News

Cum a ajuns Diana Șoșoacă să fie sancționată în Senat. Derapaje xenofobe, sfidarea Președintelui, jigniri pentru colegi și instigări la proteste

28.04.2021 | 16:11
Cum a ajuns Diana Sosoaca sa fie sanctionata in Senat Derapaje xenofobe sfidarea Presedintelui jigniri pentru colegi si instigari la proteste
Cum a ajuns Diana Șoșoacă să fie sancționată în Senat. Lista scandalurilor în care s-a implicat de la preluarea mandatului. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Diana Șoșoacă a primit recent o sancțiune din partea Biroului Permanent al Senatului, în urma comportamentului neadecvat pe care l-a manifestat în raport cu colegii săi. Cum a ajuns însă fosta senatoare AUR în acest punct?

Pentru multă lume, intrarea AUR în Parlament a fost o adevărată surpriză. Pentru alții, situația n-a fost una foarte ieșită din comun. Un astfel de partid a avut terenul pregătit discret de divergențele din societate și a găsit oportunitatea să obțină un scor chiar decent.

ADVERTISEMENT

Odată cu partidul însuși, au ajuns în Casa Poporului și o serie de nume controversate, personaje care își declarau simpatii legionare sau antonesciene pe Facebook ieșind în evidență.

Totuși, mai presus de toate aceste apariții, cea a Dianei Șoșoacă pare să fi marcat legislatura actuală. În fond, chiar și publicitatea negativă e publicitate. Cine n-a auzit, până acum, de Diana Șoșoacă? Și de ce au auzit? Pentru că doamna Șoșoacă a ales scandalul ca armă politică. Deși părea că se regăsește în partidul care a adus-o în Parlament, s-a dovedit că a fost prea mult și pentru AUR, fiind exclusă din rândurile parlamentarilor conduși de George Simion.

ADVERTISEMENT

Scandalurile dinainte de ”faima” din Parlament

Încă de la început, politiciana a fost cunoscută pentru episoade controversate în care s-a implicat. La Spitalul Mobil Leșcani, aceasta l-a hărțuit pe fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru: ”Domnule Tătaru, îți e frică să vorbești cu poporul român? Rușine, domnule Tătaru, că ești plătit din bani publici! […] Mizeriilor ce sunteți, ați omorât un popor întreg!” sunt câteva dintre apelativele orientate către ministru.

Tot înainte să ajungă în Parlament, senatoarea AUR a fost implicată în scandaluri pe fondul pelerinajelor de la Sf. Parascheva și de la Peștera Sf. Andrei. La Iași, aceasta afirma: „cine e Guvernul Româmiei, cine e Arafat, cine e Iohannis, să ne spună nouă, poporul pe care și-a clădit puterea, să nu mergem la Iași, la Sfânta Paraschiva?” în vreme ce la Constanța spunea că „Și dacă ne-ar fi oprit, o luam pe câmp şi ajungeam la Sfântul Andrei. Doamne ajută!”

ADVERTISEMENT

Aceste scandaluri au pavat drumul celor ce aveau să urmeze chiar în Parlamentul României. Diana Șoșoacă a continuat să manifeste o atitudine ostilă față de colegi, culminând cu o primă sancționare a acesteia.

Scandaluri medicale, xenofobe și sfidarea Președintelui

La doar câteva zile după alegerile din decembrie 2020, Diana Șoșoacă îl lua în primire pe noul său coleg de legislatură, Adrian Streinu-Cercel. Cei doi au avut un dialog aprins cu privire la testele de Covid, iar fosta senatoare AUR folosea deja retorica naționalistă: ”Sunt un cetățean român care plătește și am dreptul să îmi dau cu părerea. Eu vă spun că există probleme, poporul român este abuzat într-un mod inimaginabil.”

ADVERTISEMENT

Doar o zi mai târziu, Șoșoacă era implicată într-un scandal cu un deputat UDMR, Szabó Ödön, unde s-a lăsat și cu remarci cu substrat xenofob: ”De ce nu sărbătoriți Ziua Națională de 1 Decembrie? […] Dumneavoastră distrugeți Ziua Națională a României! […] Sunteți într-un stat paralel statului român. Vă rog frumos mai întâi să vă identificați etnia și apartenența. […] Stimate domn, aveți grave probleme. Nu vă identificați cu nația română și aveți grave probleme.”

Alte câteva zile mai târziu, Diana Șoșoacă mergea, alături de colegii din AUR, la consultări cu Președintele Iohannis în vederea formării unui nou Guvern. A declanșat un nou scandal după ce și-a purtat masca sub nas, iar la apariția președintelui a renunțat complet la mască. Mai mare însă a fost scandalul de la prima ședință a Senatului, unde aceasta s-a prezentat fără mască, afirmând că a venit în ”groapa cu hiene.”

Fosta senatoare AUR a justificat acțiunile sale, afirmând că are o adeverință ce arată că dacă poartă mască de protecție, i se face rău. Ulterior, Diana Șoșoacă a ales să poarte o mască de plastic, transparentă, la fel ca alți colegi din AUR. ”Puneți-mă să port masca un timp, să vedeți cum leșin. E imposibil”, explica Șoșoacă.

George Soros și Arnold Schwarzenegger, dovada că atacurile Dianei Șoșoacă nu cunosc granițe

La vremea respectivă, după scandalul măștii, Diana Șoșoacă își îndrepta atenția către George Soros, pe care îl acuza că se află în spatele linșajului mediatic la care este supusă: ”Îmi pare rău, domnule Soroș, dar cu mine ai luptă grea, pentru că nu te suport, nu te înghit. Campaniile inițiate împotriva mea au foarte mult în spate pe domnul Soroș.”

Luna ianuarie a continuat cu scandaluri din partea Dianei Șoșoacă. S-a mutat, însă, din Parlament și a ajuns la înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Declarațiile de la căpătâiul decedatului i-au ultragiat pe prietenii lui Stanoevici atât de tare, încât au sărit la bătaie cu Diana Șoșoacă.

După George Soros, a fost și rândul lui Arnold Schwarzenegger să fie criticat de fosta senatoare AUR. Șoșoacă susține că celebrul actor și politician a fost plătit să se vaccineze: ”Arnold Schwarzenegger a fost plătit să se vaccineze. Eu nu am văzut acul, nu cred că a fost injectat. Oricum, el crede că mai toarnă un film, dar spectacolele de acest gen sunt interzise de legislație”

Înapoi pe plaiuri mioritice, Diana Șoșoacă a părăsit platoul Antena 3, după un schimb de replici dur cu Mihai Gâdea. Ceva zile mai târziu, au apărut probleme chiar și la România TV, unde Șoșoacă este, de regulă, bine primită. Tot în urma unui scandal, Victor Ciutacu a ales să îi închidă telefonul în nas Dianei Șoșoacă.

Ruptura iminentă dintre Diana Șoșoacă și George Simion. Revelații despre (non)apartenența la AUR

După tragedia de la Matei Balș, aceasta și-a îndreptat atenția către Vlad Voiculescu și ministerul pe care îl conducea. A încercat să intre în clădire, însă accesul i-a fost refuzat. Ulterior, senatoarea a apelat 112 și a amenințat cu o plângere penală. Tot în acea vremea, aceasta începea să instige la proteste: ”Este momentul să facem ordine în țară… pașnic, dar să fim fermi și verticali. Ieșiți la semnalul meu. E semnalul pe care vi-l dau: Ieșiți în stradă!”

La început de februarie erau sesizate semnele rupturii ce urma să aibă loc între Diana Șoșoacă și George Simion. Cei doi erau văzuți în spațiul public din ce în ce mai rar împreună, iar după incendiul de la Matei Balș, au susținut separat declarații de presă.

Câteva zile mai târziu, inevitabilul avea loc, Diana Șoșoacă era exclusă din AUR. Partidul, conteroversat în sine, însă nu la fel de mult precum senatoarea Șoșoacă, a ales să aibă o atitudine mai moderată și temperată în cadrul interacțiunilor cu alți colegi sau cu jurnaliștii. Lipsa obedienței în fața directivelor de partid i-a făcut pe Claudiu Târziu și pe Sorin Lavric să propună excluderea acesteia din AUR.

La scurt timp după acest eveniment, se afla că, de fapt, Diana Șoșoacă nu a fost în fapt membru AUR, ci al Partidului Neamul Românesc, din partea căruia a candidat pe listele AUR, în urma unui protocol de colaborare între cele două partide. Odată cu excluderea din grupul parlamentar AUR, aceasta a rămas și fără președinția Comisiei pentru abuzuri, dar și fără statutul de membru în Comisia juridică.

În replică, senatoarea îl acuza pe George Simion că n-ar fi, de fapt, liderul partidului. AUR ar fi condus, din umbră, de George Lulea, care însă a negat acuzațiile.

Vlad Voiculescu a redevenit ținta Dianei Șoșoacă. L-a acuzat pe fostul ministru al Sănătății că a încercat să mușamalizeze incidentul de la Marius Nasta, iar ceva mai târziu continua cu un nou derapaj, insinuând că Voiculescu ar fi în spatele incendiilor, urmărind ”ceva” cu acestea.

Instigări la proteste și sancțiuni usturătoare

De-a lungul lunii martie, fosta senatoare AUR a ales să se concentreze pe instigări la proteste adresate românilor. A reușit să organizeze și câteva astfel de mișcări de stradă, însă după prima serie de sancțiuni serioase date de autorități și după incidentele violente din Capitală, interesul publicului pentru participarea la proteste a scăzut brusc.

Senatoarea a primit o amendă usturătoare, în valoare de 15.000 de lei, și e posibil ca asta să-i fi curmat apetitul pentru proteste.

Preferința pentru proteste anti-mască și anti-restricții nu a însemnat că Diana Șoșoacă n-a avut energie pentru atacuri la persoană. Pe Klaus Iohannis l-a numit slugă: ”Bă Iohannis, nu e nici Guvernul tău, nici Parlamentul tău, nici tu măcar nu ești președintele tău. […] Iar tu ești o slugă!” iar pe Dominic Fritz, primarul Timișoarei, l-a comparat cu Adolf Hitler. Și împotriva lui Raed Arafat a lansat atacuri xenofobe, culminând cu afirmații potrivit cărora șeful DSU ar fi condamnat la moarte în Siria, motiv pentru care nu se întoarce în țara sa de origine.

Toate aceste scandaluri au fost picături care au tot umplut paharul Dianei Șoșoacă, pahar care a și dat pe afară recent, în urma scandalului de la audierile din Comisia juridică.

Picătura care a umplut paharul: circul de la Comisia Juridică

La jumătatea lui aprilie, senatoarea a fost convocată în fața Comisiei juridice, în urma unei plângeri a senatorilor PNL. Aceasta a fost acuzată că sfidează ”orice normă legală și orice regulă a bunului-simț în cea mai prestigioasă instituție a țării”, alegând să-și pună colegii în pericol, dar și să îi atace verbal.

Dianei Șoșoacă i s-a respins accesul în sala de ședință, chiar la propria audiere, din cauza măștii neconforme pe care o purta. S-a lăsat cu scandal între ea și Laura Scîntei, s-a lăsat cu strângeri cu ușa și nu în ultimul rând, cu apeluri la 112.

O zi mai târziu, într-un spectacol de râsu’ plânsu’, membrii Comsiei juridice s-au încuiat în sala de ședință, pentru ca Șoșoacă să nu poată repeta scandalul pus în scenă.

Diana Șoșoacă a fost găsită vinovată de cinci abateri disciplinare, în urma cărora a fost decisă și o sancțiune pentru aceasta. Fosta senatoare AUR devine prima care primește, astfel, un avertisment scris în actualul ciclu parlamentar.

Sunt scandalurile aproape de final sau nici n-au început?

Cu toate acestea, scandalul e departe de a se termina, ba chiar am putea spune că sancțiunile împotriva Dianei Șoșoacă nu fac altceva decât să pună gaz pe foc. Firește, sunt absolut necesare, însă ele vor fi exploatate. Șoșoacă a și anunțat deja că ar putea urma sancțiuni împotriva României.

Este încă neclar căror organe (internaționale) s-a adresat aceasta și în ce privință, însă apropierea temporală de ultimul scandal, în urma cărora a și fost sancționată, să fie subiectul plângerii.

Dincolo de aceste afirmații vagi, Șoșoacă mizează pe faptul că a avut ”opinii politice” pentru care a primit avertismentul scris și că sancțiunea care a urmat ”deschide calea unei dictaturi.” Astfel, aceasta va contesta sancțiunea prin care, timp de trei luni, are interdicție de a reprezenta România în calitate de senator. Sfidarea față de sancțiunea primită, față de codul de conduită și față de regulile impuse de pandemie a continuat, astfel că Diana Șoșoacă s-a afișat în fața jurnaliștilor ținându-și masca (de plastic) în mână.

Rămâne de văzut dacă declarațiile vor avea vreun câștig de cauză în fața instanțelor cărora Diana Șoșoacă li s-a adresat sau li se va adresa, având în vedere atitudinea care le înconjoară.

Cutia Pandorei a fost deschisă încă de acum câteva luni, închiderea ei nu mai este posibilă, așa că tot ce le rămâne colegilor Dianei Șoșoacă de făcut este să aplice litera legii, oricând este posibil. Iar nouă, publicului de rând, nu ne rămâne decât să urmărim în continuare episoadele în care senatoarea va mai fi implicată. Cu siguranță viitorul rezervă multe astfel de incidente.

ADVERTISEMENT