News

Cui îi aparține meritul pentru vaccinul Pfizer? Rusia susține că și Sputnik V e la fel de eficient

10.11.2020 | 19:00
Cui ii apartine meritul pentru vaccinul Pfizer Rusia sustine ca si Sputnik V e la fel de eficient
ADVERTISEMENT

Anunțul Pfizer, potrivit căruia datele timpurii arată că vaccinul său împotriva coronavirusului are o eficiență mai mare de 90% a stârnit o bătălie a declarațiilor asupra cui revine meritul pentru vestea cea bună.

Administrația președintelui Donald Trump s-a felicitat rapid. „NOUTĂȚI IMPORTANTE: Datorită parteneriatului public-privat încheiat de președintele Donald Trump, Pfizer a anunțat că studiul clinic arată că vaccinul său contra coronavirusului este EFICIENT, prevenind infecția la 90% dintre voluntari”, a scris pe Twitter vicepreședintele Mike Pence.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, alții au ținut să sublinieze faptul că vicepreședintele senior al Pfizer și șeful cercetării și dezvoltării vaccinurilor, Kathrin Jansen, a distanțat public compania de inițiativa vaccinului Operația Warp Speed a administrației Trump: “Nu am făcut niciodată parte din Warp Speed. Nu am luat niciodată bani de la guvernul SUA sau de la nimeni”.

Adevărul este un pic mai nunațat

Povestea reală este mai nuanțată, scrie CNN. Progresul vaccinului Pfizer nu este cu siguranță atribuit exclusiv programului de parteneriat public-privat al administrației Trump. Însă compania are un acord major pentru a vinde cel puțin 100 de milioane de doze de vaccin către guvernul federal, iar Pfizer a recunoscut într-o declarație pentru CNN că, de fapt, „participă” la Operațiunea Warp Speed prin acest acord.

ADVERTISEMENT

Este adevărat că Pfizer, spre deosebire de alte companii farmaceutice, nu a acceptat bani federali pentru cercetarea unui vaccin contra noului coronavirus. Pfizer, spre deosebire de acești concurenți, nu primește plăți în avans chiar înainte de a dovedi că efortul său a avut succes.

Cu toate acestea, administrația Trump a convenit în iulie să cumpere un vaccin Pfizer în valoare de cel puțin 1,95 miliarde de dolari, dacă acesta primește autorizația Food and Drug Administration, iar experții susțin că această promisiune de cumpărare ar fi putut juca un rol important în accelerarea procesului de dezvoltare a vaccinului Pfizer.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, partenerul Pfizer în dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului, compania germană BioNTech, a primit finanțare semnificativă din partea guvernului german, iar Pfizer și BioNTech au acorduri de cumpărare cu alte țări, în afară de SUA.

Cuplul de cercetători, creatori ai BioNTech, care a adus speranță lumii

Medicii Ugur Sahin și Oezlem Tuereci, legați de dragostea lor pentru cercetarea medicală, sunt cuplul căsătorit din spatele vaccinului COVID-19 care ar putea schimba lumea.

ADVERTISEMENT

Ugur Sahin, în vârstă de 55 de ani, director executiv al firmei germane de biotehnologie și soția sa Oezlem Tuereci, în vârstă de 53 de ani, membru al consiliului de administrație al BioNTech, sunt salutați drept „echipa de vis” din spatele speranțelor lumii pentru un vaccin contra COVID.

Născut în Turcia, Sahin a crescut în Germania, unde părinții săi lucrau într-o fabrică Ford. Format ca medic, Ugur Sahin a devenit profesor și cercetător axat pe imunoterapie.

A lucrat la spitale didactice din Köln și Homburg, unde a întâlnit-o pe Oezlem Tuereci, imunolog aflată la începutul carierei sale academice. Cercetarea medicală și oncologia au devenit o pasiune comună.

Oezlem Tuereci, fiica unui medic turc care a migrat în Germania, a spus odată într-un interviu că chiar și în ziua nunții lor, amândoi și-au făcut timp pentru munca de laborator.

Împreună s-au concentrat asupra sistemului imunitar ca potențial aliat în lupta împotriva cancerului și au încercat să abordeze structura genetică unică a fiecărei tumori.

Viața de antreprenori a început în 2001 când au înființat Ganymed Pharmaceuticals pentru a dezvolta anticorpi de combatere a cancerului, dar Sahin, pe atunci profesor la universitatea din Mainz, nu a renunțat niciodată la cercetare și predare.

Ganynmed a fost vândut companiei japoneze Astellas în 2016 pentru 1,4 miliarde de dolari.

Ugur Sahin și Oezlem Tuereci au cofondat BioNTech în 2008, cu scopul de a urmări o gamă mult mai largă de instrumente de imunoterapie împotriva cancerului. Fundația Bill & Melinda Gates a investit 55 de milioane de dolari în companie, care lucrează și la programele HIV și tuberculoză.

Deși cei doi se numără printre cei mai bogați 100 de germani, colegii îi descriu ca pe niște persoane modeste, interesate mai degrabă de revistele științifice decât de prețul acțiunilor BioNTech, scrie Daily Mail.

Este de așteptat ca Pfizer și BioNTech să solicite autorizarea vaccinului în SUA cât mai curând posibil, dar trebuie să aștepte completarea datelor de siguranță pe termen lung. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la provocările logistice ale distribuției unui număr mare de doze, care trebuie stocate la aproximativ minus 70 de grade Celsius.

Pfizer și partenerul german BioNTech sunt primii producători de medicamente care prezintă date de succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronavirus.

Într-un interviu acordat CNBC astăzi, președintele și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a salutat „lumină la capătul tunelului”. “Speranțele a miliarde de oameni și milioane de afaceri și sute de guverne care s-au simțit pe umerii noștri, acum putem vedea lumina la capătul tunelului”, a spus el.

Dozele vor fi lansate treptat, producția crescând „semnificativ” la mijlocul anului viitor.

„Am început deja să producem cu ceva timp în urmă. Credem că vom avea 50 de milioane de doze anul acesta și 1,3 miliarde anul viitor. Acest lucru va veni treptat; la început mai puțin, apoi primul trimestru mai mult, al doilea trimestru mai mult, și apoi vom avea o creștere semnificativă în a doua jumătate a anului. Având în vedere cât de eficient este, suntem conștienți că cererea va fi mult mai mare decât putem produce. De asemenea, ne gândim chiar acum să vedem dacă există alte modalități de a crește și mai mult capacitatea de producție. În acest moment, 1.000 de oameni mor în fiecare zi în SUA, nu este timp de pierdut aici.”

Dr. Bourla a continuat spunând că speră ca alte companii farmaceutice să fie la fel de eficiente cu propriile vaccinuri și că „singurul concurent este virusul și timpul”.

Moscova anunță că și vaccinul Sputnik V are o eficiență de peste 90%

Vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 are o eficiență de peste 90%, a declarat un reprezentant al Ministerului Sănătății, citând date colectate din vaccinările publicului, mai degrabă decât dintr-un studiu clinic, relatează Reuters.

Anunțul a venit imediat după cel al companiilor Pfizer și BioNTech, care au declarat că vaccinul lor experimental contra COVID-19 este mai eficient de 90%.

„Suntem responsabili pentru monitorizarea eficienței vaccinului Sputnik V în rândul cetățenilor care l-au primit ca parte a programului de vaccinare în masă”, a declarat Oksana Drapkina, directorul unui institut de cercetare din cadrul Ministerului Sănătății, într-un comunicat.

„Pe baza observațiilor noastre, eficiența sa este de asemenea mai mare de 90%. Apariția unui alt vaccin eficient – aceasta este o veste bună pentru toată lumea”, a spus Drapkina.

Rusia lansează vaccinul pentru uz casnic, în ciuda faptului că studiile de fază trei nu s-au încheiat încă.

În cursul zilei de luni, Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinul candidat al Rusiei a salutat anunțul Pfizer.

„În viitorul apropiat ne așteptăm să publicăm rezultatele intermediare ale studiului post-înregistrare al vaccinului Sputnik V, așa-numitele studii de fază III. Sunt sigur că și nivelul său de eficiență va fi ridicat”, a spus el.

Rusia se pregătește să publice rezultatele preliminare ale unui test clinic la scară largă cu subiecți umani în curs, cunoscut sub numele de faza III, în această lună. Vaccinul este testat pe 40.000 de persoane din Moscova.

ADVERTISEMENT