News

Cum a ajuns fiica unui criminal în serie să ajute FBI în cazul tatălui ei. Bărbatul a omorât cu o cruzime greu de imaginat zeci de oameni

Dennis Rader a terorizat Kansas-ul timp de decenii înainte de a fi arestat în 2005. Fiica sa, Kerri Rawson, ajută FBI să găsească alte victime
23.09.2023 | 20:12
Cum a ajuns fiica unui criminal in serie sa ajute FBI in cazul tatalui ei Barbatul a omorat cu o cruzime greu de imaginat zeci de oameni
Kerri Rawson este fiica ucigașului în serie cunoscut drept BTK Sursa foto: The New York Times, Jeff Tuttle/The Eagle / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru Kerri Rawson viața se împarte în două perioade: înainte și după ce a aflat că tatăl ei era un criminal în serie. Perioada de dinainte includea vacanțe cu cortul, ieșiri la pescuit în familie, construirea unei căsuțe în copac și mers la biserică în fiecare duminică. De asemenea, a inclus și abuz verbal și emoțional. Perioada de după a început în 2005.

Cum a ajuns fiica unui criminal în serie să lucreze pentru FBI

Rawson avea 26 de ani. Un agent F.B.I. a bătut la ușa ei și i-a spus că tatăl ei, Dennis Rader, fusese arestat. El a fost acuzat că era un criminal în serie deosebit de crud și violent, care ucidea oameni de zeci de ani. Rader a trimis scrisori și poezii batjocoritoare către mass-media și poliție, intitulându-se BTK pentru metoda sa nemiloasă: bind, torture, kill – leagă, torturează, ucide.

ADVERTISEMENT

După ani de terapie, Rawson, abia la vârsta de 45 de ani, a reușit să ofere detalii intime despre viața lui Rader anchetatorilor care i-au cerut ajutorul pentru a soluționa cazuri nerezolvate care l-ar putea implica pe tatăl ei. Contribuțiile ei din ultimele luni i-au ajutat pe investigatori să îl identifice pe acesta ca fiind principalul suspect în două cazuri nerezolvate: o anchetă privind o persoană dispărută și o crimă. Exista suspiciunea că ar fi putut să mai fie și altele.

“Întotdeauna am vrut doar să ajut”, a declarat Rawson pentru The New York Times. “Am vrut să am acces la aceste lucruri abia atunci când puteam să fac față acestor atrocități. Existau aceste piese de puzzle lipsă.” Ajutarea anchetatorilor face parte din procesul ei de vindecare, a spus ea, și este un mod de a-și defini propria versiune a normalității.

ADVERTISEMENT

”O familie normală din Midwest-ul american”

Rawson a crescut în afara orașului Wichita, Kansas, în ceea ce arăta ca o familie americană normală din Midwest”, a spus ea. Tatăl ei a fost un lider al cercetașilor care își lustruia pantofii sâmbătă seara și purta cele mai bune costume când își ducea soția, Paula Dietz, și pe copiii lor – Rawson și fratele ei, Brian – la biserică duminica. “Arăta impecabil”, și-a amintit Rawson. “Dacă vă uitați la ce purta la audierile pentru pledoarie, acelea erau hainele lui de biserică.”

Rader s-a asigurat că Rawson și fratele ei ”nu intrau în necazuri și că nu exista riscul să o ia pe căi greșite”, a spus ea. “M-a tratat ca pe un egal.” În acest proces, el “m-a întărit”, a mai spus Rawson. “Nu știu dacă a făcut-o știind ce urma să se întâmple sau pentru a fi suficient de dură pentru a mă confrunta cu el.”

ADVERTISEMENT

Se crede că seria de crime a lui Rader a început în 1974, înainte ca ea să se nască. El a strangulat patru membri ai unei familii din Wichita cu un cablu de la jaluzelele venețiene. De atunci și până la începutul anilor ’90, va mai ucide multe alte persoane, toate femei, ținând note meticuloase în jurnale.

A fost prins în 2005, după ce a comis o greşeală, şi anume atunci când autoritățile au reușit să identifice proveniența unei dischete scrise pe un computer de la biserica luterană unde era președintele consiliului. De asemenea, anchetatorii au obligat un spital să predea o mostră de ADN a lui Kerri Rawson de la un test Papanicolau, fără știrea ei. Apoi au folosit acest lucru pentru a-l lega pe tatăl ei de crimele de la B.T.K.

ADVERTISEMENT

Rader ispășește 10 pedepse consecutive pe viață, câte una pentru fiecare persoană pe care a fost găsit vinovat de ucidere, la Penitenciarul El Dorado din El Dorado, Kan.

“Când vorbiți cu mine acum, vă voi povesti despre toate vacanțele cu cortul și la pescuit și despre această viață cu adevărat grozavă pe care credeam că o aveam în copilărie”, a spus doamna Rawson.

Dar terapia pentru traume a ajutat-o să identifice momentele abuzive din copilărie, a spus ea. “Familia mea a fost abuzată fizic, verbal, mental și emoțional.”

Terori nocturne

Rader se enerva când unul dintre ei se rănea, a spus ea. De exemplu, atunci când mama ei și-a sucit glezna și s-a tăiat la genunchi într-o excursie cu familia, Rader “a început să țipe” la ea, reproșându-i că i-a stricat ziua.

În cel puțin două ocazii, Rader a încercat să-l stranguleze pe fratele ei, Brian, inclusiv o dată la masă, sufocându-l până când s-a albit la față. Rawson, care avea 18 ani, s-a alăturat mamei sale pentru a-l împinge pe Rader de pe fratele său. Nu au mai vorbit niciodată despre asta în familie. Fratele ei s-a înrolat în armată și nu dă interviuri despre tatăl lor.

Rawson a avut, de asemenea, ceea ce ea descrie ca fiind terori nocturne în copilărie, episoade care au început la vârsta de 6 ani. Atunci tatăl ei a ucis-o pe Marine Hedge, 53 de ani, vecina lor de la capătul străzii. “Știam că dispăruse”, a spus ea, “și știam cumva că i-au găsit cadavrul mai târziu, la câțiva kilometri est de biserica noastră. Și cumva, la 6 ani, am știut că fusese strangulată.” Ea își amintește vag că tatăl ei a dat vina pe prietenul lui Hedge.

Când mama ei o consola în timpul terorilor nocturne, Rawson îi spunea: “Este un om rău în casă”. “Ea îmi răspundea întotdeauna: ‘Nu, nu există niciun om rău în casă’.” Aveau să mai treacă încă 20 de ani până să afle adevărul.

Confruntarea din închisoare

În 2004, Kerri Rawson și soțul ei de la acea vreme, Darian Rawson, au petrecut sărbătorile de Crăciun cu părinții ei. Era cu câteva luni înainte de vizita FBI. În ziua în care urmau să plece, ea și tatăl ei și-au spus “te iubesc” și s-au îmbrățișat la revedere. “Încă pot să vă spun cum mirosea”, a spus ea. Folosea apă de colonie Old Spice.

A fost ultima dată când l-a văzut până în luna iunie a acestui an. Atunci, biroul șerifului comitatului Osage din Oklahoma a rugat-o să o ajute în ancheta privind dispariția Cynthiei Kinney, care avea 16 ani când a dispărut dintr-o spălătorie din Pawhuska, Oklahoma, în 1976. Anchetatorii credeau că tatăl ei ar putea fi în spatele acestei dispariții. Rawson a acționat în calitate de voluntar, dar biroul șerifului i-a plătit deplasarea în Oklahoma.

Gary Upton, un subofițer al biroului șerifului din Osage County, a declarat că Rawson a fost “o binecuvântare” pentru anchetă, prin ajutorul pe care ea l-a oferit. Astfel multe goluri din cronologia anchetei au putut fi umplute cu  informații esențiale. El i-a arătat obiecte pe care nu le mai văzuse niciodată, inclusiv unele dintre jurnalele lui Rader, hărți, desene și fotografii pe care tatăl ei le făcuse la locurile crimelor.

“Avea atât de mult sens să vorbim cu persoana care se afla poate în cealaltă cameră sau sub același acoperiș în timp ce el făcea aceste însemnări”, a declarat șeriful adjunct Upton.

Dar cea mai mare provocare pentru Rawson a fost prima întâlnire față în față cu tatăl ei după 18 ani. Lumea ei fusese spulberată atunci și abia acum a reușit să îl confrunte pe tatăl pe care îl iubise ca fiind ucigașul monstruos despre care știa acum că este.

Rader, suspect în două cazuri nerezolvate

Rawson a obținut un ordin de interzicere a contactului cu Rader după arestare. Singurul motiv pentru care s-a gândit să-l vadă, a spus ea, a fost acela de a-i ajuta pe anchetatori. Pe parcursul a două vizite, Rawson l-a întrebat pe tatăl ei despre Kinney și despre alte posibile victime, precum și despre locațiile de care erau interesați anchetatorii. Ea l-a întrebat, de asemenea, despre “numele de proiect” pe care le dăduse crimelor sale în însemnările din jurnal.

Luna trecută, Rader a fost numit principalul suspect în alte două cazuri nerezolvate – în parte, au spus autoritățile, datorită contribuțiilor lui Kerri Rawson. Pe lângă cazul lui Kinney, autoritățile din comitatul Osage cred că Rader este responsabil pentru uciderea Shawnei Beth Garber, o femeie de 22 de ani al cărei cadavru a fost găsit în districtul McDonald, Missourri, în 1990.

Acum, Rawson face parte dintr-un grup operativ național creat de biroul șerifului din Osage County pentru a examina cazul Kinney. Dar acesta nu este singurul caz pe care ea și forțele de ordine îl cercetează. Cel puțin patru cazuri sunt reanalizate pentru legături cu Rader și ar putea fi mai multe.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”