News

Cum a ajuns MAE să cumpere mașini electrice prin programul Rabla. Câți bani plătește ministerul pentru autoturisme care nu poluează

Ministerul Afacerilor Externe vrea să cumpere mașini electrice prin programul Rabla. MAE este gata să plătească o sumă frumoasă pentru autoturisme care nu poluează
04.04.2022 | 15:36
Cum a ajuns MAE sa cumpere masini electrice prin programul Rabla Cati bani plateste ministerul pentru autoturisme care nu polueaza
Cum a ajuns MAE să cumpere mașini electrice prin programele Rabla. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe se pune la punct cu ultimele tehnologii și a anunțat că vrea să cumpere mai multe mașini electrice. Culmea, va face acest lucru prin programul Rabla, unul menit să-i ajute pe oameni să-și schimbe mașinile mai vechi cu altele noi.

MAE cumpără mașini electrice prin RABLA

Autoturismele solicitate pentru achiziție sunt nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, mașinile fiind pur electrice. Achiziția va fi făcută prin “Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024”, denumit generic programul RABLA PLUS.

ADVERTISEMENT

De asemenea, MAE va cumpăra mașini și prin “Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național” denumit generic programul RABLA CLASIC.

Dacă se întreabă cineva de ce este nevoie de asemenea cumpărături, răspunsul MAE a fost unul cât se poate de deschis. Concret, reprezentanții ministerului au transmis că după achiziționarea autoturismelor electrice, nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, instituția va contribui la eforturile comune ale României și Uniuni Europene privind reducerea emisiilor de CO2.

ADVERTISEMENT

De remarcat că Ministerul Afacerilor Externe a solicitat achiziționarea a 10 astfel de autoturisme. Mașinile trebuie să fie din aceeaşi marcă, fabricate în anul 2021 sau mai mult, să aibă volanul pe partea stângă şi să dețină omologarea de tip a Registrului Auto Român.

Câți bani plătește Ministerul Afacerilor Externe pentru mașinile electrice

Din punct de vedere financiar, efortul este unul destul de mare. MAE a anunțat că este gata să achite nu mai puțin de 1.455.500 lei, adic puțin peste 290 de mii de euro.

ADVERTISEMENT

În schimbul banilor, ministerul trebuie să primească zece autoturisme, ceea ce ar duce prețul fiecărei mașini undeva în jurul sumei de 29 de mii de euro.

Interesant este că MAE nu deține în acest moment nici măcar o mașină electrică și nepoluantă care să contribuie la reducerea emisilor de dioxid de carbon în atmosferă.

ADVERTISEMENT

SUV, Sedan sau Hachback trebuie să fie mașinile care vor avea culoarea exterioară bleu-marin, negru sau gri închis, toate zece urmând să fie la fel din punct de vedere cromatic.

Este nevoie și de două triunghiuri reflectorizante, trusă medicală de prim ajutor, stingător de incendiu auto, cric şi coarbă, dar și de poliţă RCA cu valabilitate 30 zile și autorizatia pentru numere provizorii.

Furnizorul va acorda o perioadă de garantie de minimum 36 luni sau 100.000 de km, iar pentru capacitatea de încărcare a bateriei autoturismelor, de minim 7 ani sau 150.000 de km. Mai trebuie spus că toate cheltuielile pentru remedierea defecțiunilor care fac obiectul garanţiei vor fi suportate de furnizor cu excepţia materialelor consumabile de natura becurilor, lubrifianţilor, lichidelor speciale, plăcuţelor de frână, lamelelor ştergătoare parbriz, geamurilor sparte şi altele asemenea.

Câți angajați are MAE

Personalul din cadrul Ministerului Afacerilor Externe este împărţit în 3 categorii. Există personal diplomatic/ consular, funcționari publici şi personal încadrat pe funcții de execuție specifice ministerului.

Existau în trecut și câteva sute de angajați în cadrul ministerului din sursă externă. La nivelul MAE își desfășoară activitatea, în prezent, 2.200 de angajați. Peste 1300 se află în Serviciul Exterior și aproape 900 în Centrala MAE.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din...
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din lumea sportului
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Irina Loghin apariție surprinzătoare la 84 de ani. Fotografie în costum de baie
Irina Loghin apariție surprinzătoare la 84 de ani. Fotografie în costum de baie
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română