News

Cum a ajuns guvernul de la Atena să subvenționeze facturile la electricitate și cu banii românilor. N-a fost o idee întâmplătoare

Guvernul de la Atena va utiliza profiturile peste aşteptări generate în acest an de sectorul turismului, cea mai importantă sursă de venituri pentru Grecia, pentru a subvenţiona în continuare facturile la electricitate.
05.09.2022 | 18:27
Cum a ajuns guvernul de la Atena sa subventioneze facturile la electricitate si cu banii romanilor Na fost o idee intamplatoare
Guvernul de la Atena o să subvenționeze facturile la electricitate. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Asta a declarat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Giannis Oikonomou. În 2022, veniturile din sectorul turismului ar urma să depăşească performanţele-record înregistrate în anul 2019.

Anunț foarte important la Atena

Conform Reuters, Guvernul de la Atena estimează încasări de 18,2 miliarde de euro din turism. Veniturile ar urma să ajute Grecia să finanţeze o parte dintre subvenţiile pe care le-a oferit gospodăriilor şi firmelor începând încă din 2021.

ADVERTISEMENT

Se dorește reducerea poverii create de explozia preţurilor la energie apărută, după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa. Multe dintre gospodăriilor din Grecia utilizează energia electrică în loc de păcură pentru a-şi încălzi locuinţele iarna.

Astfel, creşterea preţurilor în ultimele luni a creat dificultăţi pentru majoritatea grecilor. “Există un spaţiu fiscal suplimentar graţie unei execuţii bugetare bune şi a creşterii solide, în pofida crizei energetice.

ADVERTISEMENT

Desigur, performanţele impresionante înregistrate de sectorul turismului au ajutat şi ele în mod semnificativ“, a spus Giannis Oikonomou.

Care a fost reacția ministrului grec al finanțelor

Anterior, ministrul elen al finanţelor, Christos Staikouras a spus că autorităţile de la Atena vor cheltui peste 10 miliarde de euro, faţă de ţinta iniţială de 8,5 miliarde de euro. Asta se va face pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în acest an.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Staikouras a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul ca cheltuielile suplimentare să submineze ţintele fiscale ale Greciei. El s-a referit și la deficitul bugetar primar de 2% din PIB în 2022.

Ar trebui să fim foarte atenţi cu privire la atingerea ţintelor fiscale pentru că pieţele financiare iau în serios aceste ţinte“, a precizat Christos Staikouras.

ADVERTISEMENT

Plafon pentru producătorii de electricitate

Pe lângă subvenţii, Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care are rolul de a reflecta costurile lor reale de producţie. Astfel a fost evitată încărcarea facturilor la electricitate.

Sumele strânse de această schemă sunt direcţionate spre finanţarea subvenţiilor. Potrivit unui document consultat de Reuters, miniştrii europeni ai energiei urmează să discute luni opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie.

Este vizată și plafonarea preţului gazelor şi linii de credit în regim de urgenţă pentru participanţii de pe piaţa energetică. Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi totodată pentru unul din cinci locuri de muncă.

În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condiţiile în care pandemia de Covid-19 a paralizat călătoriile la nivel global. Între timp, sectorul şi-a revenit.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un elicopter în care s-ar fi aflat președintele Iranului, Ebrahim Raisi, implicat într-o...
Un elicopter în care s-ar fi aflat președintele Iranului, Ebrahim Raisi, implicat într-o "aterizare dificilă" la granița cu Azerbaidjan
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu...
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu a fost lăsat să își vadă copiii
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”