Ministerul Afacerilor Externe se pune la punct cu ultimele tehnologii și a anunțat că vrea să cumpere mai multe mașini electrice. Culmea, va face acest lucru prin programul Rabla, unul menit să-i ajute pe oameni să-și schimbe mașinile mai vechi cu altele noi.
Autoturismele solicitate pentru achiziție sunt nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, mașinile fiind pur electrice. Achiziția va fi făcută prin “Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024”, denumit generic programul RABLA PLUS.
De asemenea, MAE va cumpăra mașini și prin “Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național” denumit generic programul RABLA CLASIC.
Dacă se întreabă cineva de ce este nevoie de asemenea cumpărături, răspunsul MAE a fost unul cât se poate de deschis. Concret, reprezentanții ministerului au transmis că după achiziționarea autoturismelor electrice, nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, instituția va contribui la eforturile comune ale României și Uniuni Europene privind reducerea emisiilor de CO2.
De remarcat că Ministerul Afacerilor Externe a solicitat achiziționarea a 10 astfel de autoturisme. Mașinile trebuie să fie din aceeaşi marcă, fabricate în anul 2021 sau mai mult, să aibă volanul pe partea stângă şi să dețină omologarea de tip a Registrului Auto Român.
Din punct de vedere financiar, efortul este unul destul de mare. MAE a anunțat că este gata să achite nu mai puțin de 1.455.500 lei, adic puțin peste 290 de mii de euro.
În schimbul banilor, ministerul trebuie să primească zece autoturisme, ceea ce ar duce prețul fiecărei mașini undeva în jurul sumei de 29 de mii de euro.
Interesant este că MAE nu deține în acest moment nici măcar o mașină electrică și nepoluantă care să contribuie la reducerea emisilor de dioxid de carbon în atmosferă.
SUV, Sedan sau Hachback trebuie să fie mașinile care vor avea culoarea exterioară bleu-marin, negru sau gri închis, toate zece urmând să fie la fel din punct de vedere cromatic.
Este nevoie și de două triunghiuri reflectorizante, trusă medicală de prim ajutor, stingător de incendiu auto, cric şi coarbă, dar și de poliţă RCA cu valabilitate 30 zile și autorizatia pentru numere provizorii.
Furnizorul va acorda o perioadă de garantie de minimum 36 luni sau 100.000 de km, iar pentru capacitatea de încărcare a bateriei autoturismelor, de minim 7 ani sau 150.000 de km. Mai trebuie spus că toate cheltuielile pentru remedierea defecțiunilor care fac obiectul garanţiei vor fi suportate de furnizor cu excepţia materialelor consumabile de natura becurilor, lubrifianţilor, lichidelor speciale, plăcuţelor de frână, lamelelor ştergătoare parbriz, geamurilor sparte şi altele asemenea.
Personalul din cadrul Ministerului Afacerilor Externe este împărţit în 3 categorii. Există personal diplomatic/ consular, funcționari publici şi personal încadrat pe funcții de execuție specifice ministerului.
Existau în trecut și câteva sute de angajați în cadrul ministerului din sursă externă. La nivelul MAE își desfășoară activitatea, în prezent, 2.200 de angajați. Peste 1300 se află în Serviciul Exterior și aproape 900 în Centrala MAE.