News

Cum a ajuns Avocatul Poporului un instrument politic! Războaie mici cu mize mari pentru o funcție subordonată puterii

Cum a ajuns Avocatul Poporului un instrument politic, în ciuda faptului că aceasta trebuie să apere omul de rând.
16.06.2021 | 18:35
Cum a ajuns Avocatul Poporului un instrument politic Razboaie mici cu mize mari pentru o functie subordonata puterii
Funcţia Avocatul Poporului a stârnit interes din partea clasei politice. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De altfel, încă de la începuturi, instituția în sine a fost gândită ca un liant perfect între lege, ordine și oameni. Doar că, nu a durat prea mult până când clasa politică a înțeles că Avocatul Poporului poate fi util. Interesant este că funcția a fist înființată prin constituție încă din 1991. Activitatea propriu zisă a început însă cu o întârziere de șase ani de zile. Abia în 1997 a fost numit primul astfel de avocat.

Vorbim despre Paul Mitroi, un opozant dur al regimului comunist, avocat de meserie. De-a lungul timpului, acesta a fost numit avocatul aproape anonim al Poporului și nu a reușit foarte multe. A plecat în 2001, an în care a fost numit judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. A reușit să asigure un sediu instituției după mai mulți ani de luptă.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Avocatul Poporului o unealtă politică!

Interesant este că rolul fundamental al Avocatului Poporului este de a apăra drepturile și libertățile cetățenești, în genere, în raport cu autoritățile publice și în special cu cele executive. Numai că, odată cu modificarea Constituției în 2003, Avocatul Poporului a dobândit dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la Curtea Constituțională.

Și de aici, lucrurile au început să se precipite. Mai mult de atât, Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului. Pe durata mandatului său, acesta nu poate îndeplini nici o altă funcție publică sau privată și răspunde strict în fața Parlamentului, având obligația de a-i prezenta acestuia rapoarte.

ADVERTISEMENT

În perioada mai 2001 – mai 2011, funcția de Avocat al Poporului a deținut-o Ioan Muraru, profesor de Drept Constituțional și Instituții Politice la facultatea de Drept a Universității București. A venit cu entuziasm, dar a plecat dezamăgit.

„Am preluat mandatul cu foarte multă speranţă atunci şi am să vă spun că s-au realizat multe lucruri o perioadă, după care lucrurile s-au oprit total, în sensul perfecţionării instituţiei, numai la aceasta mă refer, aşa cum facem noi de fapt în România: începem câte ceva grandios şi, încet-încet, se pierde ca apa în nisip.

ADVERTISEMENT

Atunci când am venit la instituţie mi-am menţinut ideea că este o instituţie a speranţei pentru că deja înţelesesem: erau patru ani deja de existenţă, instituţia a fost condusă de un coleg şi un prieten de-al meu, dar nu se impusese.

Această instituţie, aşa, glumind puţin, era tratată ca un fel de Cenuşăreasă a statului, pentru că nu ştiu dacă dumneavoastră vă amintiţi, ştiu că presa făcea glume pe treaba asta, sediul instituţiei iniţial a fost la cantina Senatului. Ceea ce era cu totul ieşit din comun. După aceea ne-au mai dus într-un loc, nu vă spun peripeţiile astea legate de sediu, dar am spus că este a speranţei pentru cetăţeni”, spunea Moraru pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Primele conflicte politice pentru Avocatul Poporului

La data de 27 septembrie 2011, Gheorghe Iancu a fost numit Avocat al Poporului. De remarcat că, acesta a fost adjunct timp de un an, pe vremea când funcția era îndeplinită de Ioan Muraru. A rămas în atenția opiniei publice după ce presa a scris că a fost cercetat de poliție pentru că a spart cu pumnul parbrizul unei mașini care îl claxona pentru că a oprit în drum.

A fost revocat din functie de plenul reunit al Parlamentului. 236 de oameni și-au dat acordul pentru această mișcare, 47 au votat împotrivă și 15 s-au abținut. În ciuda faptului că liderii PDL au susținut că procedurile parlamentare de demitere au fost ilegale, USL a continuat ședința și l-a numit pe social democratul Valer Dorneanu președinte interimar al Avocatului Poporului.

La vremea respectivă struţo-cămila PNL/PSD a reușit să-l suspende pe Avocatul  Poporului pentru a-i putea înlocui fără nici un fel de obstacol pe președinții celor două camere ale Parlamentului. Apoi, avea cale liberă în tentativa de a-l suspenda pe președintele de atunci, Traian Băsescu.

De remarcat că scandalul privind suspendarea şefului de stat a atras atenția oficialilor de la Bruxelles. Comisia Europeană a cerut României ca pe viitor să numească un Avocat al Poporului printr-un larg consens parlamentar, dar mai ales să fie o persoană fără vreo legătură politică.

Vă readucem aminte că în motivaţia solicitării lor, parlamentarii PSD şi PNL au susţinut că Avocatul Poporului „a demonstrat prin acţiunile sale că utilizează prerogativele constituţionale şi legale în scopuri politice în vederea servirii intereselor forţei politice care l-a promovat”.

Contre deloc apolitice pentru o funcție din ce în ce mai politizată

Pe aceste coordonate a fost numit Valer Dorneanu, dar nu a durat mult până când acesta si-a dat demisia și el din functie. A făcut-o după ce a fost votat judecător la CCR. Anastasiu Crișu a fost numit pe 22 ianuarie 2013, de plenul reunit al Parlamentului drept noul Avocat al Poporului.

Crișu a fost un alt Avocat al Poporului despre care presa a notat că mai mult a lipsit din spațiul public. Nici președintele Traian Băsescu nu a fost mulțumit de prestația lui. Şeful de stat i-a reproșat că nu se implică în cazul modificărilor aduse Codului insolvenței, Avocatul Poporului având această posibilitate.

În cele din urmă, Anastasiu Crișu a sesizat Curtea Constituțională, care a și decis ulterior că ordonanța de urgență prin care s-au operat intervențiile era ilegală. Obligat de CCR,  Executivul lui Victor Ponta a fost nevoit să reformuleze textul actului, care până la urmă a fost trimis Parlamentului, spre dezbatere și aprobare, dar sub formă de lege.

Interesant este că Anastasiu Crișu și-a dat demisia din funcția de Avocat al Poporului, din motive personale. Anunțul a fost făcut chiar de Crin Antonescu, cel care îi conducea pe liberali la acea vreme.

Victor Ciorbea, primul Avocat al Poporului contestat de oameni

Fost premier din partea PNȚCD, Victor Ciorbea a fost numit Avocat al Poporului în guvernarea Victor Ponta, în 2014. De remarcat că, acesta a reprezentat instituția într-o perioadă în care nu a atacat deloc la Curtea Constituțională controversatele ordonanțe de urgență ale guvernelor PSD, partid care l-a numit.

Lumea a strâmbat din nas și i-a cerut în repetate rânduri demisia. Văzut ca un aliat al social democraților, Ciorbea și-a pierdut destul de repede credibilitatea. Și-a dat demisia abia după cinci ani de zile și la timp bun după ce PSD a încercat celebra Ordonanță 13, sau Ordonanța 7, prin care în februarie 2019 erau modificate din nou cele 3 legi ale justiției.

A urmat în funcție Renate Weber, omul celor de la ALDE, ultima mare funcție deținută de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Aceasta a fost revocată și ea din funcție. 247 de voturi „pentru” au fost strânse și 32 de „împotrivă”.

În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare au susţinut că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

ADVERTISEMENT