News

Cum a ajuns, de fapt, Covid-19 la om. OMS crede că a găsit originea virusului

18.03.2021 | 20:36
Cum a ajuns de fapt Covid19 la om OMS crede ca a gasit originea virusului
ADVERTISEMENT

Modul în care virusul Covid-19 a ajuns, de fapt, la om este analizat de o echipă de experți. Organizația Mondială a Sănătății este de păreră că răspunsul a fost găsit.

OMS a trimis cercetărorii în China încă din luna ianuarie. Aceștia au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, sursa răspândirii virusului sunt animalele sălbatice din fermele chineze.

ADVERTISEMENT

Respectivele ferme de animale sălbatice se aflau chiar provincia Yunnan din sudul Chinei sau în apropierea acesteia. Ele furnizau animale în piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, locul în care au fost depistate primele cazuri de SARS- CoV – 2.

Cum a ajuns, de fapt, Covid-19 la om. OMS crede că a găsit originea virusului

Unele dintre aceste animale sălbatice s-ar fi putut infecta cu Covid-19. Virusul ar fi provenit de la lilieci din zonă, a explicat Peter Daszak, unul dintre cercetătorii echipei OMS care a călătorit în China, transmite Live Science, citat de Digi24.

ADVERTISEMENT

Apariția raportului în care sunt prezentate concluziile experților Organizației Mondiale a Sănătății era așteptată în săptămânile următoare. Echipa s-a deplasat în China încă din luna ianuarie.

Oamenii de știință au analizat modul în care a luat naștere pandemia care a dus la infectarea a aproximativ 120 de milioane de oameni și la decesul altor 2,6 milioane de persoane de pe toată suprafața planetei. Inițial, au apărut o serie de teorii ale conspirației.

ADVERTISEMENT

Potrivit unora dintre ele, virusul ar fi scăpat dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan. În luna februarie, anchetatorii OMS au respins aceste presupuneri.

Oamenii de știință din toată lumea au analizat informațiile și au ajuns la o concluzie comună, aceea că virusul a ajuns de la lilieci la o altă specie de animale și, ulterior, la oameni. Experții OMS au subliniat acest lucru: virusul a trecut de la lilieci la animalele din ferme și apoi la oameni.

ADVERTISEMENT

Aceste fermele de animale sălbatice fac parte dintr-un proiect guvernamental cu 20 de ani vechime. Guvernul chinez dorește să ajute populația din zonele rurare să scape de sărăcie, a mai explicat Peter Daszak. „Ei iau animale exotice, cum ar fi zibete, porci spinoși, pangolini, câini raton și șobolani de bambus, pe care le cresc în captivitate,” a adăugat.

ADVERTISEMENT