Incident într-o secție de votare din Timiș, unde un bărbat a venit să voteze având asupra lui un pistol. S-a aflat, ulterior, că bărbatul este fost cadru militar, însă tot nu avea niciun drept să aibă la el o armă.
Bărbatul, de loc din Giroc, a intrat într-o secție de votare având asupra lui o armă de foc. El s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
„A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, întrucât un bărbat, de 60 de ani(fost cadru militar), ar fi pătruns într-o clădire din Giroc, unde sunt amplasate secții de votare, având asupra sa o armă deținută legal. Acesta avea intenția de a vota”, a transmis IPJ Timiş.
Tot în Timiș a avut loc și o fraudă electorală. S-a întâmplat la Spitalul din Făget, unde a fost solicitată o urnă mobilă pentru două persoane. Una dintre ele, aflată în incapacitatea de a-și exercita dreptul la vot, nu a reușit să voteze, astfel că soția acestuia a votat în locul său.
„Având în vedere că un bărbat în vârstă de 74 de ani avea starea de sănătate precară, soția sa în vârstă de 68 de ani ar fi votat și în locul acestuia. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot”, mai arată sursa citată.
Înainte de cele două incidente, în Timiș au fost semnalată doar continuarea propagandei electorale, lucru pentru care a fost aplicat un avertisment.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au transmis că, până la ora 17:00, au fost semnalate peste 200 de posibile incidente electorale de la începutul procesului de votare. Dintre cele 208 cazuri, 107 au fost confirmate, 42 sunt în curs de verificare și 59 sunt neconfirmate.
„Au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 56 de avertismente şi 24 de amenzi, în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracţiuni”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.
Un caz a fost în Slatina, unde o femeie s-a prezentat la secția de vot pentru a vota atât în numele ei, cât și în numele mamei sale. În acest caz, au fost întocmite actele procedurale pentru fraudă.
„Persoana în cauză a prezentat propriul act de identitate şi pe al mamei sale, fără ca aceasta să fie prezentă, şi a şi votat pe două buletine de vot”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.
O altă sesizare vine din Teleorman, unde o persoană a semnalat faptul că însoțitorul ales pentru a o ajuta în procesul de votare i-a sugerat pe cine să voteze și chiar a votat persoana în cauză fără acordul votantului. Alte cazuri au avut loc și în Vrancea.
„În Vrancea, un membru al unui birou electoral de la o secţie de votare a sesizat poliţia cu privire la faptul că o persoană ar fi votat de mai multe ori. În urma verificărilor, s-a constatat că persoana respectivă s-a prezentat în secţia de votare, însoţită de doi alegători cu handicap, care au solicitat buletine de vot, după care persoana respectivă a pătruns singură în cabina de vot unde a ştampilat buletinele de vot pentru cei doi alegători. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot”, a mai arătat purtătorul de cuvânt.