News

Cum a ajuns Bucureștiul cel mai periculos oraș în caz de cutremur! Ce cartiere au avut de suferit după seismul din 1977

04.03.2021 | 10:22
Cum a ajuns Bucurestiul cel mai periculos oras in caz de cutremur Ce cartiere au avut de suferit dupa seismul din 1977
Bucureștiul a devenit cea mai periculoasă capitală europeană în caz de cutremur. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a ajuns Bucureștiul cel mai periculos oraș din Europa în caz de cutremur! Specialiștii de la INFP nu au ezitat o clipă și au transmis că situația ar putea fi chiar una gravă în cazul unui seism major în Capitală. Dan Lungu, considerat un adevărat expert în riscuri seismologice a explicat că aproape toate clădirile din partea veche a Bucureştiului ar trebui să fie marcate cu bulină roșie.

Profesor de siguranţa construcţiilor la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Lungu a acordat în urmă cu câțiva ani de zile un interviu pentru mai mulţi jurnalişti străini, un interviu care a stârnit controverse.

ADVERTISEMENT

Acesta a spus că Bucureștiul este cea mai periculoasă metropolă din Europa în materie de cutremure. Privind la situația din Centrul Vechi și la cele petrecute în timpul seismului devastator din 4 martie 1977, este clar că declarația e cât se poate de reală.

Cum a ajuns Bucureștiul cel mai periculos oraș în caz de seism!

De remarcat că,în acest moment, nu mai puțin de 350 de străzi din București sunt marcate cu buline roșii și clădiri întregi stau să se prăbușească în cazul unui cutremur.

ADVERTISEMENT

Curios, însă nu Centrul Vechi este zona roșie a Capitalei. Cercetătorii de la Institutul Măgurele spun că de departe cea mai afectată parte a Bucureștiului este cea din nordul orașului.

Sursa foto – facebook

Centrul și estul Capitalei ar urma în acest clasament negru. Potrivit specialiștilor, locuitorii din Otopeni, Pipera, Aviației și Pantelimon sunt cei mai expuși pericolului.

ADVERTISEMENT

„Zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului în cazul unui cutremur, o „curgere” a nisipului, iar clădirile se pot înclina. În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile”, a spus pentru FANATIK Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului”

Care sunt cartierele cu probleme în caz de cutremur

Concret, în ciuda numeroaselor semnale de alarmă trase de specialiști, în ultimii ani, nordul Bucureștiului a fost luat cu asalt de antreprenori. De altfel, fără doar și poate, aici s-au ridicat peste noapte cele mai înalte blocuri din oraș și în mod cert și cele mai multe.

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu semnificativ care contribuie la noțiunea de București, capitala cea mai expusă cutremurelor, este acela că anul trecut existau nu mai puțin de 349 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic.

Sursa foto – INFP

La toate acestea, Primăria a promis intervenții de urgență. De asemenea, sunt și 361 de imobile încadrate în clasa II de risc seismic si 111 clădiri în clasa III de risc seismic.

Vă readucem aminte că puteți verifica foarte ușor clădirea în care locuiți sau cea în care lucrați. Lista din București cu grad de risc seismic este prezentată pe site-ul https://amccrs-pmb.ro/cladiri/grad/1

Ce cartiere au avut de suferit după seismul din 1977

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul României din secolul XX. Dacă ne raportăm la datele oficiale atunci trebuie să ne aducem aminte cu toții că 1578 de persoane și-au pierdut viața. Alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbușirii clădirilor.

Cutremurul a pus la pământ sau avariat grav 32.897 de locuinte și a afectat 763 de unități industriale. Din 40 de județe, nu mai puțin de 23 au fost grav afectate. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale a indicat pagube economice totale în valoare de 2 miliarde de dolari, din care 70% în Bucuresti.

Sursa foto – INFP

În Romania, cele mai grave urmări s-au înregistrat în partea de sud. Bucureștiul a avut parte de o seară teribilă pe 4 martie 1977. Vorbim despre 33 de clădiri și blocuri de înălțime mare sau medie care au fost distruse.

Printre acestea s-au aflat mai multe clădiri vechi construite în perioada antebelică, dar si trei clădiri noi, și anume blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ștefan cel Mare-Lizeanu și Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor, acestea fiind și zonele puternic afectate.

ADVERTISEMENT