News

Cum a ajuns guvernul de la Atena să subvenționeze facturile la electricitate și cu banii românilor. N-a fost o idee întâmplătoare

Guvernul de la Atena va utiliza profiturile peste aşteptări generate în acest an de sectorul turismului, cea mai importantă sursă de venituri pentru Grecia, pentru a subvenţiona în continuare facturile la electricitate.
05.09.2022 | 18:27
Cum a ajuns guvernul de la Atena sa subventioneze facturile la electricitate si cu banii romanilor Na fost o idee intamplatoare
Guvernul de la Atena o să subvenționeze facturile la electricitate. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Asta a declarat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Giannis Oikonomou. În 2022, veniturile din sectorul turismului ar urma să depăşească performanţele-record înregistrate în anul 2019.

Anunț foarte important la Atena

Conform Reuters, Guvernul de la Atena estimează încasări de 18,2 miliarde de euro din turism. Veniturile ar urma să ajute Grecia să finanţeze o parte dintre subvenţiile pe care le-a oferit gospodăriilor şi firmelor începând încă din 2021.

ADVERTISEMENT

Se dorește reducerea poverii create de explozia preţurilor la energie apărută, după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa. Multe dintre gospodăriilor din Grecia utilizează energia electrică în loc de păcură pentru a-şi încălzi locuinţele iarna.

Astfel, creşterea preţurilor în ultimele luni a creat dificultăţi pentru majoritatea grecilor. “Există un spaţiu fiscal suplimentar graţie unei execuţii bugetare bune şi a creşterii solide, în pofida crizei energetice.

ADVERTISEMENT

Desigur, performanţele impresionante înregistrate de sectorul turismului au ajutat şi ele în mod semnificativ“, a spus Giannis Oikonomou.

Care a fost reacția ministrului grec al finanțelor

Anterior, ministrul elen al finanţelor, Christos Staikouras a spus că autorităţile de la Atena vor cheltui peste 10 miliarde de euro, faţă de ţinta iniţială de 8,5 miliarde de euro. Asta se va face pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în acest an.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Staikouras a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul ca cheltuielile suplimentare să submineze ţintele fiscale ale Greciei. El s-a referit și la deficitul bugetar primar de 2% din PIB în 2022.

Ar trebui să fim foarte atenţi cu privire la atingerea ţintelor fiscale pentru că pieţele financiare iau în serios aceste ţinte“, a precizat Christos Staikouras.

ADVERTISEMENT

Plafon pentru producătorii de electricitate

Pe lângă subvenţii, Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care are rolul de a reflecta costurile lor reale de producţie. Astfel a fost evitată încărcarea facturilor la electricitate.

Sumele strânse de această schemă sunt direcţionate spre finanţarea subvenţiilor. Potrivit unui document consultat de Reuters, miniştrii europeni ai energiei urmează să discute luni opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie.

Este vizată și plafonarea preţului gazelor şi linii de credit în regim de urgenţă pentru participanţii de pe piaţa energetică. Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi totodată pentru unul din cinci locuri de muncă.

În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condiţiile în care pandemia de Covid-19 a paralizat călătoriile la nivel global. Între timp, sectorul şi-a revenit.

 

ADVERTISEMENT