol parabil. Rezultatul acestui eşec a fost decapitarea antrenorului Edi Iordănescu după numai trei meciuri pe banca lui CFR, tehnicianul plătind luptele interne pentru putere între taberele Iuliu Mureşan – Răzvan Zanfir şi respectiv Marian Copilu – Bogdan Mara. Cum primii au avut câştig de cauză Edi a fost îndepărtat şi adus vechea cunoştinţă, portughezul Antonio Conceicao.

Care însă nu a putut face minuni în retur la Malmo, deşi CFR a jucat mult mai bine şi a şi marcat prin croatul Djokovic un eurogol din foarfecă, gol cu care clujenii au condus la pauză. Suedezii au reuşit însă şi ei un eurogol după pauză, Culio a văzut roşu şi totul s-a năruit, cu scorul de 1-1 Malmo trecând în următorul tur. CFR a continuat cursa europeană din Europa League, din al treilea tur preliminar. Adversar din Armenia, Alashkert Martuni, cea mai bună echipă din această ţară în ultimii trei ani, o echipă împănată cu jucători brazilieni şi sârbi.

CLIPUL ZILEI LA FANATIK SUPERLIGA