Life

Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe. Numele la care nu te așteptai

22.04.2021 | 19:11
Cui trebuie sa ii spui La multi ani de Sfantul Gheorghe Numele la care nu te asteptai
Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe. Numele la care nu te așteptai. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Sfântul Gheorghe este pomenit în fiecare an pe 23 aprilie, foarte multe persoane sărbătorindu-și onomastica în această zi. Iată cui trebuie să-i spui ”La mulți ani!”, dar și care sunt numele la care nu te așteptai. 

Peste 950.000 de români sărbătoresc anual această zi de mare sărbătoare, potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne. Prenumele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este purtat de mulți oameni, femei și bărbați, proveniența sa având la bază origini grecești.

ADVERTISEMENT

Numele de Gheorghe se traduce prin: țăran, agricultor sau lucrător al pământului și este purtat de 759.886 de bărbați, în timp ce numărul femeilor care își serbează onomastica anul, în data de 23 aprilie se ridică la 137.430.

„La mulți ani!”, de Sfântul Gheorghe. Cui îi poți face această urare pe 23 aprilie

Printre cele mai comune nume se numără Gheorghe, Gheorghiță, George sau Georgeta. La polul opus, prenumele la care nu te-ai fi așteptat să fie cinstite în această zi se află Ghiță, Geta sau Gina.

ADVERTISEMENT

Majoritatea celor care se cinstesc în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic poartă numele de Gheorghe, în număr de 589.215. Alături de aceștia mai sunt cinstite și 141.472 de persoane care poartă prenumele de George, în timp ce 24.109 se numesc Gheorghiță/ Ghiorghiță.

Dintre femeile sărbătorite în aceeași dată, cele mai multe poartă numele de Georgeta și se ridică la 137.430, Gheorghița/ Ghiorghița sunt 37.911, în timp ce Geta este purtat de 14.941 de persoane. MAI mai anunță că cei mai puțini dintre sărbătoriți poartă numele de Ghiță (5.090), la bărbați și Ghița, 547, la femei.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit pe 23 aprilie

Cunoscut în tradiția populară sub denumirea de San-George, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este una dintre cele mai importante  sărbători ale creștinătății. Acesta este considerat zeul vegetației, precum și protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.

S-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină. Sfântul Mucenic Gheorghe a trăit în timpul împăratului Dioclețian, mărturisind încă de tânăr credința creștină. A făcut fapte bune atât în timpul vieții, cât și după ea, fiind supus la chinuri groaznice.

ADVERTISEMENT

Sfântul Mucenic Gheorghe a fost condamnat la moarte, de însuși împăratul Dioclețian. A murit prin decapitare, pe 23 aprilie, zi care este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT