Life

Cum a ajuns lăutarul Marian Mexicanu să cânte la facultatea de sociologie din cadrul Universității București. Reacția profesorului Gelu Duminică

Acordeonistul Marian Mexicanu va susține un concert la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială București. Gelu Duminică, lecție de identitate.
09.04.2025 | 13:33
Cum a ajuns lautarul Marian Mexicanu sa cante la facultatea de sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti Reactia profesorului Gelu Duminica
Marian Mexicanu, concert la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială București. Sursa foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Marian Mexicanu, unul dintre cei mai cunoscuți lăutari în viață ai României, concertează în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială București. Proiectul muzical a plecat de la Gelu Duminică, profesor în cadrul universității. Lecție de identitate dată de doi români de etnie rromă.

Marian Mexicanu, concert inedit la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială București

Sociologul Gelu Duminică, profesor de renume în cadrul Universității București, s-a făcut remarcat în profesia pe care și-a ales-o. Asta, chiar dacă de-a lungul timpului a trebuit să facă față mai multor provocări. Însă, etnia pe care o are și prejudecățile oamenilor nu i-au fost nicio secundă un impediment sau un triger în alegerea carierei.

ADVERTISEMENT

„Nu am ales această profesie pentru că sunt etnic rrom, ci pentru că mi-a plăcut natura umană. Sigur că experiența mea de viață m-a făcut să înțeleg lucrurile altfel și să le văd în altfel.

Faptul că sunt de o etnie n-a fost niciun avantaj, niciun impediment. Din contra, în anumite chestiuni, m-a făcut să înțeleg altfel ce înseamnă marginalizarea, diversitatea, excluziunea, natura umană.”, a spus Gelu Duminică.

ADVERTISEMENT

„Eu sunt cine sunt, iar oglinda nu mă minte”

Pentru FANATIK, profesorul universitar dezvăluie punctual cum clasifică el oamenii. Analiza lui nu are legătură cu genul, cu etnia sau cu statutul social. Din contră, spune că asta nu îi separă, ci îi adună ăn categoria oamenilor buni sau în ce a oamenilor răi.

„Eu am crescut foarte relaxat cu identitatea mea. Cei care au o problemă cu identitatea mea, e problema lor. Eu sunt cine sunt, iar oglinda nu mă minte. Știu că au fost adversități, sunt și acum, adică să nu credeți că au dispărut. Pentru mine, oamenii sunt la fel.

ADVERTISEMENT

Cineva este bun sau rău pentru că el sau ea sunt buni sau răi, nu pentru că aparțin unui grup. Indiferent care este grupul ăla, etnic, social, sexual și așa mai departe. Pentru mine, oamenii se împartă în buni și răi. Celelalte categorii țin mai de gravă de diversitatea etno-culturală pe care eu ar trebui să o valorizez și de care trebuie să mă bucur.”, a mai adăugat sociologul.

ADVERTISEMENT

Gelu Duminică: „Eu am fost învățat de mic, tatăl meu m-a învățat chestia asta, un om simplu cu șapte clase”

Cunoscutul sociolog continuă argumentarea, susținând că lecția de viață și de relaționare cu alți semeni a primit-o chiar de la tatăl lui, un om simplu cu șapte clase. Acesta l-a învățat că deștepții sunt cei care știu să se coboare sau să ridice la nivelul interlocutorului. Flexibilitatea și maleabilitatea pot face diferența.

De aceea, mărturisește faptul că studii superioare pe care le are sau etnia nu îl ajută să fie peste alții.

„Faptul că am șansa, lângă mine să fie bărbați, femei, grași, slabi, oameni cu venituri mai mari sau oameni cu venituri mai mici, știitori de carte sau neștiutori de carte. Ei înseamnă doar bucuria de a avea parte de natura umană în toată diversitatea ei. Eu am fost învățat de mic, tatăl meu m-a învățat chestia asta, un om simplu cu șapte clase, că un om deștept știe să urce și să coboare în funcție de interlocutorul din fața lui.

Așa că, faptul că am avut privilegiu să am mai multă carte decât alții și o altă profesie nu mă transformă în niciun caz în ceva superior. La fel cum identitatea mea etnică nu mă transformă în ceva inferior. Cei care gândesc altfel, să le dea Dumnezeu sănătate.”, a mai zis profesorul universitar.

„Marian este virtuozul care mă ajută de 14 ani”

Revenind la concertul lui Marian Mexicanu, pe numele lui din buletin Marian Batanași, Gelu Duminică ne divulgă implicarea acordeonistului în cursul lui de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială București. Profesorul universitar povestește cum a început colaborarea lor, dar și prietenia pe viață, pe care au legat-o de mai bine de 20 de ani.

Lecția lor de identitate va avea loc, așa cum se vede și din anunțul de mai sus, în cadrul cursului ”În căutarea identității” de Sociologia Muzicii.

„De 14 ani, de când predau, fac un curs, o dată pe semestru, ca parte a cursului mea ordinar de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, în care prezint istoria și contribuția rromilor la dezvoltarea folclorului românesc, oferind mostre de interpretare a marilor lăutari, de la Anton Pan până la ultimul care este în viață.

Defapt este un curs care se numește ”În căutarea identității” de Sociologia Muzicii, care încearcă să arate că identitatea românescă, așa cumo  știm noi, este de fapt un construct la care au coroborat toate minoritățile, în cazul de față minoritatea rromă.

Marian este virtuozul care mă ajută de 14 ani, alături de care am dezvoltat acest concept. Ne știam dinaintea acestui curs, suntem prieteni de 20 de ani. Ne-am cunoscut la diverse evenimente, după care ne-a legat o prietenie și ne leagă o prietenie. Amândoi suntem de aceeași etnie. Marian a fost unul dintre cei care a lucrat benevol de foarte multe ori, la foarte multe evenimente, în care minoritatea rromilor era prezentată.”, a încheiat, pentru FANATIK, Gelu Duminică.

Tags: