Cultura care a mers foarte bine și le-a adus fermierilor din România mii de euro la hectar. Agricultorii au obținut chiar și 8000 de euro la hectar. Mare parte din producție ajunge, de fapt, la export.
Scenariile în care roșiile produse de fermierii din România ajung la gunoi sunt cazuri izolate, spune Florin Barbu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. De fapt, mare parte din producția din bazinelor legumicole este destinată exportului.
Totodată, fermierii care cultivă roșii pe câmp au ajuns să aibă profit chiar și de 7000-8000 de euro pe hectar. Asta face ca tot mai mulți tineri să fie atrași de legumicultor, dovadă fiind și faptul în anul 2024, s-au instalat 1700 de noi agricultori prin fonduri europene.
„În Matca, 70% din legumele care se produc acolo pleacă la export, și în Ucraina, pleacă și în alte țări. Deci acesta este un mit că roșiile se aruncă. Acum dacă mergem în Piața Obor găsim roșii românești. Piața este plină de legume româneși și acum finanțăm nu numai tomata, finanțăm și alte legume.
Noi am investit foarte mult în bazinele legumicole din România și numai anul acesta am instalat 1.700 de tineri, le-am dat un grant de 70.000 euro să își ia echipamentele de încălzit, practic centrala și de 40.000 euro să-și ia combustibilul necesar pentru următorii 3 ani, să încălzească aceste sere și solarii.
Asta vă spun că dacă ne întorceam acum două luni, kilogramul de roșii era 2,50 de lei. Dacă mergem acum spre toamnă, spre iarnă, costurile sunt mai mari pentru că trebuie să încălzească aceste sere și solarii. Acum media dacă o luăm pe an, eu cred că e un preț destul de bun. Dacă e roșie românească”, a dezvăluit Florin Barbu la FANATIK.RO, despre cultura de roșii din România.
Florin Barbu a explicat că „tot ce se produce în bazinele legumicole din România este pentru consum”. Ministrul susține că acesta este și motivul pentru care se dorește creșterea subvențiilor de sprijin cuplat la culturile de pe legume în câmp.
„În câmp la o cultură de tomate scoți undeva între 70 și 80 de tone/ha în sistem irigat, cu un preț mediu de un leu asta înseamnă un venit de 70.000 lei pe hectar. Costurile de înființare sunt undeva la 35.000 lei – 40.000 lei. Deci poți să ai o rentabilitate și un profit la cultură de tomată în câmp undeva cuprins între 7.000 și 8.000 euro, profitul rămas.
Dar nu vă închipuiți că este simplu pentru că asta implică muncă. Implică utilaje. Implică culesul. Implică contracte încheiate la timp, sistem de irigat. Adică sunt cheltuieli și munca este mult mai mare”, mai spus ministrul despre cultura de roșii din România.