Judecătoria Ploiești a respins, luni, cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Horațiu Potra și a lui Andrei Florin Lup, care vor fi plasați sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Potra și Lup au fost opriți, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în județul Prahova, iar asupra lor au fost găsite arme albe (macete, săbii, pumnale) și arme de foc.
Conform Parchetului, acestea ar fi urmat să fie folosite pentru instigarea unor persoane la comiterea de infracțiuni în întruniri publice neautorizate. Potra și Lup au fost reținuți duminică seară de către procurorii Parchetului Curții de Apel Ploieşti, sub acuzația de instigare publică şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Lup, care este un apropiat din Mediaș al lui Horațiu Potra, se afla la volanul Mercedesului care a fost oprit de autorități.
Numele lui Lup apare în mai multe dosare în care el a contestat procesele verbale de contravenție după ce Poliția l-a amendat pentru că a încălcat legea în trafic. Pe 26 mai 2023, Lup a fost amendat de IPJ Prahova, deoarece nu a acordat prioritate pe trecerea de pietoni, dar el a a formulat plângere contravențională, iar dosarul a fost înregistrat pe 28 noiembrie 2023 la Judecătoria Ploiești, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.
Lup a solicitat anularea procesului verbal de contravenţie din 26.05.2023, iar în subsidiar înlocuirea sancţiunii amenzii aplicate cu sancţiunea avertismentului, respectiv restituirea amenzii achitate. În motivarea plângerii, petentul a arătat în esenţă că, în data de 26.05.2023, ora 16:30, în timp ce conducea autovehiculul din direcţia Bucureşti-Ploiești a fost oprit de un echipaj de poliție pe DN 1 E 60 pe motiv ca nu a acordat prioritate unui pieton aflat în traversare pe trecerea de pietoni.
El a susținut că s-a deplasat cu viteza regulamentară părţii respective de carosabil, iar la o trecere de pietoni semnalizată traversa un pieton care era angajat în traversare pe sensul opus de mers. Lup a comunicat instanței că şi-a luat toate masurile de prevenire care revin atunci când se întâlneşte o trecere pentru pietoni, respectiv să reducă viteza şi să acorde prioritate pietonilor aflaţi pe sensul său de mers. El a considerat că nu sunt îndeplinite elementele răspunderii contravenționale întrucât pietonul se afla pe sensul opus al deplasării autovehiculului condus de el, traversând regulamentar pe trecerea de pietoni de pe sensul lui de mers.
Lup a mai menționat că dispune de un cazier judiciar curat, nefiind sancţionat în trecut pentru astfel de fapte, iar traversarea trecerii de pietoni consideră că a fost efectuată conform conduitei preventive şi a normelor rutiere în vigoare. În completare, în calitate de cetăţean care are un istoric judiciar curat şi care se comportă exemplar în societate, a susţinut faptul că cele menţionate mai sus sunt adevărate.
IPJ Prahova a depus întâmpinare, solicitând respingerea plângerii ca nefondată şi menţinerea procesului verbal de constatare a contravenţiei. În motivare, Poliția a arătat că Lup Florin Andrei a fost sancţionat contravenţional în mod legal şi temeinic, pentru o faptă constatată cu ajutorul mijloacelor tehnice, împrejurare care naşte prezumţia de legalitate şi temeinicie a actului administrativ dedus judecăţii.
Prin procesul verbal supus controlului judecătoresc petentul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 870 lei, dispunându-se şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile, întrucât la data de 26.05.2023, ora 16.30 a condus autoturismul marca Mercedes Benz pe DN1 E60 în localitate, pe sensul de mers Bucureşti către Ploieşti şi ajungând la punctul menţionat nu a acordat prioritate de trecere unui pieton angajat în traversare regulamentară pe trecerea pentru pietoni marcată şi semnalizată corespunzător, aflat pe axul ce separă cele două sensuri de circulaţie. În dosar se arată că procesul verbal a fost semnat de către Lup fără obiecţiuni.
Astfel, în speţă, dat fiind că este vorba despre o contravenţie constatată prin mijloace tehnice, reţinerea sa fiind susţinută de înregistrarea video depusă la dosar de către IPJ Prahova, în raport de care petentul nu a produs nicio probă contrară, instanţa a apreciat că situaţia de fapt imputată şi împrejurările reţinute corespund adevărului. Conchizând, în urma analizării materialului probator administrat şi a dispoziţiilor legale incidente în cauză, instanţa a constatat că prezumţia de legalitate şi temeinicie de care se bucură procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, în calitate de act administrativ al autorităţii de stat, nu a fost răsturnată în cauză.
Nu în ultimul rând, instanţa a apreciat că sancţiunea aplicată lui Lup este proporţională cu gravitatea faptei săvârşite, iar agentul constatator a procedat la o corectă individualizare a acesteia, având în vedere că prin fapta sa, petentul a creat o stare de pericol pentru participanţii la trafic, în general şi pentru persoanele angajate în traversarea regulamentară a străzii, în special. Pentru toate considerentele de fapt şi de drept mai sus enunţate, instanţa va respinge plângerea contravenţională dedusă judecăţii, ca neîntemeiată.
Această decizie a fost luată pe 11 aprilie 2024, conform datelor consultate de FANATIK. Nemulțumit, Lup a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Prahova, următorul termen fiind programat pe 20 martie 2025. Lup a mai contestat două amenzi la Judecătoria Mediaș, una încasată de la IPJ Mureș pe 10 mai 2023, cealaltă primită pe 8 iulie 2024, de la IPJ Sibiu-Poliția Oraș Dumbrăveni. Ambele dosare se află pe rol.