News

Cum a ajuns Dave Prowse, alias Darth Vader, cel mai puternic personaj negativ din istoria cinematografiei

29.11.2020 | 14:31
Cum a ajuns Dave Prowse alias Darth Vader cel mai puternic personaj negativ din istoria cinematografiei
Dave Prowse, alias Darth Vader, un actor nemuritor. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Dave Prowse, cunoscut pentru magnificul Darth Vader din saga Star Wars a devenit cel mai puternic personaj negativ din istoria cinematografiei, iar povestea construcției antagonistului gândit de George Lucas a fost însoțită încă de la bun început de lumini și umbre.

În primul proiect Star Wars, generalul înalt și sobru Darth Vader era deja creionat în tușe groase, aproape de versiunea finală, chiar dacă istoria sa nu era aceeași de la bun început, căci până la stabilirea caracterului personajului, regizorul și scenaristul George Lucas avea o altă poveste a acestui personaj.

ADVERTISEMENT

După succesul primului film Star Wars din anul 1977, creatorul seriei, George Lucas, a contactat-o pe scriitoarea de opere SF Leigh Brackett pentru a continua sequel-ul. La finalul lunii noiembrie 1977, Lucas a scos un manuscris în care Vader nu era nici pe departe tatăl lui Luke Skywalker.

Cum i-a venit ideea lui George Lucas pentru Darth Vader: în manuscrisele inițiale, povestea lui era complet diferită

În acest proiect, Brackett l-a descris pe Darth Vader drept o fantomă care și-a instruit fiul pentru a face față luptei galactice, însă Lucas nu era foarte mulțumit de această continuare a scenariului. Nu a mai apucat să colaboreze cu scenarista, căci aceasta a murit la scurt timp de cancer, iar regizorul a dat o altă turnură poveștii, Darth confesând în cele din urmă că e tatăl lui Luke.

ADVERTISEMENT

Această răsturnare de scenariu a devenit una convenabilă pentru Lucas, chiar dacă ideea inițială a personajului era una diferită.

În istoria alternativă a celui mai malefic personaj din istoria cinematografiei, Darth nu era Anakin Skywalker. După primele expansiuni ale Universului Star Wars, regizorul californian pretindea în varianta originală că Împăratul preluase controlul Senatului în urmă cu mai multe veacuri. Când a început rebeliunea, unul dintre cavalerii Jedi, în această formă a scenariului, era chiar Darth Vader, potrivit Screen Rant.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns David Prowse să îl interpreteze pe Darth Vader. Conflictul cu George Lucas legat de vocea personajului

Actorul care a făcut din Darth Vader unul din cele mai controversate personaje negative din istoria filmului și a literaturii științifico-fantastice a fost David Prowse, pe care Lucas nu l-a ales întâmplător.

Prowse a debutat în lumea filmului în pardoia „James Bond 1967: Casino Royale”, interpretându-l pe Frankenstein, un rol pe care l-a jucat și în alte pelicule horror.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă i-a atras atenția încă de atunci, rolul care i-a atras cel mai tare atenția regizorului american, interpretat de Prowse, a fost cel jucat în „Portocala mecanică” (1971), unde a fost un bodyguard.

Lucas l-a contactat pe David Prowse, plăcut impresionat în primul rând de statura sa, considerând că ar fi potrivit pentru mai multe personaje din Universul Star Wars.

Prowse a dat probe pentru personajele Darth Vader și Chewbacca din „Gardienii Galaxiei: Episodul IV – O nouă speranță”. Cel care a ales în final ce rol voia să joace a fost Prowse, având posibilitatea de a opta.

Acesta a declarat în urmă cu mai mulți ani pentru BBC că l-a preferat pe Darth Vader pentru că lumea „își amintește întotdeauna de tipii răi din filme”.

Succesul producției „Gardienii Galaxiei” l-a transformat pe Prowse într-unul din cei mai iubiți actori ai fanilor genului, iar popularitatea sa nu i-a picat tocmai bine lui Lucas.

Au existat chiar conflicte pe platourile de filmare între cei doi. Culturistul englez a cărui constituție era perfectă pentru Vader (1,96 înălțime și 118 kilograme) a fost dezamăgit de Lucas și s-a considerat umilit pentru că regizorul american nu i-a folosit vocea, având accentul britanic, dublat fiind de americanul James Earl Jones.

„În timpul filmărilor la Gardienii Galaxiei mi s-a părut ciudat că m-au pus să recit dialogurile lui Darth Vader cu masca pusă pe față, pentru că sunetul era foarte prost. George Lucas m-a liniștit și mi-a spus că se vor filma din nou acele scene. Ceea ce nu mi-a zis a fost că a folosit vocea altcuiva”, povestea în urmă cu mai mulți ani regretatul actor, potrivit guioteca.com.

Personaj negativ și în viața reală: Prowse a dus un ”război” cu regizorul George Lucas

Prowse avea să devină treptat un personaj negativ în ochii lui Lucas și în viața reală, motiv pentru care s-a distanțat tot mai mult de el, ba chiar i-a interzis să mai apară la ultimele evenimente dedicate Star Wars.

În cartea „Straight from the Force s Month”, Prowse a vorbit fără păr pe limbă despre proasta relație cu Lucas, care nu suporta obiceiurile sale ”mizerabile” pe platourile de filmare și motivele pentru care erau într-un permanent conflict.

Lucas nu l-a suportat pe Prowse pentru că era „gură-spartă” și dădea de multe ori spoilere, ba chiar participa în documentare unde se aduceau doar critici filmelor Star Wars.

Cu toate acestea, personajul interpretat de Prowse va rămâne în istorie drept cel mai bun rău din istoria filmelor SF (și nu numai) din varii motive.

Și totuși… De ce îl iubim pe Darth Vader

Din punct de vedere cinematografic, Vader era o apariție încă de la început: fundalul sonor, costumația, atitudinea de băiat rău al Galaxiei plus faptul că era pata neagră într-un decor alb au fost primele elemente care au cucerit publicul.

Aspectul lui Vader în anii 80 a fost unul de impact pentru cinefilii de la acea vreme, producția Star Wars fiind de departe cea mai modernă și mai originală la capitolul creație, lumea intrând pentru prima oară într-un univers pe care nu și l-ar fi imaginat niciodată.

Ultimul, și poate cel mai important motiv pentru care Vader a fost și este cel mai iubit personaj negativ, este tocmai profunzimea dramatică specifică unui rău, care la un moment dat, arătându-și părțile vulnerabile, devine mai ușor de digerat și chiar mai atractiv.

Ne referim aici la faptul că Vader a făcut o serie de sacrificii pentru a-i salva viața fiului său, Luke Skywalker, arătându-și astfel latura sensibilă, cea de tată.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT