Fotbal intern

Cum a afectat Războiul din Iugoslavia copilăria lui Ivan Pesic: “A ars tot satul”

13.08.2018 | 17:11
Cum a afectat Razboiul din Iugoslavia copilaria lui Ivan Pesic A ars tot satul

Mijlocaşul lui Dinamo, Ivan Pesic, a trecut în copilărie printr-un moment care i-a marcat viaţa. Pesic s-a născut în 1992, în plin război civil care a măcinat fosta Iugoslavie.

Ivan Pesic s-a născut în satul Cista Velika, în apropiere de oraşele Sibenik şi Split. Satul a ars în întregime în 1994, iar Pesic a fost martorul acestui eveniment. “Eram foarte mic, nu-mi mai aduc aminte detaliile. Ştiu doar că a ars tot satul, Cista Velika, nicio casă n-a mai rămas în picioare. Erau câteva sute de oameni ce-au fost afectaţi. Din fericire, n-au existat victime, a trebuit să ne mutăm cu toţii”, a povestit croatul pentru gsp.ro. În prezent, satul din care este originar Pesic s-a pus din nou pe picioare şi numără o populaţie de 600 de suflete.

În ciuda faptului că familia sa putea să cadă victimă Războiului din fosta Iugoslavie, Ivan Pesic nu poartă resentimente: “Sunt o persoană deschisă la minte, sunt prieten cu oameni de toate naţionalităţile. Indiferent de unde provin. Consider că pentru a trăi civilizat trebuie să fii împotriva conflictelor ce distrug oamenii şi sufletele lor”.

Ivan Pesic nu este singurul fotbalist care a fost afectat de Războiul din fosta Iugoslavie

Războiul din fosta Iugoslavie a fost cel care a afectat scena politicii internaţionale în anii ’90. Croaţia a fost implicată în acest război între anii 1991 şi 1995. Au fost primele conflicte după Al Doilea Război Mondial, cu mai multe scandaluri considerate genocid. Potrivit datelor cercetătorilor, au fost peste trei milioane de morţi.

În prezent, fosta Iugoslavie este împărţită între Serbia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia şi Slovenia. De asemenea, încă mai există tensiuni importante între Serbia şi Kosovo, ţară căreia i-a fost recunoscută independenţa de către 111 din cei 193 de membri permanenţi ai ONU. Problema kosovară a atras atenţia şi în timpul Campionatului Mondial din Rusia.

După ce Elveţia a câştigat cu Serbia, scor 2-1, cei doi marcatori ai elveţienilor au sărbătorit într-un mod inedit victoria cu vecinii noştri din Balcani. Xherdan Shakiri şi Granit Xhaka au sărbătorit imitând „Vulturul Albanez”, aluzie la atrocităţile comise împotriva kosovarilor (etnici albandezi) de către sârbi în, ultimele decenii.  Totul pornise de la Ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, care le aruncase mănuşa jucătorilor cu origini balcanice din naţionala Elveţiei: „Politica și sportul n-ar trebui amestecate, dar se pare că nu e posibil. Nici nu știm prea bine împotriva cui jucăm: Elveția, Albania sau Kosovo?”, a declarat în preziua meciului ministrul de externe sârb.

Un alt jucător care a apelat la semnul de bucurie al elveţienilor este fotbalistul albanez, Azdren Llullaku. Acesta a gesticulat vulturul după golul înscris cu FCSB, în prima etapă din Liga 1, la victoria celor de la Astra Giurgiu, scor 1-0. „E ceva care ne aparţine, care ţine de patriotism. Nu reprezinză o provocare, e pur şi simplu un gest prin care arătăm că ţinem la ţara noastră”, a explicat Azdren, care nu se teme de o eventuală suspendare: „De ce să fiu suspendat? Eu sărbătoresc mereu aşa când marchez. Asta şi e: un mod de a sărbători un gol, nimic mai mult”, a spus Llullaku, la sfârşitul partidei.

Tags: