News

Cum a ajuns aproape pustiu litoralul românesc. Lărgirea plajelor, scumpirea locurilor de parcare și prețurile mari de la terase, principalele cauze

Litoralul românesc, aproape de colaps în timpul săptămânii. Prețurile mari, parcarea scumpă și lărgirea plajelor, cauze ale declinului pentru majoritatea stațiunilor
06.07.2022 | 17:50
Cum a ajuns aproape pustiu litoralul romanesc Largirea plajelor scumpirea locurilor de parcare si preturile mari de la terase principalele cauze
Cum a ajuns aproape pustiu litoralul românesc în timpul săptămânii. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Greu de anticipat chiar și în plină pandemie de coronavirus, dar litoralul românesc are probleme serioase după ce a devenit aproape pustiu de luni până vineri. Sunt mai multe cauze care au făcut ca turiștii să prefere ieșirea la Marea Neagră strict în weekend și mai toate se reduc la bani. Una singură a dat însă toate calculele specialiștilor peste cap și a avut darul de a scufunda elanul antreprenorilor.

Ce se întâmplă cu litoralul românesc

Vorbim despre lărgirea plajelor, obiectiv care s-a dovedit a fi cu două tăișuri. Realizată în timpul luptei împotriva COVID-19, întreaga operațiune a speriat și a alungat, deocamdată, oamenii. Turiștii au venit să vadă minunea, s-au distrat la glumele care au circulat pe internet, apoi s-au rezumat la scurte vizite în weekend.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, decizia autorităților de a crește serios prețurile pentru parcare i-a lăsat pe toți cu gura căscată. Turiștii spun că este aproape incredibil cum au ajuns să dea și un milion de lei vechi pe zi pentru o mașină care stă pe loc. Și socoteala pe o săptămână i-a lăsat pe mulți fără cuvinte, dar mai ales fără concediu. De altfel, mulți dintre ei au transmis că n-au cum să înceapă vacanța cu minus 700 de lei din start, bani alocați numai pentru autoturism.

Scumpirea carburanților, prețurile la cazare și șocul avut în terase au contribuit la decizia oamenilor de a spune pas sejururilor pe litoral. Tinerii se mulțumesc să vină în weekend, să petreacă doar câteva ore în Mamaia, perla stațiunilor, după care să plece acasă.

ADVERTISEMENT

Interesant este că planurile autorităților sunt chiar mai ample în privința lărgirii plajelor și lucrul acesta s-ar putea întâmpla chiar și în alte stațiuni. Ceea ce ar putea alunga turiștii de peste tot. De altfel, lipsa clienţilor de luni până vineri i-a făcut pe patronii de terase și restaurante din Mamaia să se gândească deja la un sezon ratat.

Ce spun experții despre ultimele tendințe

FANATIK a stat de vorbă cu mai mulți experți în domeniu. Cu toții au analizat situația și au ajuns la un singur numitor comun. Banii, dar mai ales teama zilei de mâine au făcut ca turiștii să se gândească de două ori înainte să plece pe litoral.

ADVERTISEMENT

„Litoralul românesc a trăit foarte bine din voucherele de vacanță, dar totul s-a întâmplat când condițiile de trai erau diferite. Războiul încă nu exista, carburanții nu erau o problemă, turiștii se puneau la masă, la un restaurant, fără prea mari emoții. Situația s-a schimbat dramatic în ultima perioada și nici măcar aceste vouchere nu au mai ajutat. Pentru că ele s-au dovedit insuficiente în clipa de față. 

Da, există o cerere mai mare în weekend, există o diferență evidentă. Există o cerere mai mare pentru Mamaia, așa a fost mereu, dar, vă spun cu mâna pe inimă, oamenii de data aceasta chiar se tem să mai plece. Mă refer la oamenii normali, oamenii care strâng bani în fiecare lună pentru concediul de vară, nu la oamenii cu bani.

ADVERTISEMENT

Pe lângă pandemie care ne dă iar târcoale a apărut războiul, au venit scumpiri teribile, au venit toate. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu ratele, cât vor crește, unde se opresc scumpirile, vacanța la mare a picat pe locul 3 într-o familie, nu pe 2.

În același timp vă spun că litoralul nu e gol și nici nu o să fie vreodată. Cred cu tărie că patronii de acolo se așteptau la un boom după pandemie, un boom care încă nu a apărut. Și nici nu știu dacă o va mai face în condițiile date”, a punctat Alina Morea, consultant turism, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT