Fotbal intern

S-a încheiat Adunarea FRF! Cu sau fără play-off? Ce S-A HOTĂRÎT!

UPDATE 13:45 / Adunarea Generală a luat sfîrşit. Reprezentanţii cluburilor din Liga 1 nu au ridicat problema sistemului competiţional....
30.03.2015 | 11:42
Sa incheiat Adunarea FRF Cu sau fara playoff Ce SA HOTARIT

UPDATE 13:45 / Adunarea Generală a luat sfîrşit. Reprezentanţii cluburilor din Liga 1 nu au ridicat problema sistemului competiţional.

UPDATE 13:30 / Burleanu anunţă că în acest an că FRF va organiza o Gală a celor mai buni oameni din fotbal.

UPDATE 13:20 / “Campionatul European din 2020 este punctul culminant de relansare al fotbalului românesc”, declară Burleanu, după reluarea şedinţei. Preşedintele FRF îşi prezintă planurile pentru următorii cinci ani: calificarea echipei naţionale la toate cele trei turnee finale (CE 2016, CM 2018, CE 2020), creşterea substanţială a numărului de practicanţi şi de persoane implicate în fenomenul fotbalistic, dezvoltarea fotbalului feminin şi a futsalului, construirea unei culturi organizaţionale care să devină suport pentru performanţa sportive şi creşterea atractivităţii şi a vizibilităţii jocului de fotbal.

UPDATE 12:20 / S-a aprobat bugetul pentru anul 2015, iar şedinţa Adunării Generale a luat o pauză de 30 de minute, după care Răzvan Burleanu îşi va prezenta planul strategic. Acesta a anunţat că doreşte să facă din centrul de la Mogoşoaia unul rebrenduit, care să producă bani pentru FRF.

UPDATE 12:05 / Ovidiu Dîmbean-Creta, contabilul FRF prezintă bilanţul financiar din ultimul an: “Am redus pierderea cu aproape un milion de euro. A fost un an greu de tranziţie”.

UPDATE 11:50 / Gheorghe Chivorchian, secretarul general al FRF, prezintă activitatea CEx şi vorbeşte despre echipa de tineret a României: Din păcate poate rezultatele de la juniori n-au fost cele aşteptate, însă este un început”.

UPDATE 11:45 / Gloria Bistriţa a fost dezafiliată, iar toate echipele din ligile inferioare care s-au retras vor avea acest deznodămînt.

UPDATE 11:38 / Preşedintele COSR, Alin Petrache, la microfonul Adunării: “Sînt prieten cu Răzvan Burleanu. Avem o relaţie excelentă”.

UPDATE 11:30 / Membru în Comitetul Executiv al UEFA, Angel Maria Villar este premiat de FRF şi îşi începe discursul: “Michel Platini and Giani Inafantino says HI! Felicitări că aţi învins Feroe!”

UPDATE 11:20 / Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a luat cuvîntul şi face o promisiune de campanie electorală: “şi Unirea Jucu va juca pe teren propriu în viitor în Cupa României, pentru că fotbalul aparţine oamenilor”

UPDATE 11:10 / A început Adunarea Generală a FRF.

Zi importantă, dacă nu chiar decisivă pentru viitorul fotbalului românesc, la Casa Fotbalului! Adunarea Generală din cadrul FRF are toate şansele să devină un circ mediatic după ce FRF ar plănui, susţinută de cluburile din Liga 1 şi eşaloanele inferioare, să schimbe schimbarea!!!

Revolta celor care nu vor să retrogradeze

Pe ordinea de zi a Adunării Generale, prezidată chiar de preşedintele FRF, se află cel puţin un subiect care va aduce o confruntare între şefii actuali ai fotbalului românesc, Răzvan Burleanu şi Gino Iorgulescu. “Urmează să se discute despre schimbarea sistemului competiţional. Sistem schimbat în urmă cu opt luni! Ce se întîmplă în aceste momente este de domeniul fantasticului”, au precizat sursele FANATIK.RO din cadrul Casei Fotbalului. Totul a pornit după o revoltă în culise a cluburilor de Liga 1, care nu sînt de acord să retrogradeze şase echipe şi, astfel, să piardă mulţi bani din drepturile TV. Iar cea mai mare susţinere a iniţiatorilor ar veni tocmai din partea celui care prezidează, preşedintele Răzvan Burleanu, care s-a declarat public, acum cîteva zile, un susţinător al campionatului cu 18 echipe. Chiar dacă sînt în inferioritate, partea adversă mizează pe calităţile şefului Ligii, Gino Iorgulescu, dar şi pe contractul încheiat cu ISB Media Holding, cea care deţine drepturile TV, şi care a ameninţat cu rezilierea contractului şi pagube uriaşe dacă schimbarea sistemului competiţional nu este pusă în aplicare aşa cum s-a stabilit în urmă cu opt luni de zile!

Cine votează

Dacă Adunarea Generală va decide întrunirea de urgenţă a Comitetului Executiv al FRF, la votul decisiv în privinţa viitorului fotbalului românesc se vor prezenta, pe lîngă cele 18 echipe din Liga 1, alţi 270 de reprezentanţi ai formaţiilor din eşaloanele secunde, fotbal feminin, fotbal de sală, de la centrele de copii şi juniori, dar şi minifotbal. Pe lîngă aceştia, un cuvînt important îl vor avea şi preşedinţii AJF-urilor din toată ţara, 36 la număr. “S-a venit în Bucureşti pentru Adunarea Generală, dar este posibil ca totul să ajungă la un Comitet Executiv. Sîntem curioşi cum o să se rezolve diferendul evident”, au precizat surse FANATIK.RO.

Cum ar fi cu play-off şi play-out

Cunoscut sub titulatura de “sistemul belgian”, cu precizarea că LPF a adus o serie de schimbări importante, competiţia ar deveni mult mai interesantă din următorul sezon pentru cele 14 echipe de Liga 1. Şi nu doar pentru ele, dar în primul rînd pentru spectatori şi telespectatori. Astfel, după cele 26 de etape din cadrul sezonului regulat, clasamentul urmează să se împartă între primele şase clasate şi ultimele opt clasate. Punctele obţinute de echipe se vor înjumătăţi înainte de începerea sistemului play-off-ului şi play-out-ului. Pentru evitarea meciurilor dubioase, riscul acestor partide fiind un argument puternic al părţii conduse de Răzvan Burleanu, Liga Profesionistă de Fotbal a decis introducerea a unui barem de 15 puncte obligatoriu pentru echipele aflate în play-out.

Ce se vorbeşte în culisele Ligii 1

Echipele care se află în acest moment la retrogradare nu mai sînt de acord cu sistemul votat în vară de Adunarea Generală a LPF, prin care vor pica în liga a doua şaşe echipe şi vor promova doar două. Un preşedinte de club a dezvăluit pentru FANATIK.RO că decizia nu a fost una corectă. “În vară, cînd s-a pus în discuţie schimbarea sistemului, au votat şi echipele care au retrogradat, dar nu au votat cele care au promovat! Aberant! Atunci s-au opus trei echipe, Ceahlăul Piatra Neamţ, Concordia Chiajna şi Gaz Metan Mediaş. Nu este normal ca formaţiile promovate în vară, toate cele patru, să nu aibă voie să voteze dacă sînt de acord cu schimbarea sistemului competiţional”, a povestit un reprezentat al unui club din Liga I .

Un alt preşedinte din prima ligă a declarat pentru FANATIK.RO că există un om care azi i-ar putea convinge pe cei prezenţi la Adunarea Generală a FRF să voteze menţinerea actualului sistem competiţional. “Dacă vine Gică Hagi, sînt sigur că îi poate convinge pe cei prezenţi să nu voteze sistemul play-off şi play-out”, a dezvăluit acesta.

România nu are nevoie de play-off. A cîştigat Cupa Campionilor cu 18 echipe în Liga 1. România are o populaţie de 22 de milioane şi trebuie să aibă echipe în toate zonele. Eu aş face un campionat cu 20 de echipe! Atunci eşti mare şi puternic cînd faci multe echipe, nu cînd reduci din ele(Gheorghe Hagi)

Ce se discută în culisele ligilor inferioare

Reprezentanţii echipelor din ligile inferioare nu au fost întrebaţi cum vor vota, în schimb au fost ameninţaţi de secretarul general al LPF, Justin Ştefan că dacă vor încerca schimbarea sistemului competiţional riscă să fie acuzati de abuz în serviciu! “Noi nu ştim prea multe lucruri, doar că am fost avertizaţi de cei de la LPF că am putea avea probleme penale”, a povestit un preşedinte de la o echipă de liga a treia.

Burleanu s-a pronunţat deja!

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu nu e de acord cu schimbarea sistemului competiţional propus de LPF! Acesta a susţinut tot timpul că în Liga I este nevoie de un campionat cu 18 echipe, exact aşa cum avea şi în platforma-program de la alegerile de acum un an. „Nu am fost un susţinător al ideii de a reduce numărul echipelor la 14. Din contră, am fost singurul care s-a opus din mai multe motive. E o trecere prea bruscă de la un sistem de 18 la unul de 14. O presiune prea mare pe echipele din eşalonul secund”, a declarat Burleanu. Preşedintele speră să schimbe sistemul competiţional abia peste două sezoane.

“Vă asigur că şi ediţia viitoare de campionat se va desfăşura în acelaşi format. Pe viitor, din toamnă adică, orice este posibil, dar vom analiza dacă Liga I va trebui să se desfăşoare în alt sistem”, a adăugat oficialul federal.

Ameninţările LPF pe site-ul oficial

Site-ul Ligii profesioniste a publicat zilele trecute punctul său de vedere vizavi de toate speculaţiile ce se fac pe tema Adunării Generale a FRF. Surse credibile vorbesc despre faptul că opiniile exprimate pe site aparţin secretarului general al Ligii, Justin Ştefan, cel care va fi prezent la Adunarea de la Casa Fotbalului. Iată cele mai importante pasaje.

“În situaţia în care modificarea actualului sistem al Ligii I se va decide de un organism necompetent, Adunarea Generală a FRF, vom formula plîngeri penale pentru abuz în serviciu, sancţionate cu închisoare de la 2 la 7 ani, împotriva celor care vor vota introducerea unei astfel de chestiuni pe ordinea de zi, respectiv pentru modificarea formulei de desfăşurare”

“Vom formula acţiuni privind angajarea răspunderii civile a persoanelor care vor vota pentru modificarea, respectiv obligarea lor la repararea prejudiciului creat LPF şi cluburilor din liga I prin întreruperea contractului de difuzare în valoare de 142.000.000 de euro”

“Informarea imediată a FIFA şi UEFA asupra încălcării grave a principiului meritului sportiv de către forul fotbalistic naţional

Ce spun deţinătorii de drepturi tv

Pe 24 martie 2015, LPF a primit o notificare din partea companiei IBS Media Holding cea care deţine drepturile tv în liga I pînă în 2019.

“Nu sîntem de acord cu o eventuală revenire la sistemul cu 18 echipe şi orice modificare înseamnă încălcarea contractului semnat vara trecută şi poate determina întreruperea prematură a acestuia”, a transmis, în notificare, societatea care deţine drepturile tv.

Tags: