News

Cum a ajuns în faliment fosta firmă a lui Nicușor Dan. Câte datorii s-au acumulat

Nicușor Dan, care a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei, a fost asociat într-o firmă care se află în procedură de faliment.
11.06.2024 | 11:23
Cum a ajuns in faliment fosta firma a lui Nicusor Dan Cate datorii sau acumulat
Nicușor Dan a fost asociat într-o firmă care a ajuns în faliment. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, Hepta
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a câștigat un al doilea mandat de primar al Capitalei, devansându-i pe Gabriela Firea și pe Cristian Popescu Piedone. Înainte să se implice în politică, Nicușor Dan și-a încercat norocul în afaceri, fiind asociat într-o firmă numită Atlas Computers Comimprodex SRL. În august 2008, Nicușor Dan și-a vândut părțile sociale din firmă pentru 30.000 lei.

Procedura de insolvență s-a deschis în 2020

Tot în 2008, Nicușor Dan a cesionat părțile sociale din altă firmă, ProCa Romania SRL, care fuzionase cu Atlas Computers Comimprodex SRL, pentru 112.400 euro. Atlas Computers Comimprodex SRL, al cărei obiect de activitate era „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing” a intrat în faliment. Dosarul a fost înregistrat pe 13 octombrie 2020 la Tribunalul București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Firma care a depus cererea de deschidere a procedurii de insolvență împotriva Atlas Computers Comimprodex SRL este Unirea Shopping Center SA. Datoriile firmei la care Nicușor Dan a fost asociat către cea din urmă erau, la acel moment, de 4.219.584,92 lei. În 2019, Atlas Computers Comimprodex SRL a avut un profit net de 433.230 lei, la o cifră de afaceri de 7.214.708 lei, datorii de 4.409.198 lei şi capitaluri proprii negative de -2.510.395 lei.

Pe 25 ianuarie 2021 Tribunalul București a dat o sentință de deschidere a procedurii insolvenței în formă generală și a transmis notificări privind deschiderea acestei proceduri. Pe 5 octombrie 2022, instanța a dat o notificare privind deschiderea procedurii de faliment prin procedură generală, iar pe 26 septembrie 2022 a dat o sentință de deschidere a procedurii falimentului în formă generală.

ADVERTISEMENT

La acest termen, instanța a dispus sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului judiciar. De asemenea, a stabilit termen de maximum 5 zile de la data notificării deschiderii procedurii falimentului, de predare a gestiunii averii de la debitor/administratorul judiciar către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii.

Ultimul termen al dosarului de faliment a fost pe 13 mai

Totodată, instanța a dispus întocmirea şi predarea de către administratorul judiciar sau de administratorul special, după caz, către lichidatorul judiciar, în termen de maximum 5 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după data deschiderii procedurii, a tabelului definitiv al creanţelor şi a oricăror alte tabele întocmite în procedură, a oricăror rapoarte de distribuţie, a listei actelor şi operaţiunilor efectuate după data deschiderii procedurii.

ADVERTISEMENT

Pe 20 februarie 2023, Tribunalul București a consemnat o notificare privind înlocuirea administratorului/lichidatorului judiciar, iar pe 23 ianuarie 2024 a dat o încheiere privind înlocuirea administratorului/lichidatorului judiciar. La ultimul termen al dosarului, din 13 mai 2024, instanța a pus în sarcina lichidatorululi judiciar mai multe măsuri.

ADVERTISEMENT

Astfel, acesta trebuie să întocmească şi să depună rapoarte lunare cuprinzând descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile, justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente în averea debitorului, precum şi, dacă este cazul, stadiul efectuării inventarierii.

Datoriile fostei firme a lui Nicușor Dan erau de peste 7,5 milioane lei

În raport se vor include informaţii privind respectarea obligaţiilor fiscale, referitoare la obţinerea sau necesitatea actualizării autorizărilor/autorizaţiilor pentru desfăşurarea activităţii, a actelor de control încheiate de organe de control şi onorariul încasat al lichidatorului judiciar, cu precizarea modalităţii de calcul; să depună la dosar dovada publicării în Buletinul procedurilor de insolvenţă a extrasului raportului de activitate. Următorul termen în dosarul de faliment al Atlas Computers Comimprodex SRL a fost stabilit pentru 25 noiembrie 2024.

Într-un dosar disjuns, o altă firmă, Veranda Obor SA a formulat o contestaţie la creanţele din tabelul suplimentar. Pe 8 iunie 2023, Tribunalul București a dispus înscrierea creditorului Veranda Obor SA cu o creanţă în cuantum de 30.265,74 euro, creanţă chirografară nescadentă, născută după data deschiderii procedurii de insolvenţă, conform datelor din dosarul consultat de FANATIK.

Ultimele rezultate financiare ale Atlas Computers Comimprodex SRL sunt din 2021, când firma a bifat un profit negativ de 2.793.890 lei, în timp ce datoriile firmei erau de 7.543.200 lei. În 2005 și 2006, perioadă în care Nicușor Dan era asociat în firmă, s-a bifat un profit net de 483.961 lei respectiv unul negativ de 742.357 lei. În 2005, datoriile firmei au fost de 8.683.418 lei, dar în 2006 au scăzut la 2.394.141 lei.