Sport

Culisele colapsului de la clubul de handbal cu buget de 4 milioane de euro: “Jucătoarele plângeau în vestiar!”. Exclusiv

E haos la Gloria Bistriţa, echipa cu unul dintre cele mai mari bugete din handbalul feminin. Echipa la care se pompează anual 4 milioane de euro riscă să rateze cupele europene.
25.02.2025 | 23:34
Culisele colapsului de la clubul de handbal cu buget de 4 milioane de euro Jucatoarele plangeau in vestiar Exclusiv
Culisele colapsului de la clubul cu buget de 4 milioane de euro: "Jucătoarele plângeau în vestiar!". Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Gloria Bistriţa se anunţa la începutul acestui sezon drept o candidată la câştigarea titlului. Clubul a jucat finala EHF European League în stagiunea trecută şi a încheiat pe locul 3 în Liga Naţională, după CSM Bucureşti şi Rapid.

Culisele colapsului de la clubul cu buget de 4 milioane de euro

În stagiunea 2024-2025, Gloria se baza pe un buget de 4 milioane de euro, unul dintre cele mai mari din handbalul feminin, astfel că şi ambiţiile erau mari. În toamnă, Bistriţa a primit şi un wild card în noua ediţie din EHF Champions League, România având în premieră trei reprezentante în grupele Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT

Doar că, totul s-a transformat în coşmar la echipa pregătită până acum două săptămâni de selecţionerul Florentin Pera. Iar unul dintre momentele critice a fost anunţul din luna decembrie al preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

Anunţul care a dinamitat vestiarul: “Jucătoarele plângeau”

Echipa era în lupta pentru titlu şi şanse de calificare în play-off-ul Champions League, dar Moldovan a anunţat în mijlocul sezonului faptul că proiectul Gloria Bistriţa va deveni un proiect românesc şi toate jucătoarele de echipă naţională sunt invitate să semneze:

ADVERTISEMENT

“Toate jucătoarele românce care își doresc să facă performanță în cele mai bune condiții sunt așteptate să vină la Bistrița. Noi vom face toate eforturile necesare pentru a le crea condiții pentru ca echipa națională să aibă posibilitatea să crească și să se dezvolte”, a anunţat Moldovan.

Din informaţiile FANATIK, această conferinţă a preşedintelui Consiliului Judeţean a dinamitat vestiarul Bistriţei. Jucătoarele străine din lot au fost şocate de faptul că urmează să le fie reziliate contractele:

ADVERTISEMENT

“Jucătoarele plângeau în vestiar, efectiv. Îşi dădeau seama că trebuie să îşi caute echipe din vară şi nu înţelegeau de ce, mai ales că rezultatele erau bune şi eram în obiectiv”, a transmis pentru FANATIK o sursă din vestiar.

ADVERTISEMENT

Proiect românesc, “întrerupt” de falimentul lui Vipers!

Gloria Bistriţa a început anul 2025 cu două victorii împotriva lui CSM Târgu Jiu şi Storhamar, iar nimic nu anunţa căderea. Dar de sezonul echipei s-a ales praful în momentul în care a fost demarată campania de transferuri din iarnă.

Proiectul românesc a început prin transferurile Lorenei Ostase, Dariei Bucur și Anei Maria Măzăreanu. Iar în negocieri cu echipa bistriţeană mai erau 20 de jucătoare de lot naţional. Doar că “proiectul românesc” a fost întrerupt de falimentul lui Vipers Kristiansand.

Oficialii echipei au turnat gaz pe foc şi la o lună după ce a fost anunţat proiectul românesc, au început să transfere jucătoare şi de la Vipers. Astfel, au venit Paula Arcos şi Larissa Nusser de la campioana Norvegiei.

Lotul Gloriei Bistriţa era deja unul supranumeric, atmosfera era una apăsătoare, mai ales că Ivana Kapitanovic şi Cristina Laslo erau excluse din lot din motive disciplinare, după un conflict cu antrenorul.

Strategie falimentară!

De la noile jucătoare era aşteptat un impact imediat, dar strategia de transferuri s-a dovedit una falimentară. Înfrângerile pe bandă rulantă au început pe 15 ianuarie când Zalăul lui Tadici a câştigat cu 25-24 în faţa bogatei formaţii bistriţene.

Au urmat apoi eşecuri cu Podravka, Ferencvaros, Rapid, Krim Ljubljana şi SCM Craiova, ultimul fiindu-i fatal antrenorului Florentin Pera. Tehnicianul nu a putut gestiona un vestiar aflat pe un “butoi de pulbere” şi a fost înlocuit, deşi proiectul românesc era creionat cu el pe banca tehnică, mai ales că e selecţionerul României.

Oficialii echipei nu au adus un nou antrenor ci l-au desemnat ca interimar pe Marius Novanc, fostul “secund” al lui Pera. Tânărul antrenor are misiunea de a redresa echipa şi de a o readuce pe locurile de cupele europene. Oficialii Gloriei sperau şi la o victorie cu CSM Bucureşti în ultima etapă, care să ducă echipa în play-off.

Spulberată de CSM Bucureşti în Liga Campionilor şi pe locul 6 în campionat!

Dar Bistriţa n-a avut nicio şansă cu CSM Bucureşti, scor 23-32 şi a fost eliminată încă din grupele Ligii. În campionat, Gloria a căzut până pe locul 6 şi următorul meci este tot în faţa campioanei CSM Bucureşti, de această dată în Liga Florilor.

Un club cu un buget de patru milioane de euro a ajuns în postura în care tremură pentru calificarea în cupele europene. Din informaţiile FANATIK, speranţele bistriţenilor se leagă acum de Cupa României.

În sferturile de finală, Bistriţa joacă din nou cu HC Zalău, iar şefii îşi propun ca Gloria să ajungă măcar până în finala competiţiei, care ar asigura prezenţa în European League la anul, în condiţiile în care adversară ar fi o echipă care şi-a asigurat deja calificarea în cupele europene.

Marea problemă este că toată această joacă de-a performanţa este făcută din bani publici. Care sunt aruncaţi cu nonşalanţă într-un proiect din care nimeni nu mai înţelege nimic, nici măcar jucătoarele.

  • 4.000.000 de euro e bugetul anual la Gloria Bistriţa
  • 6 este locul ocupat de Gloria Bistriţa în Liga Naţională