Sport

Cum a ajuns Dinamo din ”victimă” în topul echipelor cu cele mai multe penalty-uri primite. Tunurile pe Kyros Vassaras

Campionatul trecut, șefii lui Dinamo acuzau că arbitri vor să o retrogradeze și i-au transmis șefului CCA, Kyros Vassaras, că își doresc să primească penalty-urile meritate.
05.02.2025 | 17:37
Cum a ajuns Dinamo din victima in topul echipelor cu cele mai multe penaltyuri primite Tunurile pe Kyros Vassaras
Administratorul special al lui Dinamo, Andrei Nicolescu (dreapta), a făcut presiuni asupra șefului CCA, Kyros Vassaras, cerând ca alb-roșii să fie arbitrați corect Colaj foto: Fanatik / Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Dinamo a câștigat marți, 4 februarie, meciul cu Oțelul, scor 1-0, dintr-un penalty controversat dictat de arbitrul Andrei Moroiță în minutul 90+7. Centralul din Ploiești a sancționat un presupus henț comis de Zivulic, după cinci minute de analiză VAR.

Dinamo a primit șapte penalty-uri în 25 de etape

Andrei Moroiță a indicat punctul de la 11 metri după ce a revăzut la monitorul de la marginea terenului duelul aerian dintre stoperul Oțelului și atacantul lui Dinamo, Stipe Perica. Selmani a transformat lovitura de pedeapsă, iar Dinamo se menține în fruntea clasamentului Superligii, cu 44 de puncte după 25 de etape.

ADVERTISEMENT

Este cel de-al șaptea penalty primit de Dinamo în acest sezon regulat, al doilea consecutiv, după cel acordat de Andrei Chivulete etapa trecută, în finalul meciul cu Unirea Slobozia (3-1). Arbitrul bucureștean a dictat inițial corner, apoi 11 metri după semnalizarea din camera VAR.

Efectele atacurilor lui Andrei Nicolescu

Cu cele șapte lovituri de la 11 metri, toate transformate, Dinamo se află pe locul 3 la acest capitol, după U Cluj și Universitatea Craiova, ambele cu câte opt penalty-uri. Întâmplător sau nu, ”câinii” au reintrat ușor, ușor în grațiile arbitrilor după atacul violent lansat la adresa cavalerilor fluierului de administratorul special, Andrei Nicolescu, în decembrie 2023, după meciul Sepsi – Dinamo 2-1, disputat în etapa a 18-a din Superliga.

ADVERTISEMENT

Era debutul lui Zeljko Kopic, iar dinamoviștii au reclamat două lovituri de la 11 metri neacordate. Andrei Nicolescu a acuzat atunci în termeni extremi de duri faptul că arbitri vor să o retrogradeze pe Dinamo și a cerut ca alb-roșii să fie arbitrați corect.

”Da, mă frustrează foarte tare atitudinea din ultimul timp a domnilor arbitri. Se fac de râs, domnii arbitri își fac de râs meseria. Noi avem problemele și slăbiciunile noastre, recunosc, știm, dar nu se poate să avem două penaltyuri la VAR și să nu se dicteze. E frustrant și e o rușine.

ADVERTISEMENT

Atât vreau să transmit: domnilor arbitri, stați liniștiți, echipa asta, Dinamo București, pe care dumneavoastră vreți să o retrogradați, are sânge în instalație și nu o să retrogradeze.

ADVERTISEMENT

Da, e un mesaj foarte dur, dar noi am primit un singur penalty în acest sezon, avem peste 10 faze controversate în care noi suntem loviți de deciziile arbitrilor.

Știm, suferim, dar ne dorim să primim ce ni se cuvine. Meseria este a dumneavoastră și trebuie să o respectați. Sunt două penalty-uri clare, cel puțin unul e indubitabil.

E un trend în care noi suntem luați ‘la și alții’. Nu se poate, analizați toate fazele cu aceeași competență. Nu ne puteți trata ‘la și alții’. Nu mai pot. Am tot încercat să nu vorbesc despre asta, dar e foarte, foarte frustrant”, a răbufnit Nicolescu.

Dinamo a beneficiat de 10 penalty-uri după scandalul provocat de Andrei Nicolescu. Andrei Moroiță a deschis seria

Până la momentul declarației lui Andrei Nicolescu Dinamo primise un singur penalty și acela ratat de Ahmed Bani, în meciul Dinamo – Universitatea Craiova 0-2, disputat în etapa 1, pe 17 iulie 2023. Arbitru Horațiu Feșnic. De atunci, trecuseră 17 etape, iar ”câinii” contabilizau greșelile de arbitraj împotriva lor.

Coincidență, primul penalty primit de Dinamo după atacul dezlănțuit al oficialului dinamovist la adresa arbitrilor a fost dictat de același Andrei Moroiță, în partida cu FC Voluntari, scor 1-0, disputată pe ”Arcul de Triumf”, la 22 decembrie, în etapa a 21-a. Era meci în zona de retrogradare. Scorul a fost 0-0 până în minutul 90.

Fostul fundaș de la Astra a pus mingea la punctul cu var pentru Dinamo, în minutul 90+1, sacționând un fault comis de Naser Aliji asupra lui Abdallah în suprafața de pedeapsă. Goncalo Gregorio a înscris și a continuat să spere în salvare.

Iarăși coincidență, același Andrei Moroiță a acordat următorul penalty pentru Dinamo, în confruntarea cu Oțelul, scor 3-1, pe ”Arcul de Triumf”, în etapa a 26-a. În acel meci arbitrul a dictat o lovitură de la 11 metri și pentru gălățeni, din care Alexandru Pop a egalat, în minutul 17.

Cu Moroiță la centru, Dinamo a avut penalty și în Liga 2, într-un meci din play-off, cu Gloria Buzău (2-2), după care presa locală a titrat: ”Arbitrajul lui Moroiță, unul dezastruos, pro Dinamo”.

  • 7 meciuri de ale lui Dinamo a arbitrat Andrei Moroiță, din 2020, de când a debutat în Superliga. Cu el la centru ”câinii” au o singură înfrângere, 1-2 cu UTA, la Arad, când Moroiță i-a sancționat pe dinamoviști cu un penalty

Scrisoarea deschisă adresată șefului CCA, Kyros Vassaras: ”Nu vom fi victimele de serviciu ale incompetenței sau ale jocurilor de culise”

Sezonul trecut, Dinamo a mai beneficiat de o lovitură de pedeapsă și în play-out, cu FC Botoșani, în deplasare, meci pierdut cu 2-1. La 1-0 pentru gazde, arbitrul George Găman a judecat în favoarea alb-roșiilor ciocnirea cap în cap dintre Alexandru Ţigănaşu la Răzvan Patriche. Abdallah a ratat!

În play-out, Andrei Nicolescu a continuat lupta cu arbitri și l-a luat la țintă pe președintele CCA, Kyros Vassaras. ”Dinamo are anul ăsta 15-16 faze controversate analizate împotriva noastră. I-am scris domnului Vassaras și nu ne-a răspuns. Țin minte că după o fază controversată la FCSB a ieșit public. I-am spus să facă asta după fiecare etapă”, a declarat Andrei Nicolescu, la Digi Sport TV.

Pe 5 decembrie 2023, administratorul special al lui Dinamo i s-a adresat președintelui CCA, Kyros Vassaras, printr-un comunicat tăios postat pe pagina de Facebook a clubului. Andrei Nicolescu i-a cerut grecului ”să faceți demersurile necesare, în exercitarea funcției pe care o dețineți, pentru ca Dinamo, la fel ca orice altă echipă din fotbalul românesc, să beneficieze de un ARBITRAJ CORECT, COMPETENT ȘI RESPONSABIL”. 

În final, Andrei Nicolescu i-a transmis lui Kyros Vassaras și arbitrilor: ”Nu vom fi victimele de serviciu ale incompetenței sau ale jocurilor de culise”.

”Vom înscrie mai des. Inclusiv din penalty”

În cele din urmă, Dinamo s-a salvat la baraj, iar pentru acest sezon și-a făcut echipă, joacă bine, e aproape în play-off, și nu s-a mai plâns de arbitraje. Față de campionatul trecut când au avut în total patru penalty-uri, ”câinii” au beneficiat de șapte penalty-uri în cele 25 de meciuri jucate până acum în sezonul regulat.

Încă jucăm slab. Înscriem revoltător de rar. Vom juca mai bine. Vom înscrie mai des. Inclusiv din penalty, atunci când vom primi regulamentar acest drept. Nu cerem ajutorul nimănui. Doar să fim lăsați să ne apărăm șansele, să ne câștigăm meciurile cu propriile forțe și cu un ARBITRAJ CORECT” – pasaj din comunicatul semnat de Andrei Nicolescu, în decembrie 2023

Arbitrii care au acordat cele 7 penalty-uri pentru Dinamo

  1. George Găman (Craiova) – 1 (Dinamo – Petrolul 4-1, etapa 2)
  2. Sebastian Colțescu (București) – 1 (Poli Iași – Dinamo 2-2, etapa 5)
  3. Iulian Călin (Ștefănești, Argeș) – 1 (Rapid – Dinamo 1-1, etapa 6)
  4. Viorel Flueran (Craiova) – 1 (Oțelul – Dinamo 1-1, etapa 10)
  5. Rareș Vidican (Satu Mare) – 1 (Hermannstadt – Dinamo 0-2, etapa 14)
  6. Andrei Chivulete (București) – 1 (Unirea Slobozia – Dinamo 1-3, etapa 24)
  7. Andrei Moroiță (Ploiești) – 1 (Dinamo – Oțelul 1-0, etapa 25)

Arbitrii care au dictat penalty-uri împotriva lui Dinamo

În acest sezon, Dinamo a fost pedepsită cu cinci lovituri de la 11 metri, două dintre ele acordate de Szabolcs Kovacs, recormandul în materie din Superliga, cu 6 penalty-uri acordate până acum. Cei patru arbitiri care au dictat penalty-uri împotriva lui Dinamo sunt:

  1. Szabolcs Kovacs (Carei, Satu Mare) – 2 (Univ. Craiova – Dinamo 1-1, etapa 22 / Dinamo – Sepsi 1-1, etapa 18)
  2. Sorin Dan Vădana (Cluj-Napoca) – 1 (Dinamo – FC Botoșani 2-2, etapa 11)
  3. Iulian Călin (Ștefănești, Argeș) – 1 (Rapid – Dinamo 1-1, etapa 6)
  4. Rareș Vidican (Satu Mare) – 1 (CFR Cluj – Dinamo 3-2, etapa 1)

Clasament penalty-uri pro

  1. U Cluj – 8 (8 transformate/0 ratate)
  2. Universitatea Craiova – 8 (6/2)
  3. Dinamo – 7 (7/0)
  4. FCSB – 6 (3/3)
  5. Rapid – 5 (5/0)
  6. Sepsi – 5 (5/0)
  7. Unirea Slobozia – 5 (3/2)
  8. CFR Cluj – 4 (3/1)
  9. Gloria Buzău – 3 (3/0)
  10. Farul – 3 (3/0)
  11. Hermannstadt – 3 (2/1)
  12. UTA – 2 (2/0)
  13. Oțelul – 2 (2/0)
  14. Poli Iași – 2 (1/1)
  15. FC Botoșani – 1 (1/0)
  16. Petrolul – 1 (0/1)

Clasament penalty-uri contra

  1. Gloria Buzău – 8 (6 transformate/2 ratate)
  2. Oțelul – 7 (4/3)
  3. FC Hermannstadt – 6 (6/0)
  4. Dinamo – 5 (5/0)
  5. CFR Cluj – 5 (5/0)
  6. Rapid – 5 (5/0)
  7. Farul – 5 (3/2)
  8. Poli Iași – 5 (3/2)
  9. UTA – 4 (3/1)
  10. FCSB – 3 (3/0)
  11. Unirea Slobozia – 3 (3/0)
  12. Sepsi – 3 (3/0)
  13. Petrolul – 2 (2/0)
  14. FC Botoșani – 2 (2/0)
  15. U Cluj – 2 (1/1)