News

Cum a ajuns Dan Diaconescu să fie martorul lui Marian Vanghelie, în procesul de luare de mită. Povestea vilei de 2 milioane de euro

Dan Diaconescu este unul dintre martorii citați de Marian Vanghelie în dosarul șpăgilor de 30 de milioane de euro, pentru care fostul primar a fost condamnat, în primă instanță, la 11 ani și 8 luni de închisoare.
25.06.2022 | 08:49
Cum a ajuns Dan Diaconescu sa fie martorul lui Marian Vanghelie in procesul de luare de mita Povestea vilei de 2 milioane de euro
Dan Diaconescu a fost chemat de Marian Vanghelie să depună mărturie la Curtea de Apel București / Cloaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dan Diaconescu este unul dintre martorii pe care Marian Vanghelie i-a indicat pentru a depune mărturie în instanță în favoarea lui, la Curtea de Apel. Judecătorii au început audierea celor 18 martori pe care inculpații din dosar i-au solicitat. Conform informațiilor FANATIK, dezvăluirile lui Dan Diaconescu din acest dosar pot cântări foarte mult în decizia finală care fi luată de magistrați.

Dan Diaconescu, martor-cheie pentru Marian Vanghelie. Cât de importantă e mărturia lui

Dan Diaconescu nu a fost încă citat oficial în procesul de luare de mită aflat pe rolul Curții de Apel București, a confirmat Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat că afirmațiile lui Diaconescu îl pot ajuta conjunctural pe clientul său, fiind puse în relație cu alte elemente din dosar. ”Evident, nu vă pot dezvălui strategia pe care o avem în acest moment”, ne-a mai explicat Cezar Bivolaru.

Dan Diaconescu spune că a cumpărat o casă de 2 milioane de euro pentru Vanghelie

Din informațiile pe care FANATIK le-a consultat în dosarul lui Marian Vanghelie, rezultă că procurorii au identificat o serie de tranzacții suspecte între apropiați ai fostului edil și ai lui Dan Diaconescu.

ADVERTISEMENT

Pe 29 iunie 2008, unul dintre inculpați, Mircea Sorin Niculae, despre care presa a scris că este vărul lui Vanghelie, a achiziționat cu 2,1 milioane euro, o vilă pe strada Pictor Negulici (între cartierele Primăverii și Dorobanți), de la Diana Voiculescu, mâna dreaptă a lui Dan Diaconescu și directoare a postului de televiziune OTV.

Achiziția a fost făcută pe baza unui contract de împrumut, despre care procurorii cred că era plătit, în realitate, de Marian Vanghelie, pentru că Mircea Sorin Niculae nu și-ar fi permis, din veniturile sale, să plătească rate atât de mari.

ADVERTISEMENT

Imobilul ar fi ajuns în proprietatea vărului lui Vanghelie, care a cumpărat-o pe credit

În faza urmăririi penale, Dan Diaconescu a declarat că, inițial, vila a fost achiziționată de el, la solicitarea lui Marian Vanghelie. Motivul pentru care Vanghelie i-ar fi solicitat lui Diaconescu să-l ajute să cumpere casa a fost, după spusele jurnalistului, că acesta ”avea nevoie de o casă mai mare dar că se ferea să meargă la vizionări pentru că vânzătorul ar fi crescut imediat prețul”.

Patronul OTV ar fi plătit vila, însă imobilul ar fi fost trecut pe numele Dianei Voiculescu. Ulterior, Vanghelie a început să dea înapoi și să tărăgăneze transferul imobilului pe numele lui. La un moment dat, acesta i-a transmis lui Dan Diaconescu faptul că nu are bani, iar acesta i-a sugerat să facă un credit. Până la urmă, a povestit patronul OTV, creditul a fost făcut pe numele lui Niculae, pe care l-ar fi trimis chiar Marian Vanghelie.

ADVERTISEMENT

Diaconescu spune că nu l-a văzut niciodată pe Vanghelie, sau pe fosta lui soție, Charlotte, să locuiască acolo. Mai mult, fostul primar, de care-l lega o relație de prietenie, a încercat ulterior să-l convingă pe Diaconescu de faptul că nu el este în spatele cumpărătorului din acte, Mircea Sorin Niculae.

Dan Diaconescu: ”Vanghelie mi-a spus că e o prostie de casă”

”Când l-am întrebat pe Vanghelie Marian de ce cumpără pe numele lui Niculae Mircea-Sorin imobilul respectiv, acesta mi-a zis că nu trebuie să-mi pun întrebări şi să nu-mi bat capul cu astfel de probleme, că totul este în regulă şi că aşa trebuie făcut contractul de vânzare-cumpărare.

Eu l-am întrebat dacă respectiva persoană este rudă cu el, el mi-a spus că nu, încercând în acelaşi timp să îmi dea senzaţia că imobilul ar fi cumpărat de altcineva. (…)

Trecând ulterior pe lângă imobilul care a făcut obiectul acestui contract de vânzare-cumpărare, am observat că Vanghelie Marian nu s-a mutat acolo, sens în care l-am întrebat de ce nu s-a mutat, iar acesta mi-a spus că „este o prostie de casă” şi a încercat din nou să mă convingă că nu ar fi în spatele cumpărătorului”, a declarat Dan Diaconescu în fața procurorilor.

Contracte de publicitate pentru ”Oana Zăvoranu Show” și ”Dan Diaconescu în Direct”

Ulterior, pe 6 aprilie 2009, două societăți comerciale apropiate lui Vanghelie, ar fi cumpărat publicitate la OTV în valoare de 5.000.000 de lei, plus TVA. Spoturile urmau să fie difuzate în timpul emisiunilor ”Dan Diaconescu în Direct” și ”Oana Zăvoranu Show”, iar procurorii cred că Vanghelie a fost cel care a dat dispoziție oamenilor de afaceri care dețineau companiile respective să cumpere reclamă la OTV.

”Scopul inculpatului Vanghelie Marian Daniel de încheiere a acestor contracte era acela de a-și asigura sprijinul persoanei care îi remitea constant foloase necuvenite de o valoare mult mai mare decât cea a contractelor de publicitate și de a-și asigura fidelizarea unor trusturi media, în condițiile în care, în cariera sa politică avea nevoie de vizibilitate prin intermediul presei”, se mai arată în dosar.

Cum a explicat patronul OTV banii încasați

Dan Diaconescu a povestit că, în acea perioadă, OTV transmitea celebrele Vanghelioane, prin intermediul unei firme de producție la care fusese direcționat chiar de Vanghelie.

La un moment dat, cheltuielile pentru transmiterea petrecerilor organizate de primar crescuseră atât de mult, încât Diaconescu l-a sunat pe Vanghelie să-i ceară banii pe care-i datorează.

”Având în vedere că în anul 2009 erau alegeri şi că domnul Vanghelie Marian îl susţinea pe domnul Geoană Mircea, respectiv Partidul P.S.D., m-am gândit să îl întreb din nou ce facem cu datoriile care se acumulaseră de la „Vanghelioane” şi de la alegerile europarlamentare faţă de OTV, acesta mi-a zis că nu îmi este dator, sugerându-mi că mi-a plătit datoria şi că, oricum, „el nu rămâne dator” faţă mine, spunându-mi totodată să mă interesez şi în piaţă.

Eu, atunci, am mers la societate şi am cerut toate contractele de publicitate încheiate de SC OCRAM TELEVIZIUNE SRL cu diferite societăţi comerciale din ultima vreme, pentru a vedea care din aceste societăţi comerciale puteau să fie trimise de Vanghelie Marian ca să încheie contracte de publicitate şi care să constituie şi ca o achitare a datoriei ce o avea Vanghelie Marian, respectiv Moroşanu, faţă de societatea mea.

Având în vedere informaţiile din presa de la acea dată, am identificat în lista respectivă două societăţi care, conform presei, ar fi aparţinut lui Vanghelie Marian sau cel puţin aveau o legătură strânsă cu acesta, societăţi care, am observat, au încheiat cu SC OCRAM TELEVIZIUNE SRL contracte de furnizare reclame publicitare”, a mai declarat Dan Diaconescu în fața procurorilor.

Vanghelie și Diaconescu au fost prieteni buni timp de 4 ani

Deși, la prima vedere, declarațiile lui Dan Diaconescu par să-l ”înfunde” pe fostul lui prieten, din punct de vedere juridic, ele nu au o mare valoare, acesta fiind și motivul pentru care procurorii nu au insistat prea mult pe ele. Mai exact, între Diaconescu și Vanghelie nu au existat tranzacții directe, iar informațiile prezentate de patronul OTV sunt mai degrabă aprecieri personale provenite din discuțiile cu acesta, nicidecum unele care să prezinte fapte concrete.

”Până în anul 2007-2008, am avut cu numitul Vanghelie Marian relaţii reci, adică venea o dată, de două ori în emisiunile mele, dar după anul 2007-2008, am avut cu acesta o relaţie de prietenie, care a durat cam până în anul 2012, primăvara”, a caracterizat Dan Diaconescu relația pe care a avut-o cu fostul primar.

Dan Diaconescu a fost eliberat din închisoare la sfârșitul anului 2017, după ce fusese condamnat într-un dosar de șantaj. Ca pedeapsă accesorie, el nu are voie să vorbească în public până în anul 2025.

ADVERTISEMENT