Sport

Cu ele ne luptăm pentru un loc la Jocurile Olimpice! Analiza adversarelor României de la Podgorica

16.03.2021 | 22:52
Cu ele ne luptam pentru un loc la Jocurile Olimpice Analiza adversarelor Romaniei de la Podgorica
ADVERTISEMENT

România se pregătește de primul mare obiectiv al anului, turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Podgorica. Neagu&co. vor avea o misiune dificilă luptând pentru un loc la Tokyo cu Norvegia și Muntenegru. 

Norvegia este în acest moment cea mai în formă echipă a lumii. Nordicele au câștigat aurul la Campionatele Europene din luna decembrie și sunt principalele favorite nu doar pentru calificarea la JO, ci chiar pentru aurul olimpic.

ADVERTISEMENT

Naționala din Muntenegru este una bine organizată cu multe jucătoare de top și care la ultimul campionat european a încheiat pe locul 8. Kim Rasmussen a preluat naționala înainte de turneul final tocmai pentru a avea la dispoziție o competiție majoră pentru a pregăti mai bine meciurile de calificare pentru Tokyo.

Norvegia, cel mai puternic lot… din lume

Selecționerul Thorir Hergeirsson a selecționat în linii mari aceleași jucătoare care s-au impus în luna decembrie la Campionatul European. Principala controversă este legată de Nora Mork. Interul dreapta s-a accidentat la Vipers și încă nu știe dacă va putea juca la turneul preolimpic, decizia urmând a fi luată în ultimul moment.

ADVERTISEMENT

Lotul Norvegiei: 

  • Portari: Katrine Lunde, Silje Solberg, Rikke Granlund
  • Extreme stânga: Camilla Herrem, Sanna Solberg
  • Interi stânga: Veronica Kristiansen, Emilie Hegh Arntzen,  Ingvild Bakkerud, Kristine Breistøl
  • Centri: Stine Oftedal, Henny Reistad
  • Interi dreapta: Stine Skogrand, Moa Høgdahl, Nora Mørk
  • Extreme dreapta: Malin Aune, Marit Røsberg-Jakobsen
  • Pivoți: Kari Brattset Dale, Marit Frafjord, Vilde Ingstad

Norvegia este o echipă completă, blindată pe toate posturile. Katrine Lunde a demonstrat și la 40 de ani că poate să facă față la cel mai înalt nivel și în urmă cu trei luni a devenit campioană europeană. Și chiar dacă nu ar avea o zi bună, Silbje Solberg de la Gyor, este unul dintre cei mai buni portari din lume. Din acest punct de vedere, poarta este blindată.

ADVERTISEMENT

Pe linia de 9 metri, nordicele au printre cele mai bune jucătore din lume. Stine Oftedal a fost desemnată cea mai bună handbalistă a planetei în 2019, iar în inter Nora Mork și Veronika Kristiansen pot face ravagii. Chiar dacă una dintre aceste jucătoare lipsesc, Hergeirsson are înlocuitoare de același nivel.

În apărare, Norvegia impresionează prin masivitate: Emilie Hegh Arntzen, Marit Malm Frafjord sau Kari Brattset Dale construiesc un zid în fața adversarelor. Cu alte cuvinte, Norvegia este echipa cu cele mai puține puncte slabe.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă Norvegia este un “nemesis” pentru naționala României, ultima înfrângere venind chiar la Euro 2020, 20-28, să nu uităm că la Campionatul European din 2018, Neagu și compania au reușit o victorie uriașă: 31-23.

Muntenegru are șase jucătoare din Liga Florilor!

Kim Rasmussen are câteva bătăi de cap înainte de reunirea echipei. Interul dreapta, Jelena Despotovic a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus și va lipsi de la competiția de la Podgorica. Pe acel post, Rasmussen o va folosi, cel mai probabil pe Andrea Klikovac.

Lot Muntenegru: 

  • Portari: Marta Batinovic, Ljubica Nenezic
  • Extreme stânga: Majda Mehmedovic, Dijana Mugosa
  • Interi stânga: Durdina Jaukovic
  • Centri: Itana Grbic, Matea Pletikosic, Nikolina Knezevic
  • Interi dreapta: Andrea Klikovac, Sanja Premovic, 
  • Extreme dreapta: Jovanka Radicevic, Dijana Ujkic
  • Pivoți: Ema Ramusovic, Bobana Klikovac, Nikolina Vukcevic

Nu mai puțin de 6 jucătoare din lotul lui Kim Rasmussen joacă în Liga Florilor: Marta Batinovic (SCM Râmnicu Vâlcea), Ljubica Nenezic (Dunarea Brăila), Andrea Klikovac (CSM București), Dijana Ujkić (Gloria Buzău), Bobana Klikovac (Gloria Buzău) și Nikolina Knezevic (Galați).

Adi Vasile cunoaște la perfecție lotul naționalei din Muntenegru. A fost antrenorul secund al naționalei între 2017 și 2020. Federația din Muntenegru a renunțat la Per Johansson și Adi Vasile chiar înainte de reunirea loturilor pentru Euro 2020. Oficialii Federației au vrut să îi dea lui Rasmussen posibilitatea de a conduce echipa la un turneu final, în vederea pregătirii turneului preolimpic. Contractele lui Johansson și Vasile cu Muntenegru ar fi expirat oricum la 31 decembrie 2020.

În ultimul meci direct, naționala României a fost învinsă de Muntenegru cu 26-27, la Campionatele Mondiale de Handbal din 2019, de la Kumamoto. Naționala țării gazdă nu va putea fi susținută de spectatori, însă va avea avantajul de a evolua într-o sală familiară jucătoarelor, care au deja reperele luate.

România, dezavantajată de program

Naționala României este dezavantajată de program. Neagu&co. încep cu o zi de pauză, cea de vineri când se joacă meciul dintre Norvegia și Muntenegru. Apoi, naționala lui Adi Vasile va disputa două meciuri într-un interval de 19 ore. Meciurile decisive pentru calificarea la Jocurile Olimpice.

Programul turneului preolimpic: 

  • 19 martie, ora 20:30: Norvegia – Muntenegru
  • 20 martie, ora 20:30: Norvegia – România
  • 21 martie, ora 17:00: Muntenegru – România 

Naționala din Muntenegru va avea o zi de pauză înainte de meciul decisiv pentru calificarea la Jocurile Olimpice împotriva României, programat duminică, de la ora 17:00. “Tricolorele” nu au acest lux și vor reveni în sala din Podgorica la 19 ore de la încheierea meciului cu Norvegia.

  • 4 prezențe are România la Jocurile Olimpice
  •  12 este locul pe care România l-a ocupat la Euro 2020 
ADVERTISEMENT