Fotbal international

Cum a ajuns brigada lui Radu Petrescu într-un Israel în „lockdown” pentru zborurile din România. Exclusiv

04.11.2020 | 23:27
Cum a ajuns brigada lui Radu Petrescu intrun Israel in lockdown pentru zborurile din Romania Exclusiv
ADVERTISEMENT

Brigada de arbitri condusă de Radu Petrescu, delegată la un meci de Europa League din Israel au trebuit să găsească soluția să intre într-o țară în care zborurile din România sunt în „lockdown”.

„Centralul” Radu Petrescu și asistenții Radu Ghinguleac și Mircea Grigoriu (rezervă va fi italianul Fabrizio Pasqua) vor arbitra meciul Hapoel Beer Sheva – Bayer Leverkusen, Grupa C din Europa League, joi, ora 19:55.

ADVERTISEMENT

Drumul spre Israel, posibil numai pe calea aerului sau pe… mare, a fost o problemă având în vedere statutul României, înroșită de recrudescența cazurilor de infectare cu coronavirus. În consecință, zborurile dintre cele două țări sunt oprite în acest moment.

Cum a fost nevoită brigada lui Radu Petrescu să „înnădească” drumul spre Israel, aflat în „lockdown” pentru zborurile din România

De altfel, în Israel nu intră niciun turist, indiferent de unde vine, fiind admiși în „Țara Sfântă” doar israelienii care se întorc acasă (și care intră imediat în izolare două săptămâni), persoanele oficiale (din toate domeniile, de la sport la politică) și oamenii de afaceri care au deja întâlniri stabilite și care pot fi dovedite.

ADVERTISEMENT

Israelul a fost potopit de al doilea val de COVID-19 în septembrie, când s-a ajuns la peste 10.000 de infectări pe zi la o populație de aproximativ 9 milioane de locuitori.

Autoritățile au luat măsuri drastice de „lockdown” (carantină) începând cu 18 septembrie, când au început Sărbătorile legate de Anul Nou evreiesc, oamenii n-au avut voie să iasă la distanță mai mare de 1 km de domiciliu și majoritatea activităților publice au fost închise.

ADVERTISEMENT

Mai bine de o lună, până pe 25 octombrie, au fost menținute restricțiile severe de carantină, totul a fost închis, aprovizionarea a fost asigurată „la comandă”, chiar și vizitele la rude de gradul I au fost interzise și astfel rata infectărilor a scăzut impresionant, până la 500-600 de cazuri pe zi.

S-au ridicat restricția de circulație la numai 1 km în jurul casei, s-au deschis super-marketurile, dar sunt în continuare închise mall-urile, magazinele, restaurantele, teatrele și cinematografele, masca este obligatorie peste tot.

ADVERTISEMENT

Amenda pentru lipsa sau purtarea necorespunzătoare a măștii, de exemplu, este între 5.000 și 20.000 de șecheli (1 euro = 3,98 șecheli), la un salariu minim de aproximativ 5.300 de șecheli, iar cel mediu de 8.300 de șecheli, valori nete.

UEFA propune mai multe rute arbitrilor internaționali, federația națională alege cea mai bună soluție

Cum au ajuns, în aceste condiții restrictive, Radu Petrescu și asistenții săi la Tel Aviv? Meciul Hapoel Beer Sheva – Bayer Leverkusen se va juca pe stadionul „HaMoshava” din Petah Tikva, 10,6 km de Tel Aviv,  pentru că la stadionul „Toto Turner” din Beer Sheva, complet acoperit, sunt probleme cu structura copertinei de la tribuna a II-a, care trebuie consolidată.

Pentru că nu sunt zboruri din România în Israel în acest moment, brigada de arbitri români a trebuit să găsească soluția ocolitoare care să îi permită să ajungă la timp în „Țara Sfântă”.

Protocolul UEFA impune ca arbitri delegați la un meci internațional să ajungă la destinație cu o zi înainte de partidă, până la ora 15:00. Dacă nu este posibil cu zborurile din ziua respectivă, arbitri pleacă spre destinație cu încă ozi mai devreme. Forul european trimite federației naționale două, trei variante de călătorie și aceasta alege cea mai bună variantă și o comunică înapoi la UEFA.

Drumul București – Tel Aviv al brigăzii lui Radu Petrescu a fost mai… scurt prin Istanbul!

Deși astăzi era o cursă Wizz Air (care în România și-a suspendat zborurile) de la Debrecen (664 km rutieri de București, 75 km de Oradea) la Tel Aviv în cursul dimineții, soluția aleasă de brigada lui Radu Petrescu a fost alta.

Arbitri români de la Hapoel Beer Sheva – Bayer Leverkusen au zburat la Istanbul cu o cursă Turkish Airlines, de unde, cu un avion al aceleiași companii aeriene au ajuns azi în jurul prânzului pe aeroportul „Ben Gurion” din Tel Aviv. Per total au zburat cu 3 km mai… puțin!

Traseul aerian București – Tel Aviv trece pe deasupra Istanbulului. De fapt ar trece în linie dreaptă. Dar, evident, că ocolește uriașa metropolă și de aici diferența de kilometri. Vezi distanțele notate mai jos. Timpul, însă, a fost incomparabil mai mare.

Vă reamintim că mâine, în Europa League va mai oficia o brigadă românească: Istvan Kovacs, cu asistenții Vasile Marinescu și Ovidiu Artene și rezerva Marius Avram vor arbitra partida Celtic Glasgow – Sparta Praga din Grupa H, de la ora 22:00.

  • 1.576 km este distanța rutei aeriene București – Tel Aviv
  • 452 km sunt între București și Istanbul pe calea aerului
  • 1.121 km este distanța aeriană dintre Istanbul și Tel Aviv
ADVERTISEMENT