Editoriale

A cui e mustaţa, baroane Cristescu?

Glasul roţilor de tren se putea opri acum cîteva luni. De nicăieri, cînd planeta lui Copos era mai scufundată ca Titanicul, a apărut salvatorul. Pe numele lui, Nicolae Cristescu. Un tip fără...
27.08.2013 | 00:03
A cui e mustata baroane Cristescu

Glasul roţilor de tren se putea opri acum cîteva luni. De nicăieri, cînd planeta lui Copos era mai scufundată ca Titanicul, a apărut salvatorul. Pe numele lui, Nicolae Cristescu. Un tip fără semnalmente, nici prea înalt, nici prea scund, nici prea gras, nici prea slab. Dezlipit parcă dintr-o schiţă a lui Caragiale, Cristescu a ştiut să apese de la început butoanele iluziei pentru fani şi pentru fotbalişti. Facem, dregem, aducem. Un discurs la fel de alunecos ca al lui George Zgîrcitul, dar cu un aer puţin mai sofisticat. Un fel de discipol care încearcă să îşi depăşească profesorul în viclenie. Dar revenim mai tîrziu asupra acestei teorii.

După lungi negocieri (blocate, căzute, reluate şi tot aşa), domnul cu mustaţă a devenit noul conducător al Rapidului. S-a autoproclamat rege, precum cei doi prinţi ai ţiganilor după moartea lui Cioabă. Asemănarea cazurilor este pur întîmplătoare, dar efectul este acelaşi: zero. Pentru că, în acte, patronul de bodegă din celebra metropolă Tărtăşeşti nu deţine nici o acţiune (ce ironie totuşi ca fanii să intre în greva foamei tocmai cînd presupusul patron este proprietar de restaurant!). Am fost circumspect de la început că un personaj ca el, care se afişează în public cu cravate împrumutate de la „The Muppets”, ar putea fi un investitor serios. Iar semnalele sînt dintre cele mai îngrozitoare pentru suporterii Rapidului.

L-a terfelit pe Pancu, pentru ca apoi să apeleze la coarda sensibilă a acestuia. L-a dat afară pe Rada, i-a oferit postul lui Tăbîrcă, l-a numit pe Drăghici, l-a sunat pe Manea şi l-a instalat pe Tăbîrcă! Toate într-o zi. Jucătorii au ajuns să dea bani de la ei numai să scape de sub conducerea acestui Baron de Munchhausen în variantă de Giuleşti. Angajaţii, care deunăzi îl blestemau pe Copos să i se strice vela şi să rămînă blocat pe mare, au ajuns să îl regrete acum pe nea George. Pentru că mai rău decît să fii sărac sau să ai un şef cu arici la lovele este să ai un conducător, care e lefter şi te minte continuu!

Dar să revenim la teoria cu profesorul şi discipolul. Prin minţile multora din club a încolţit de ceva timp o întrebare: a cui e mustaţa? A lui Cristescu sau a lui Copos, care o foloseşte pe post de cortină pentru a se ascunde? Teoria care circulă prin Giuleşti, cu destule argumente în favoare, zice că Nicolae Cristescu este omul lui Copos. Altfel spus, un mic trubadur aruncat în faţă de adevăratul rege pentru a distra mulţimea, o vreme, şi pentru a distrage atenţia poporului ce nutreşte sentimente vişinii de la adevăratul distrugător al echipei. Interesantă teorie. La fel ca şi bannerul afişat deunăzi de ultraşi, care au început să înţeleagă cam ce forţă financiară are Cristescu: „Banii, viaţa sau mustaţa”.

Cînd românii ajung să apeleze la umor, mai este doar un pas pînă la revoltă. Cît de curînd, văpaia nemulţumirilor se va transforma în incendiu şi va pîrjoli tot ce prinde în cale. Asta dacă nu cumva, la cîrciuma din Tărtăşeşti a autoproclamatului din Giuleşti, încasările vor fi de ordinul milioanelor de euro. Pare un banc, la fel ca tot ce se întîmplă acum la mitul ce s-a născut în 1923…