News

Culmea plagiatului în Parlament: să furi proiecte de lege inițiate de alții. Trei cazuri într-un singur an

Una dintre formele de furt intelectual printre parlamentari este reprezentată de copierea unor proiecte de lege depuse de alții.
16.11.2022 | 16:16
Culmea plagiatului in Parlament sa furi proiecte de lege initiate de altii Trei cazuri intrun singur an
Marcel Ciolacu, Marius Toanchină, , Diana Ivanovici-Șoșoacă, trei parlamentari cu proiecte copiate de la alții. Colaj Fanatik/ Sursa: Fb/Marius Toanchină/ Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pe 9 noiembrie, un grup de parlamentari din Brașov a depus un proiect de lege care prevedea includerea orașului Codlea pe lista localităților unde este permisă pensionarea anticipată cu 2 ani, fără penalizare, din cauza poluării remanente din perioada comunistă. După numai 5 zile, un proiect de lege identic a fost înregistrat la Senat, având ca autori alți doi parlamentari din același județ.

O coincidență suspectă

Faptul că parlamentari diferiți, din același județ, au avut aceeași idee la numai câteva zile distanță alimentează suspiciunile de plagiat legislativ, mai ales că nu este singurul exemplu de idei furate de parlamentari de alți colegi de-ai lor. În aceste cazuri nu este vorba de câștigarea prin fraudă a vreunui titlu academic, ci de ocazia de a te bate în piept în fața electoratului cu isprăvile făcute în timpul mandatului.

ADVERTISEMENT

Legea pensiilor permite pensionarea anticipată cu doi ani față de vârsta standard de pensionare, fără penalizare, pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localități puternic afectate de poluarea perioada comunistă. Unele localități au fost menționate în lege încă de la adoptarea ei în 2010, iar altele au fost incluse ulterior. Săptămâna trecută, parlamentarii PNL din Brașov au înregistrat la Senat un proiect de lege prin care și orașul Codlea va fi inclus pe această listă. Ulterior, și-au pus semnăturile pe proiect ca susținători și doi deputați PSD, Ana-Loredana Predescu și Marian Rasaliu.

Pe 14 noiembrie, la Senat a fost înregistrat un nou proiect, dar care prevede exact același lucru, al cărui autor este senatorul PSD de Brașov Marius Toanchină, iar ca susținător figurează Marius Dunca, și el senator social-democrat din același județ.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii primului proiect au aflat cu surprindere că de demersul colegilor de la PSD. „Nici eu nu știu, o să mă interesez. Nu știam de această a doua inițiativă (…) Să vedem ce vor să facă, să le comasăm sau să vedem ce se întâmplă”, a declarat pentru FANATIK senatorul PNL Mihail Veștea, unul dintre semnatarii proiectului inițial. Autorul celui de-al doilea proiect, Marius Toanchină, susține că depunerea în aceeași perioadă a celor două proiecte a fost o întâmplare, intenția sa de a depune proiectul fiind una mai veche.

Probabil s-au dus și cei de la PNL. Am depus-o și noi pentru că era pe rol de mai mult timp să o inițiem și cu siguranță se vor uni într-o singură inițiativă. Era de preferat ca această solicitare să vină din partea tuturor parlamentarilor din județul Brașov dar, mă rog, așa au fost depuse. Finalitatea va fi aceeași: se vor uni în același proiect de lege și își vor urma cursul legislativ. Nu am avut nicio cunoștință de faptul că au depus și cei de la PNL, cu atât mai puțin de faptul că au depus-o cu câteva zile înainte. Cred că a fost o întîmplare, nu am avut cunoștință de lucrurile acestea”, a precizat Marius Toanchină.

ADVERTISEMENT

Problema cu plagierea proiectelor de lege este că nu prea contează dacă este depistat sau reclamat de cineva. Potrivit procedurii parlamentare, dacă pe agenda comisiilor de specialitate din Parlament ajung două sau mai multe proiecte de lege cu același obiect de reglementare, sunt discutate împreună și se face un singur raport pentru plen prin care se propune formal adoptarea unuia dintre ele și respingerea celuilalt sau celorlalte, chiar dacă forma finală a proiectului propus pentru adoptare conține și prevederi din proiectele pentru care se cere respingerea.

În cazul de față, este posibil ca al doilea proiect, cel redactat de Toanchină, să fie adoptat, iar cel al liberalilor respins, mai ales că președinția Comisiei de muncă din forul decizional, Camera Deputaților, este deținută de către PSD. Astfel, social-democrații se vor putea lăuda în fața cetățenilor din Codlea cum s-au bătut pentru ei în Parlament, în timp ce liberalii care au redactat proiectul original vor fluiera a pagubă.

ADVERTISEMENT

Modul de operare: blochezi un proiect, apoi îl furi

Acesta este doar ultimul dintr-o tradiție vicioasă de la Parlament, în care, de obicei, partidele de la putere resping inițiative ale opoziției și apoi preiau aceeași idee și o promovează ca un merit al lor. În cazul de față este vorba de șicane dintre principalele partide de guvernământ, PNL și PSD.

Nu este un exemplu singular. Nu mai departe de luna trecută, chiar președintele PSD Marcel Ciolacu și ministrul Gabriela Firea au depus la Parlament un proiect care viza stabilirea unei cote de reprezentare a femeilor în consiliile de administrație ale companiilor de stat de minim 30%. O altă prevedere era condiționarea acceptării listelor de candidați pentru consiliile locale și județene de includerea femeilor pe aceste liste, tot în proporție de 30%.

Această ultimă prevedere este greu de înțeles în condițiile în care un proiect care impune cotele de gen la alegerile locale, inițiat de liberala Alina Gorghiu, a fost deja adoptat la Senat, dar este blocat la Camera Deputaților, for pe care îl conduce chiar Marcel Ciolacu.

Plagiatul ca o formă de lene

Există și forme mai grosolane de prăduială intelectuală la Parlament. În luna ianuarie, senatorul independent Diana Șoșoacă a înregistrat un proiect de lege prin care urma să fie reintrodusă în Codul Penal infracțiunea de subminare a economiei naționale. Formulările din proiectul lui Șoșoacă reluau cuvânt cu cuvânt o prevedere a din proiectul de Lege a suveranității, redactat ca o inițiativă legislativă cetățenească de către avocatul Dan Chitic, unul din liderii mișcării antivacciniste. „Legea suveranității” obținuse deja cele 100.000 de semnături necesare și urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.

Să presupunem că Șoșoacă a inclus subminarea economiei naționale într-un proiect separat pentru a crește șansele adoptării, în caz că „Legea suveranității”, un proiect cu prevederi mult mai vaste, ar fi fost respins. Însă Șoșoacă a plagiat și în expunerea de motive a legii, de data aceasta după un proiect asemănător care fusese promovat în legislatura 2012-2016 de către fostul deputat PSD Ninel Peia.

Eludarea Articolului 165 (care se referea în vechiul Cod Penal la subminarea economiei – n.red.) este o infracţiune în sine şi nu are drept scop decât ascunderea celor vinovaţi de jecmănirea averii naţionale, a distrugerii economiei şi a agriculturii”, scria Peia în proiectul său. Șoșoacă a preluat această exprimare fără să depună un minim efort de reformulare a argumentului: „Lipsa legiferării acestei infracțiuni este o infracțiune în sine și nu are drept scop decât ascunderea celor vinovați de jecmănirea averii naționale, a distrugerii economiei și agriculturii.

Lipsa de rușine cu care parlamentarii își fură ideile unii altora este explicată de interesul politic de a da bine în fața alegătorilor. Cei furați știu că au fost furați, cei care au furat știu că au fost depistați de victimele lor, dar asta nu are nicio importanță câtă vreme își pot aroga față de electorat merite pe care nu le au dar pe care, culmea, le indică chiar datele oficiale privind procesul legislativ din Parlament.

ADVERTISEMENT