La Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov a fost adoptat un nou tip de bacalaureat, unul ce le deschide elevilor noi orizonturi spre studiile internaționale. Acesta se va susține alături de cel clasic, însă va fi echivalent cu examenele din străinătate.
Prima școală de stat din România în care se poate susține Bacalaureatul Internațional se află la Brașov. La C.N. „Andrei Șaguna”, elevii au oportunitatea de a-și deschide drumul spre studiile internaționale, la universități de top. Inițiativa unor profesori pasionați de educarea și dezvoltarea celor mici a făcut ca totul să devină realitate.
Ministerul Educației a sprijinit încă din prima clipă acest demers, mai ales că, aici, învață mulți elevi eminenți, cu talente și pasiuni dintre cele mai frumoase și de viitor. Acest program implementat în România poate fi comparat cu succes cu cele din instituțiile de elită din afară. În plus, și profesorii cu care elevii vor face pregătirile necesare pentru BI sunt acreditați internațional.
Totul a început acum trei ani, când mai mulți dascăli de la Șaguna au pus la punct documentația necesară pentru acreditarea internațională. Dosarul trimis spre comisia globală ce se ocupă de coordonarea examenului de Bacalaureat Internațional, disponibil în 150 de țări din lume, a fost acceptat, urmând a se concretiza și procesul de acreditare. Bacalaureatul internațional este valabil oriunde în lume, fără a mai fi nevoie de alte examene de echivalare.
„Acreditarea a fost strict externă, cu vizite din partea forului internațional. Am avut două vizite. Pentru prima oară au venit ca să cunoască școala, apoi, pentru acreditare, a venit o echipă care a verificat absolut toate aspectele, inclusiv faptul că profesorii care predau aceste ore suplimentare, sunt acreditați internațional și ei. Este un ajutor pe care școala îl dă și acreditarea s-a făcut în acest sens în mai anul trecut”, a declarat, pentru FANATIK, directoarea Colegiului Național „Andrei Șaguna”, prof. Carmen Felicia Tănăsescu.
La acest program pot participa elevii care doresc să studieze mai departe în afară. Ei vor susține două examene de bacalaureat, dar acest lucru nu face decât să le majoreze șansele de a fi admiși la universitățile de top dorite.
„Educația elevilor este în paralel cu curicula națională, deci elevii nu sunt scoși din sistem. Ei vor susține ambele bacalaureate, atât forma națională, cât și cea internațională. Este un efort suplimentar din partea lor, benevol, pe care copiii îl fac în afara orelor de curs pe structura națională”, a mai spus profesoara.
Și sistemul prin care elevii C.N. „Andrei Șaguna” învață este unul inspirat din străinătate, unde rezultatele se văd din plin. Metodele de învățare inovative îi invită, practic, pe copii să rețină informații prețioase, însă fără a fi presați să le înmagazineze în minte într-un mod superficial. Cadrele didactice lucrează cu elevii în așa fel încât aceștia să gândească, nu să memoreze, iar toată teoria să fie aplicativă. Acești copii dezvoltă, astfel, noi idei, iar orizonturile se lărgesc, de asemenea, mulți reușind să exceleze în domenii dintre cele mai populare, dar și grele.
„Sunt elevi de performanță, pentru că în școală se intră pe această structură. Foarte mulți dintre ei rămân în universități din România, și universități de elită. O proporție mare, de exemplu, dintre copiii noștri, merg înspre Medicină sau Drept, Arhitectură vorbesc de structuri cu examene de admitere. Numai o parte merge spre universitățile din afară și aceștia au nevoie de acest suport, în special pentru universitățile din Statele Unite”, explică directoarea din Brașov.
În sprijinul elevilor, pentru un proces educațional superior, colegiul a pus la dispoziție inclusiv o cantină. Aici elevii își pot cumpăra orice mâncare doresc, iar dorința de a părăsi incinta unității școlare este aproape inexistentă. Astfel se asigură atât sănătatea lor, cât și siguranța.
Elegii de la Șaguna încep orele de pregătire pentru Bacalaureat încă din primii ani de liceu, mediul școlar asigurându-i că vor avea rezultatele scontate. La orele de istorie, de exemplu, sunt integrate cu succes și noțiuni de bază din geografie, dar și din economie, lucru ce îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai bine situațiile prezentate.