Sport

Cum a ajuns Duckadam la Steaua, deși o altă mare echipă din România insista să-l transfere. „Mi-a fost teamă să merg acolo”

Fostul mare portar român era curtat, la începutul anilor 1980, de Universitatea Craiova, dar s-a temut de atmosfera din Cetatea Băniei
03.12.2024 | 01:09
Cum a ajuns Duckadam la Steaua desi o alta mare echipa din Romania insista sal transfere Mia fost teama sa merg acolo
Helmuth Duckadam a ajuns la Steaua in 1982 FOTO arhiva personala
ADVERTISEMENT

Helmuth Duckadam s-a stins din viață, luni, 2 decembrie, la vârsta de 65 de ani. Goal-keeperul de legendă al Stelei s-a internat duminică, 1 decembrie, la Spitalul Militar din Capitală și a decedat luni, la ora 11:30.

A debutat în Divizia A la 19 ani

Duckadam a fost, este și va rămâne unul dintre simbolurile Stelei. A câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, după ce a apărat patru penaltyuri executate de fotbaliștii Barcelonei. Grație acestei performanțe a intrat în Cartea Recordurilor.

ADVERTISEMENT

Duckadam a avut o carieră relativ scurtă ca fotbalist. S-a retras la numai 27 de ani. El a debutat în Divizia A la 17 septembrie 1978, în meciul CS Târgoviște – FC UTA Arad 2-0.

“Am început fotbalul prin anii ’70, la echipa din Semlac, apoi am evoluat la Şcoala Sportivă Gloria din Arad. Mi-a plăcut să fiu portar, îmi plăcea să plonjez, să mă arunc pe minge. De acolo am mers la UTA, în 1977, la tineret, după care am fost chemat la o echipă din divizia C, Constructorul Arad, unde antrenor era Nicolae Dumitrescu – simbolul Aradului”, a povestit fostul mare portar.

ADVERTISEMENT

Ion V. Ionescu l-a promovat în prima echipă

Născut la 1 aprilie 1959 la Semlac, Duckadam a fost crescut de bunica din partea mamei. Tatăl său, Josef Duckadam, era de loc din Șagu German, județul Arad. Mama sa, Elisabeth Kálmán, era originară chiar din Semlac.

Ion V. Ionescu l-a chemat la UTA, la echipa mare, unde a debutat la 19 ani. Arădenii au retrogradat însă și echipa a ajuns în Divizia B. Acolo am jucat o etapă destul de lungă, eram liga secundă când am fost chemat la echipa națională, de către Mircea Lucescu, a mai dezvăluit Duckadam, care n-a prins decât două meciuri la lot.

ADVERTISEMENT

Acolo i-a întâlnit însă pe Costică Ştefănescu, de la Universitatea Craiova, și pe Ştefan Sameş de la Steaua.

Ștefănescu îl vroia la Craiova, Sameș la Steaua

Fiecare dintre ei încerca să mă convingă să vin în echipa lui. Adrian Păunescu scrisese un articol în care spunea că Universitatea Craiova este echipă mare, dar n-are portar. Ştefănescu a cerut să mă transfer la Craiova. Şi Mircea Lucescu m-a îndrumat spre Craiova, acolo primeam şi nişte bani, dar mi-a fost puţin… nu ştiu dacă neapărat teamă, dar ştiind cât de greu te asimilează oltenii dacă nu eşti de-al lor, am avut o reţinere”, a mărturisit el refuzul de a se transfera în Bănie.

ADVERTISEMENT

La Steaua a ajuns în primul rând pentru că trebuia să facă Armata. L-a luat regretatul Ion Alexandrescu. “În acelaşi timp a venit oferta de la Steaua, odată cu problema armatei, trebuia să-mi fac stagiul militar. Şi atunci am hotărât să merg la Steaua, în 1982”, spunea Duckadam într-un interviu acordat AGERPRES în 2018.

La Steaua a început ca al treilea portar, după Iordache și Nițu

A ajuns în Ghencea în 1982, dar era al treilea portar, după Vasile Iordache și Gheorghe Nițu. În primii doi ani, el a apărat destul de puțin. Antrenor era Constantin Cernăianu. Apoi a venit Emeric Ienei, o scurtă perioadă a fost Halagian și din noi Ienei. Abia în sezonul 1984 -1985, după ce Iordache a plecat la FCM Brașov, Duckadam a devenit de neclintit în poarta Stelei. Primul meci mare a fost Steaua – AS Roma 0-0, în care a apărat un penalty, executat de Righetti.

Practic, Helmuth Duckadam a avut doar două sezoane de top. 1984-1985 și 1985-1986. El a jucat ultimul meci în Divizia A pe 14 iunie 1986, într-un Steaua București – SC Bacău 2-1. Trecuseră doar cinci săptămâni de când apărase penaltyurile de la Sevilla.

Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, a avut două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat două titluri de campion (1985 și 1986) şi o Cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista “France Football”.

ADVERTISEMENT
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut:...
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut: „Așa a fost să fie”. Ce obicei aromân nu a respectat unica moștenitoare a impresarului
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl...
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl copiilor ei, după 20 de ani de relație! 'Simt că e sfârșitul lumii'
Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce...
Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce salariu avem
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul...
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia...
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia copiilor: Ne-au separat kilometri, a fost distanţa!
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism,...
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism, transformată în complex comercial
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a...
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a separat de tatăl copiilor ei. A început o luptă legală acerbă
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor. SOS și POT, mufate...
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor. SOS și POT, mufate la fondurile publice. AUR ia mai mult ca PNL
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de...
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de dragoste ca-n basme: „Ne-a fost sete unul de altul”