News

Cum a ajuns mafia italiană să producă energie în România. Gruparea ‘Ndrangheta, interesată de achiziția hidrocentralelor din vestul țării

Apartenența la gruparea italiană ‘Ndrangheta a infractorilor care detonau bancomate în Constanța reprezintă doar vârful icebergului.
01.12.2022 | 08:30
Cum a ajuns mafia italiana sa produca energie in Romania Gruparea Ndrangheta interesata de achizitia hidrocentralelor din vestul tarii
Temuta grupare italiană 'Ndrangheta ar fi încercat să preia două hidrocentrale de lângă Timișoara / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Youtube, Popasuri Românești
ADVERTISEMENT

Mafia italiană ‘Ndrangheta ”produce” sute de milioane de euro pe an, bani care sunt ”spălați” în afaceri legale și investiții în Europa de Est. România joacă un rol extrem de important în schema italienilor, iar ”incidentul” de la Constanța reprezintă o ”reclamă nedorită” pentru liderii organizației.

‘Ndrangheta, mafia construită după un model corporatist

Italianca Katia Sanginesi, reținută în cazul furtului de la bancomate alături de un cetățean român, face parte dintr-o grupare care a detonat ATM-uri în Roma și alte regiuni din Italia. Despre ea se spune că are legături cu temuta grupare ‘Ndrangheta.

ADVERTISEMENT

În realitate, modul de operare descris mai sus nu mai e de mult specific mafiei italiene. ‘Ndrangheta reprezintă, în acest moment, modelul corporatist al infracționalității transfrontaliere, cu ”filiale” pe cinci continente și care controlează 80% din traficul de cocaină din Europa.

Activitatea grupării generează profituri uriașe, bani care sunt spălați și reintroduși în circuitul economic prin intermediul unor oameni de afaceri interpuși, care investesc banii mafiei în business-uri legale. ”Investitorii” italieni se axează mai ales pe domeniile cele mai profitabile, cum ar fi zona imobiliară și energia verde. Investițiile generează profit, banii ajung în conturi din Elveția, iar acest lucru le permite ”patronilor” să ducă o viață de lux. În final, toată lumea câștigă.

ADVERTISEMENT

Afacerist italian reținut pentru legături cu mafia, bănuit că ar fi proprietarul de-facto a două microhidrocentrale din România

În vara acestui an, un om de afaceri italian a fost reținut de procurorii anti-mafia din zona Emilia-Romagna, pentru implicarea într-o schemă precum cea descrisă mai sus. Alberto Daniele Pizzichemi, cu domiciliul în Bolognia a fost acuzat de legături cu clanul Iamonte, cu ”sediul” în Melito Porto Salvo, membru al grupării ‘Ndrangheta.

Publicația Il Fatto Quotidiano scrie că Pizzichemi, ajutat de omul său de încredere, Gianfranco Puri, a beneficiat e o ”disponibilitate neobișnuită a resurselor economice”, cu ajutorul cărora a achiziționat proprietăți imobiliare în Sofia dar și două centrale hidroelectrice din România.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, este vorba despre mircohidrocentralele din Feneș și Obreja, în apropiere de Timișoara. Cele două unități au fost deținute inițial de doi antreprenori italieni apropiați ai lui Pizzichemi și achiziționate de Pizzichemi prin interpuși, în anul 2017, pentru 1,8 milioane euro.

Italienii au vrut să investească 750.000 de euro pentru a reporni una din unități

”Pe hârtie, proprietatea a rămas în posesia antreprenorilor din Trentino, de unde acuzația de transfer fraudulos și sechestrarea acțiunilor companiei Alto Visto la cele două societăți românești: Alto Energy și Vialtero”, scrie Il Fatto.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor de la Ministerul Finanțelor, Alto Energy SRL și Vialetro Energy SRL sunt două societăți înregistrate la aceeași adresă din Timișoara, deținute de Guido P. și Giorgio G. (câte 1%) și de societatea Tecnoimpianti Energia, care în 2019 a preluat Alto Visto SRL prin absorbție, arată FANATIK.

Dintre cele două hidrocentrale, doar cea de la Feneș este în funcțiune, în timp ce pentru cea de la Obreja, italienii urmau să investească 750.000 de euro pentru retehnologizare. În final, susțin procurorii de la Parchetul Bologna, acestea unitățile să genereze un venit de două milioane de euro pe an.

Jurnaliștii de la Corriere della Calabria care citează surse judiciare susțin că Pizzichemi a venit în România în perioada 26-29 ianuarie 2016 împreună cu garda sa de corp și un bărbat apropiat grupării Iamonte. ”Scopul călătoriei era posibila preluare a două hidrocentrale”, acesta fiind extrem de interesat de investiții în energia regenerabilă, cu referire la cele două societăți românești.

DIICOT confirmă că două hidrocentrale din România au fost puse sub sechestru

Pe 30 iunie 2022, DIICOT Timișoara a descins la sediul societăților comerciale bănuite că ar avea legături cu oamenii mafiei, în cadrul operațiunii ”Ceața Calabreză”.

„În urma efectuării percheziţiilor au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe documente contabile din anii 2017-2021, precum şi documente juridice. De asemenea, au fost identificate mai multe conturi şi bunuri imobile ale societăţilor (2 microhidrocentrale) în vederea aplicării de sechestre. O femeie a fost condusă la sediu D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, pentru audieri”, se arată în comunicatul instituției.

La operațiune au participat peste 50 de polițiști din Milano, Trento și Reggio Calabria, precum și din Bulgaria și Elveția, acolo unde au fost descoperite conturi cu peste 15 milioane euro, atribuiți italianului.

Răzbunarea ‘Ngrangheta: organizația plănuia să arunce în aer un procuror

Lovitura a fost resimțită din plin de organizația ‘Ngrangheta, care, în august 2022, ar fi plănuit un atentat cu bombă la viața unui procuror italian. Potrivit Il Fatto Quotidiano, ținta ar fi fost Nicola Gratteri, un procuror de district din sudul Italiei, implicat într-o serie de operațiuni care au vizat sursele de finanțare ale grupării mafiote. Informația ar fi fost obținută la timp de serviciile de informații italiene, care au sporit măsurile de protecție pentru Gratteri și familia lui.

ADVERTISEMENT
Tags: