News

Cum a ajuns Germania în topul angajatorilor pentru români! Bătaie pentru un loc în ferme, în transporturi sau pe posturile de sudori. „Anul acesta a crescut și salariul minim pe oră”

Cum a ajuns Germania în topul angajatorilor pentru români! Bătaie pentru un loc în ferme, în transporturi sau pentru posturile de sudori în diferite zone ale țării
26.01.2022 | 09:01
Cum a ajuns Germania in topul angajatorilor pentru romani Bataie pentru un loc in ferme in transporturi sau pe posturile de sudori Anul acesta a crescut si salariul minim pe ora
Cum a ajuns Germania în topul angajatorilor pentru persoanele din România! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Germania a reprezentat mereu un vis frumos pentru români, în special în perioada comunismului. Încet, dar sigur după Revoluția din 1989 și, în mod categoric, după intrarea în Uniunea Europeană, oamenii au început să circule liber și să-și caute de muncă în spațiul UE.

Nu puțini au fost cei care s-au orientat către Germania în ciuda unei bariere importante. Limba a reprezentat mereu o piedică, însă românul este descurcăreț, inventiv și la nevoie poliglot.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Germania în topul angajatorilor pentru cetățenii români!

Salariile tentante au fost cele care au atras și românii au trecut peste distanța de casă sau dorul de cei dragi. Culmea, unii dintre ei s-au stabilit definitiv în Germania după ce au semnat inițial contracte de muncă pe o perioadă determinată de doi sau trei ani de zile.

Între timp, România a ajuns una dintre principalele țări care furnizează forță de muncă pentru piața germană, în special muncitori sezonieri. Anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus și a faptului că vaccinul era încă o necunoscută pentru mulți, românii s-au luptat pentru un loc la cules de sparanghel.

ADVERTISEMENT

Nu doar mirajul fermelor a atras, ci şi posturi care ar putea fi schimbate în perioadă nedeterminată. În transporturi, românii s-au dovedit profesioniști și anunțurile de angajare ca mecanic de locomotivă n-au întârziat să apară.

De asemenea, școala de sudură românească i-a încântat pe nemți, deși Ministerul Educației a desființat de câțiva ani buni școlile profesionale.

ADVERTISEMENT

Probleme pentru români în fermele de sparanghel

Nu toată lumea a nimerit bine și Germania s-a transformat pentru mulți dintre români într-un adevărat coșmar. Andreea Matache, recrutor la firma Qbis, companie care ajută românii să îşi găsească un loc de muncă peste hotare, a tras un semnal de alarmă.

Firmele fantomă s-au înmulțit și ele și românii care vor să ajungă cât mai repede la muncă, în Germania, trebuie să înțeleagă că există niște etape pe care este bine să nu le arzi.

ADVERTISEMENT

“Eu nu ştiu cum au plecat aceşti oameni la muncă în plină criză de coronavirus, dar din ce îmi povestesc alţii mi s-a spus că este un proces simplificat de recrutare. Ei sunt încântaţi pentru că au senzaţia că se poate rezolva rapid problema şi pleacă cu un buletin, nu verifică oferta, condiţiile.

Li se spune că vor fi plătiţi cu un anumit salariu, dar acele persoane nu le spun că nu lucrează la modul legal, că nu li se plătesc taxe, mâncare cazare şi tot felul de detalii de acest gen”, a spus Andreea Matache pentru FANATIK.

Mulți dintre cei ajunși în Germania au sfârșit muncind peste program, în condiții mizere și locuind în niște cămine insalubre.

Românii, ademeniți cu salarii de mii de euro

De remarcat că, în Germania, la sparanghel, românii aveau două posibilități. Aceștia erau plătiți la oră sau, atenție, la kilogram, în funcție de cum își alegeau inițial. Puține ferme acceptau schimbarea opţiunii. Cu puțin noroc, 1500 de euro aveau în buzunare românii la finalul unei luni de muncă

Nu rămâneau cu toți, ci din banii aceștia erau nevoiți să-și plătească masa și cazarea, ambele având loc chiar la ferma la care locuiau. Mai ales că trezirea și ieșitul la muncă se făceau la ore destul de matinale.

Bani mai mulți au câștigat în Germania mecanicii de locomotivă. Aceștia au luat și peste 2500 de euro, dar au respectat și alt gen de condiții. Toți aveau nevoie de cel puțin 4 ani de vechime în câmpul muncii în țară, ani pe care să îi dovedească, dar și să meargă la un curs de limba germană, la nivel de A2.

Dacă mecanicul dorea să se mute cu tot cu familie, atunci cursul îl putea face și soția. De aici și numeroasele cazuri în care cei doi au ales să rămână definitiv în țara de adopție.

„Sunt posturi interesante pe care angajatorii din Germania le propun constant. De data aceasta discutăm despre mecanici de locomotivă și asistenți medicali. Ultimii sunt căutați mai mereu și pentru că românii au făcut o impresie bună.

Toți sunt profi, toți își fac treaba. Despre salarii vă pot spune că sunt top în comparație cu banii pe care un asistent îi poate câștiga în țară”, a spus pentru FANATIK Petre Andreea, reprezentanta unei agenții de recrutare

Cum vor nemții să-i atragă pe muncitorii români

Vestea bună pentru românii care vor să plece în Germania este că nemții au în continuare un deficit serios pe piața forței de muncă. Executivul condus de cancelarul Olaf Scholz vrea să angajeze în acest an 400.000 de muncitori calificați din străinătate.

Nu este singura decizie importantă pe care nemții au luat-o. Guvernul a decis și creșterea salariului minim la 12 euro pe oră. „Da, se caută personal în continuare. Românii au rămas preferați, sunt văzuți ca muncitori, ca oameni care își fac treaba.

Să știți că merg în Olanda, merg foarte mulți în ultima perioadă și în Anglia sau Scoția, nu numai în Germania. Anul acesta a crescut și salariul minim pe oră la nemți. Toate datele astea nu fac decât să accentueze procesul de recrutare”, a continuat Andreea Petrea.

ADVERTISEMENT