Sport

Cu o mână de handbaliste la Euro! România, mari probleme de lot încă de la reunirea pentru turneul final: “Încercăm să uităm de toate problemele!”

"Tricolorele" s-au reunit la sediul FRH pentru Euro. Florentin Pera este îngrijorat de problemele de lot care se tot adună cu mai puţin de două săptămâni până la debut.
25.10.2022 | 08:25
Cu o mana de handbaliste la Euro Romania mari probleme de lot inca de la reunirea pentru turneul final Incercam sa uitam de toate problemele
Cu o mână de handbaliste la Euro! România, mari probleme de lot încă de la reunirea pentru turneul final: "Încercăm să uităm de toate problemele!". Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Lotul naţionalei de handbal feminin al României s-a reunit la sediul FRH, luni dimineaţa. Multe dintre handbaliste nu au avut nici măcar 24 de ore de pauză, în condiţiile în care ultimele meciuri de club au avut loc duminică, atunci când Rapid a obţinut o nouă victorie mare în Champions League.

Cu o mână de handbaliste la Euro! Zece absenţe pentru turneul final

La eveniment a fost invitată şi presa, iar FRH a profitat de prilej de a prezenta un nou sponsor, o companie care activează în domeniul asigurărilor, fiind prezent şi preşedintele Constantin Din.

ADVERTISEMENT

Din păcate, subiectul principal discutat a fost numărul mare de absenţe din lotul naţionalei României. Criteriul obligativităţii vaccinării, impus de EHF pentru Campionatul European, a dat peste cap calculele selecţionerului Florentin Pera.

FRH şi-a prezentat noul sponsor. Sursa foto: Fanatik
FRH şi-a prezentat noul sponsor. Sursa foto: Fanatik

Înainte de reunire, nu mai puţin de nouă jucătoare au devenit indisponibile, din cauza faptului că nu au vrut să se vaccineze, sau au avut probleme medicale, aşa cum FANATIK a anunţat. Din păcate, numărul absenţelor este în continuă creştere.

ADVERTISEMENT

Florentin Pera: “Fetele nu au vrut să se vaccineze şi este opţiunea lor. Nu pot să mă amestec”

Crina Pintea a suferit o accidentare la şold şi este în pericol să rateze Campionatul European. Emoţii au fost şi cu Sorina Grozav. Jucătoarea Rapidului a acuzat o stare de răceală, însă testul COVID de luni dimineaţa a ieşit negativ.

Florentin Pera încearcă să rămână optimist, în ciuda problemelor de lot care se tot adună: “Şi eu, ca antrenor, mi-ar fi plăcut să am la dispoziţie cea mai bună echipă. Fetele nu au vrut să se vaccineze şi este opţiunea lor. Nu pot să mă amestec.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie condamnate. Aceste lucruri nu ţin de partea sportivă. Încerc să le încurajez pe fete, încercăm să uităm toate problemele acestea şi vreau să fim concentraţi numai pe pregătire şi pe formarea unei echipe care să lupte la acest european”.

Handbalistele României, la reunirea lotului. Sursa foto: Fanatik
Handbalistele României, la reunirea lotului. Sursa foto: Fanatik

“În mod special, pe faza de apărare suferim”

Selecţionerul a recunoscut că absenţele numeroase din lot se văd mai ales pe faza defensivă, care este clar mai slăbită: “Sincer, mi-aş fi dorit echipa cea mai bună la acest european. În mod special, pe faza de apărare suferim. 

ADVERTISEMENT

Dacă în atac avem câteva jucătoare valoroase care pot să ajute foarte mult echipa, pe faza de apărare poate fi foarte dificil. Mai mult decât atât, toate meciurile sunt foarte tari, este greu să mergi cu un nucleu restrâns, mai ales pe linia de nouă metri, fără a avea schimbări. 

Aceste jucătoare trebuie odihnite. Nu mă ia cu frisoane. Sunt un tip ambiţios şi am trecut prin foarte multe. Ca antrenor am mai avut situaţii dificile, mai ales în perioada pandemiei”, a spus Florentin Pera.

Urmează un stagiu de pregătire la Cheile Grădiştei! Lorena Ostase. “Dacă avem încredere şi pregătirea necesară, putem face rezultate neaşteptate”

Naţionala României va face un stagiu de pregătire la Cheile Grădiştei, între 24 şi 28 octombrie, iar apoi vor merge în Ungaria pentru a disputa ultimele două meciuri amicale înainte de debutul la turneul final: cu Ungaria şi Germania.

Cu Crina Pintea incertă, greutatea postului de pivot va cădea pe Lorena Ostase, jucătoarea Rapidului, care susţine că echipa României poate obţine rezultate neaşteptate la acest turneu final, deşi are a treia şansă în grupă:

“Suntem la început de drum şi urmează să ne găsim propria noastră cale, propriul nostru joc. Să combinăm experienţa cu tinereţea. Este o grupă grea, asta înseamnă Europeanul. Nu mai există echipe slabe sau tari. 

Dacă avem încredere şi pregătirea necesară, putem face rezultate neaşteptate. Mereu a fost presiunea rezultatului. Toată lumea are aşteptări, dar şi noi avem aşteptări de la noi. Am jucat din trei în trei zile şi se simte”, a spus Ostase.

“Din păcate, ne-a afectat această regulă a vaccinării”

România are o grupă teribilă la Campionatul European. Debutul va fi împotriva campioanei olimpice, Franţa, pe 5 noiembrie. Apoi, urmează duelul cu Ţările de Jos, campioana mondială din 2019, iar ultimul meci va fi cu Macedonia de Nord, ţara gazdă.

Bianca Bazaliu recunoaşte că regula EHF care a stabilit obligativitatea vaccinării pentru acest turneu final a afectat echipa României şi susţine că faza de apărare va fi una dintre cheile succesului la acest turneu final:

“Eu cred că trebuie să ne bazăm pe echipă şi să fim unite. Putem visa la orice. Trebuie să luptăm una pentru cealaltă. Apărarea trebuie să fie compactă. Din păcate, ne-a afectat această regulă a vaccinării, dar nu aş vrea să comentez acest lucru prea mult. 

Există accidentări pentru că nu am avut pauză până acum. Trebuie să ne pregătim bine şi pentru acest turneu final. Ori că este în noiembrie sau decembrie e la fel, nu cred că este nicio diferenţă”, a spus interul stânga de la Gloria Bistriţa.

Cristina Neagu revine în naţională la un turneu final!

Vestea bună pentru naţionala României este că va reveni Cristina Neagu la un turneu final. După ce a lipsit de la Campionatul Mondial din 2021, starul naţionalei “tricolore” este în lot şi a arătat o formă excelentă în ultimele evoluţii la echipa de club.

Lotul României pentru Euro 2022: 

  • Portari: Iulia Dumanska, Diana Ciucă, Daciana Hosu
  • Extreme stânga: Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan, Corina Lupei
  • Interi stânga: Cristina Neagu, Sorina Grozav (răcită), Bianca Bazaliu, Diana Lixăndroiu
  • Centri: Eliza Buceschi, Laura Pristăvița
  • Interi dreapta: –
  • Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu, Alexandra Badea, Mihaela Mihai
  • Pivoţi: Crina Pintea (accidentată), Lorena Ostase, Andreea Țîrle

“Tricolorele” vor pleca în Macedonia de Nord cu două zile înainte de primul meci, pe 3 noiembrie. Toate meciurile României din grupele preliminare şi grupele principale (în cazul în care se califică) se vor desfăşura la Skopje.

Cristina Neagu revine la un turneu final după doi ani de pauză. Sursa: Fanatik
Cristina Neagu revine la un turneu final după doi ani de pauză. Sursa: Fanatik
  • 4 noiembrie este data la care începe Campionatul European de handbal feminin
  • 2006 este singurul an în care România nu a jucat la turneul final european
ADVERTISEMENT