News

Culisele negocierilor dintre PNL și PMP pentru primăriile de sector. Ce vor popularii și ce le oferă liberalii

04.03.2020 | 19:00
Culisele negocierilor dintre PNL si PMP pentru primariile de sector Ce vor popularii si ce le ofera liberalii
ADVERTISEMENT

Partidul Mișcarea Populară pare a fi într-o criză destul de gravă, după ce la alegerile de anul trecut abia a trecut pragul la europarlamentare iar la prezidențiale Theodor Paleologu a adunat 5,7% din sufragii. Astfel, PMP își joacă existența politică în 2020 și speră la rezultate cât mai bune la localele și parlamentarele din acest an. O primă mișcare în acest sens a fost susținerea candidatului independent Nicușor Dan la primăria Capitalei, lucru care avea să fie făcut și de USR și PNL, pentru ca în cele din urmă Dan să devină candidatul comun al opoziției. Un al doilea pas făcut de PMP a fost purtarea negocierilor cu PNL pentru candidați unici pe sectoare. Aici lucrurile stagnează însă pentru populari.

PMP, negocieri dure cu PNL pentru candidaturile la sectoarele Capitalei

Astfel, după cum am arătat în exclusivitate pe FANATIK, PMP a avut o ședință săptămâna trecută în care a stabilit lista de candidați pe sector. Cei șase populari care sunt propuși pentru fiecare sector în parte sunt Theodor Paleologu (S1), Cătălin Militaru (S2), Mihail Neamțu (S3), Ștefănel Dan Marian (S4), Lucian Iliescu (S5) și Ștefan Florescu (S6).

ADVERTISEMENT

Sondajele de opinie arată însă că PMP-ul stă groaznic în perspectiva alegerilor din acest an, motiv pentru care „verzii” caută un parteneriat cu PNL pe raza Capitalei în perspectiva unui candidat unic pe sector.

Astfel, inițial PMP a cerut să aibă candidat pe două sectoare, în timp ce PNL le-a răspuns că le oferă un singur sector și l-a numit și pe senatorul Lucian Iliescu, candidatul PMP la S5. Lucrurile s-au schimbat însă în ultima săptămână în ceea ce privește negocierile dintre cele două partide.

ADVERTISEMENT

Ultima ofertă făcută de PNL către PMP face referire la sectorul 3

Pe lângă discuția privind candidatura comună pentru sectorul 5, ar fi avut loc și anumite discuții în marja negocierilor dintre cele două partide. Astfel, o variantă ar fi fost ca fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, să se bucure de susținerea comună a celor două partide.

Dar nu la Sectorul 1, acolo unde PNL îi ține în joc de glezne pe Tănase Stamule și Sebastian Burduja, ci la Sectorul 2, unde candidat din partea PNL este foate activul viceprimar Dan Cristian Popescu.

ADVERTISEMENT

Bârfa s-a stins însă când PMP-iștii au părut că nu sunt de acord cu această măsură. Astfel, liberalii au venit cu o nouă propunere: candidat comun din partea PMP la Sectorul 3, acolo unde popularii merg pe mâna lui Mihail Neamțu. De altfel, intelectualul conservator este chiar fost membru PNL, fiind „transferat” de PMP tocmai de la liberali.

PMP are timp până duminica aceasta să vină cu o propunere concretă pentru liberali. Populiștii și-ar dori două din cele șase candidaturi comune la sector, liberalii le lasă doar una, chiar în sectorul 3 a lui Robert Sorin Negoiță, PSD-istul cu cele mai mari șanse să fie reales. Rămâne de văzut ce va alege să facă PMP. Ce-i drept, dacă nu se va ajunge la o soluție comună, partidul lui Traian Băsescu și Eugen Tomac va merge singur la locale, cu șanse minime să prindă vreun fotoliu de edil.

ADVERTISEMENT