Fotbal international

Cum a ajuns Adenor Leonardo Bacchi să fie numit Tite. Secretele selecționerului Braziliei, țara cu 200 de milioane de ”antrenori”

Brazilia așteaptă prima Cupă Mondială în două decenii de la Tite, un tehnician care l-a avut profesor și mentor pe Scolari, ultimul tehnician care a reușit isprava.
09.12.2022 | 09:15
Cum a ajuns Adenor Leonardo Bacchi sa fie numit Tite Secretele selectionerului Braziliei tara cu 200 de milioane de antrenori
Selecționerul Braziliei, Tite, și secretele sale. Foto: twitter
ADVERTISEMENT

Adenor Leonardo Bacchi, descendentul unei familii de imigranți italieni, a primit porecla (deși mai exact este un alias) Tite dintr-o întâmplare. Acum însă, o cunoaște tot globul. Iar Brazilia așteaptă ca, după 20 de ani, să-l celebreze în calitate de câștigător al Cupei Mondiale, după ce, în 2002, onoarea îi revenea unui alt italo-brazilian, Luiz Felipe Scolari. Cel care l-a numit așa pe Bacchi.

Tite, un nume de cod

”Nickname”-ul, cum îi spun britanicii la poreclă sau alias, este o obișnuință în fotbalul brazilian. În special pentru cei care au prenume sau chiar nume comun.

ADVERTISEMENT

Dar nu numai. Uneori, în spatele acestuia se ascunde o poveste. Lucru valabil și în cazul lui Tite, așa cum este numit Adenor Leonardo Bacchi.

Care a fost numit așa de Luiz Felipe Scolari. Pe vremea când actualul selecționer al Braziliei își începea cariera de jucător la Caxias. Îndemnat chiar de Scolari, care, profesor suplinitor la Pontifical Catholic University of Campinas, la care el învăța, îi remarcase talentul.

ADVERTISEMENT

”Îmi începeam cariera de fotbalist la Caxias, în 1978, iar Scolari era căpitanul echipei. Le-a spus colegilor să-mi spună Tite. Era mai degrabă un nume de cod, pentru a-i surprinde pe adversari.

Și așa am rămas pentru colegii mei de echipă. Iar acum, toată lumea fotbalului așa mă cunoaște”, povestește el.

ADVERTISEMENT

Nu-și mai vorbește cu Scolari de peste un deceniu

A rămas apropiat de Scolari, chiar dacă drumurile lor s-au despărțit, vreme lungă. Și a fost extrem de fericit să-l vadă pe mentorul său cum duce Brazilia la titlul suprem, în 2002.

De mai bine de un deceniu însă, nu-și mai vorbesc. Și, când este întrebat de acesta, Tite spune doar atât: ”Am recunoștință și respect pentru ceea ce a făcut”.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat? Era în 2010. Corinthians, care se bătea la titlu, a avut o serie de 10 meciuri fără victorie, și, după ce l-a demis pe Adilson Batista, l-a chemat pe Tite să redreseze corabia.

Un Tite care câștigase Campeonato Gaúcho, în 2000, cu Caxias, în fața unui Gremio condus de Ronaldinho. Și mai adunase succese cu Gremio sau Internacional. Cu ultima, inclusiv Copa Sudamericana.

Echipa și-a revenit și avea chiar șanse să ia titlul. Însă acesta avea să fie câștigat de Fluminense, care și-a asigurat cununa cu lauri după ce s-a impus în fața unui Palmeiras condus de Scolari care a abordat jocul cu gândul la vacanță.

Avea însă să dovedească, ulterior, că poate face din Corinthians o învingătoare. Două titluri, în 2011 și 2015, prima Copa Libertadores din istoria clubului, obținută fără înfrângere, în 2012. Plus FIFA Club World Cup (2012), Campeonato Paulista (2013), Recopa Sudamericana (2013).

Școala Rio Grande do Sul

Din 2001, cu excepția lui Carlos Alberto Parreira, toți antrenorii Braziliei au fost din statul Rio Grande do Sul. Vorbim despre Luiz Felipe Scolari, Dunga, fiecare cu două mandate, Mano Menezes, iar acum Tite.

Cei mai mulți dintre ei au fost crescuți într-o școală de fotbal cunoscută pentru stilul său de joc pragmatic. Cu accent pe defensivă și bună organizare.

Ca și Tite. Iar echipa arată acest lucru în momentul în care pierde mingea. Atunci când pornește acel pressing ucigător și izbutește să închidă culoarele adversarului.

Însă, la el este valabil doar pe jumătate. Spune că nu-i plac Jose Mourinho sau Pep Guardiola, ci Carlo Ancelotti. Iar acest lucru se vede în momentul în care echipa are posesia. Și îmbină țesătura de pase cu acțiunile rapide, pe flancuri.

De altfel, dacă tot l-am amintit pe Ancelotti, merită menționat și un alt aspect. S-a consultat îndelung cu acesta pentru a înțelege perfect modul în care îl poate folosi pe Vinicius.

Căci, dacă în 2018, Brazilia era încă o echipă ”Neymar plus 10”, acum nu mai este același lucru. ””Ne-am dat seama după Rusia că trebuie să schimbăm Seleção.

I-am pierdut pe Dani [Alves] și Renato [Augusto] înainte de turneu, iar Neymar nu era el însuși, marcat de o accidentare. Așa că a trebuit să construim o echipă nouă în timpul turneului.

Acum este complet diferit. Dacă pierdem un jucător, știm mult mai bine cum să ne descurcăm. Sigur, datorită talentului lui Neymar, mereu vor fi mari așteptări. Dar lucrurile stau altfel.

Este Neymar, dar mai sunt Vinicius, Raphinha, Thiago Silva, care este din nou la un nivel înalt, la fel și Paqueta, Casemiro… Și lista continuă”, spune Tite.

De ce dansează profesorul

Modul în care elevii lui Tite au ales să celebreze golurile a născut controverse. Selecționerul i-a apărat însă pe elevii săi. ”Golul, bucuria pe care ți-o aduce, trebuie celebrată. Fiecare o face în felul său. Și ei au un limbaj și este cel al dansului”, spune Tite.

Mai mult, la meciul cu Coreea de Sud, li s-a alăturat. Iar momentul are o poveste. Înaintea jocului, la un antrenament, căci și acolo jucătorii se manifestă la fel, a văzut un dans cu mișcări similare ale unui cu care era familiar.

Le-a spus că dacă îl vor învăța, li se va alătura la meci. Și le-a arătat despre ce este vorba. Elevii săi nu au suflat o vorbă. Dar, după golul de 3-0, Richarlison s-a îndreptat spre margine. Și i-a făcut un semn precum un tânăr care invită fata pe care a pus ochii în club.

În timp ce ceilalți interpretau dansul său. Și Tite s-a prins în joc. Cu brațul atacantului pe umăr. Pentru că le promisese. Dar și pentru că face parte din filosofia sa. Care spune că antrenorul trebuie să fie conectat cu jucătorii.

”Sunt foarte tineri și mereu încerc să mă adaptez puțin la limbajul lor”, a spus Tite. Care nuanțează: ”M-a ajutat faptul că de această dată am avut un ciclu complet pentru Cupa Mondială.

Am putut să-i cunosc. Să mă adaptez la stilul fiecăruia. Modul în care vorbesc cu Neymar, de exemplu, este diferit de felul în care vorbesc cu Dani [Alves] și am învățat asta”.

”Toată viața înveți”

Ultimele cuvinte exprimă și un alt principiu al lui Tite. Cléber Xavier, care este asistentul său fidel din 2001, spune că este permanent intersat să se dezvolte. Pe toate planurile. Chiar dacă are 61 de ani.

Iar selecționerul spune: ”Sunt mulți oameni în Brazilia care spun că nu ai nevoie să studiezi permanent fotbalul. Că este un joc ușor și trebuie doar să ai grijă să nu creezi probleme în echipă.

Nu sunt de acord. Eu spun că trebuie să fii mereu dispus să înveți, să ai dorința de a găsi mereu noi cunoștințe care să te dezvolte.

Și mai este un lucru. Trebuie să găsești echilibru între experiență și energie. La acest din ultim capitol eu nu sunt la nivelul celor tineri, dar compensează ceilalți oameni din echipa mea”.

Același principiu, al mixului între experiență și energie, este respectat și în lot. Cu veterani precum Thiago Silva și Dani Alves, 38, respectiv 39 de ani. Pe care se poate sprijini pentru a-i ajuta pe jucătorii mai tineri.

”Chiar dacă lumea s-ar prăbuși, ei s-ar concentra pe joc. Iar pentru mine acest lucru este important, nu ce spun fanii. Este vorba de concentrare. Thiago și Dani o au – sunt ca niște animale.

Iar intuițiile și instinctele lor sunt fantastice. Sunt lideri grozavi și dau un exemplu excelent comportându-se așa cum o fac”, spune Tite.

Până acum, din acest mix, s-a născut o echipă care a încântat. Urmează sfertul de finală cu Croația, vicecampioana din 2018. Iar dacă este trecut și acest hop, mai sunt doar două până la visul unei întregi națiuni. Titlul. Care ar proba că, într-o țară în care fiecare dintre cei peste 200 de milioane de cetățeni au veleități de antrenor, a fost ales, pentru Selecao, un învingător.

ADVERTISEMENT