News

Cum a ajuns Delta Dunării un paradis al politicienilor! Cazări de mii de euro pentru o noapte și întreaga țară pusă la cale

Cum a ajuns Delta Dunării un paradis al politicienilor, un loc în care oamenii cu bani și influenți au luat decizii pentru întreaga țară
07.09.2021 | 13:14
Cum a ajuns Delta Dunarii un paradis al politicienilor Cazari de mii de euro pentru o noapte si intreaga tara pusa la cale
Politicienii au pus țara la cale în resorturi de lux din Deltă. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La puțin timp după Revoluție, Delta Dunării a fost lăsată de izbeliște și oamenii locului uitați de autorități. Acesta a fost momentul în care marii jucători de pe piață au investit serios și au cumpărat pământ în zonă. Apoi, încet, dar sigur, au așteptat momentul pentru a vinde la diferențe uriașe de preț. A ieșit un profit uriaș la adăpostul și cu ajutorul politicienilor.

De altfel, Delta Dunării a reprezentat mereu o „pâine bună de mâncat”, însă niciodată nu a devenit și un obiectiv real al clasei politice. Doar câteva asociații și ONG-uri au luptat de-a lungul timpului pentru binele locului și au încercat să scoată în evidență frumusețile și fărădelegile care se petrec.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Delta Dunării un paradis al oamenilor cu bani!

Regretatul Ivan Patzaichin a fost unul dintre primii care au sprijinit dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România. Misiunea Asociației condusă de campionul olimpic era de a proteja biodivesitatea culturală şi naturală a zonelor cu ape din România, de a readuce în actualitate tradiţiile românești, de a promova profilul cultural și pe cel natural ale Deltei Dunării și de a încuraja un stil de viață sănătos prin practicarea mișcării  și sporturilor în aer liber.

Totodată, asociaţia a dezvoltat programe de antreprenoriat social pentru a susține, cu know how şi investiţii, zonele subdezvoltate din Delta Dunării şi parcurile naturale din ţară, aceste proiecte servind drept modele de bune practici pentru un antreprenoriat social de succes.

ADVERTISEMENT

Nu o dată oamenii Deltei s-au lovit chiar de clasa politică, o clasă mai atentă la interesul și bunăstarea financiară decât la situația zonei. FANATIK a scris AICI totul despre guvernatorii care s-au perindat prin Deltă și cum au fost aceștia susținuți politic.

Așa au apărut vile, pensiuni și hoteluri de lux într-o zonă în care oamenii erau obișnuiți cu un alt gen de trai. Oameni cu bani, miliardari de carton, antreprenori certați cu legea, mulți și-au găsit locul și au simțit afacerea în Delta Dunării.

ADVERTISEMENT

Delta Dunării, locul unde PSD și-a pregătit lovitura din 2016

Politicienii s-au simțit de minune în Deltă și pe lângă partidele de pescuit celebre, vezi cazul Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea, aceștia au mers de fiecare dată când au avut ocazia în zonă pentru a pune țara la cale. Aici a fost pregătită și lovitura social democraților din 2016, an în care PSD a câștigat fără drept de apel alegerile legislative.

Oamenii grei din partid au ales un resort de top al Deltei, Puflene Resort din Murighiol, județul Tulcea, acolo unde și-au desfășurat ședința CExN, structură ce-i reunește pe liderii centrali și județeni ai partidului, dar și pe parlamentarii cu funcții de conducere în Camera Deputaților și Senat.

ADVERTISEMENT

„Vom avea multe nume noi și vreau să mă asigur că fiecare deputat care ajunge în Camera Deputaților și fiecare senator îndeplinesc câteva condiții. În primul rând, să fie responsabil și conștient că trebuie să vină la serviciu. Sunt doar două zile pe săptămână în care trebuie să fie prezent acolo, începând de luni după-amiaza până miercuri după-amiaza obligatoriu. Cred că nu este un efort foarte mare”, declara Liviu Dragnea într-o atmosferă de vis.

Era, de altfel, pentru prima dată în ultimii 16 ani, când social-democrații mergeau singuri la alegerile parlamentare, urmând să facă o eventuală alianță post-electorală în cazul în care intrau la guvernare. Tot în Deltă, liderii PSD au tranşat și principalele direcții ale programului de guvernare, un program care urma să fie axat, potrivit lui Liviu Dragnea, pe protejarea capitalului românesc.

Victor Ponta, debarcat din PSD chiar în Delta Dunării

Nu pentru toţi au fost veşti bune din Delta Dunării. Astfel, aici s-ar fi decis și soarta lui Victor Ponta. Mai exact, după ce a fost pus sub control judiciar de DNA în dosarul în care era urmărit penal pentru folosirea influenței și spălare de bani, Ponta a intrat și sub incidența codului etic al PSD.

Vă readucem aminte că un document adoptat la congresul din 2015 odată cu alegerea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte al PSD, indica ferm că membrii de partid puși sub control judiciar nu mai pot candida în alegeri. „Totuși Victor Ponta este un caz special din punctul meu de vedere. Victor Ponta trebuie să fie pe listele PSD pentru Parlament. Asta va decide însă CExN, eu nu sunt dictator și se va discuta în partid foarte democratic”, declara Dragnea încă împăciuitor la adresa lui Ponta

Interesant este că social-democrații nu se aflau pentru prima oară în Delta Dunării. PSD-iștii au mers la același resort de lux, și în 2012 înainte de alegerile parlamentare. Au făcut-o atunci alături de liberali, adică partenerii din USL.

„Puflene Resort”, locul ales de social democraţi, este un complex turistic exclusivist, un loc destinat, „celor care doresc o evadare din cotidian și apreciază îmbinarea dintre frumusețea naturii, confort la cele mai înalte standarde și servicii de înaltă ținută profesională”, aşa cum se anunţă pe site-ul oficial. De remarcat că, în prezent, o noapte de cazare la Puflene costă de la 500 de lei pe noapte şi ajunge chiar şi până la 1200 de lei.

Aer condiționat, cabină sau cadă de duș, terasă, televizor, internet, minibar, seif, dar şi acces la o piscină interioară, jacuzzi, saună, sală de fitness, salon de înfrumusețare, biliard, tenis de câmp sau de masă, excursii pe canalele Dunării cu bărcile sau cu hidrobicicletele, toate se află în oferta resortului.

Ce nume grele au făcut afaceri în Deltă

Au existat mai multe nume importante care au încercat să facă bani frumoşi în Delta Dunării. La Gura Portiţei, Alexandru Bittner, unul dintre apropiații fostului premier Adrian Năstase, a deschis un complex turistic la începutul anilor 2000.

În aceeași perioadă a simțit chemarea și Sorin Ovidiu Vîntu. Omul de afaceri a preluat complexul Lebăda din localitatea Crișan de pe brațul Sulina, cea mai cu­­nos­­cută destinație pentru turismul în Deltă înainte de 1989. SOV își petrecea verile aici și nu a ezitat să se laude și cu vizitatorii lui celebri.

Vântu a transmis că la hotelul lui au venit deseori Mircea Geoană, Adrian Năstase, Radu Mazăre și Gigi Becali. Aceștia aveau parte de tot luxul de pe pământ. SOV deținea chiar și un heliport iar proprietatea era păzită de bodyguarzi înarmați până în dinți.

Și Klaus Iohannis a mers în Delta Dunării, acesta fiind observat în timp ce se plimba cu barca pe canale.

ADVERTISEMENT